Skal på villblomstvandring

I samarbeid med Kringelnesets venner inviterer Vesterålen turlag, i samarbeid med fotograf og blomsterentusiast Siri Moe, til villblomstvandring på Kringelneset i Sortland søndag.

– Her kan vi bli kjent med noen av de vanligste plantene i strandsonen, melder turlaget.

Sterk økning hos Kirkens SOS

Henvendelsene kommer på chat og melding, men med en hovedvekt via telefon.

Generalsekretær i organisasjonen, Lasse Heimdal, uttaler i en pressemelding fra Kirknes SOS at ensomheten og selvmordstankene ikke tar ferie.

- Kirkens SOS blir kontaktet av mennesker med psykiske lidelser, relasjonsproblemer, ensomhet, sorg, rusproblemer og selvmordstanker. En del barn og unge melder også om mobbing og overgrep, uttaler Heimdal.

Heimdal trekker frem at mye tyder på at kontrasten mellom egent liv og andres tilsynelatende lykkelige liv virker større i ferier og ved høytider. I tillegg påpeker ha ta korona sannsynligvis også medvirker.

- Når mange legekontorer, psykologer og skolehelsetjeneste er på ferie, er også mange flere overlatt til seg selv, sier han.

Det økende behovet for tjenesten til Kirkenes SOS har medført at organisasjonen har stat opp flere kurs for nye frivillige for å kunne besvare alle henvendelsene.


Kan bruke hagearbeid som forebygging av skader på hus

En undersøkelse fra Respons Analyse på vegne av Fremtind, viser at halvparten av de spurte skal tilbringe sommeren hjemme. Fremtind er forsikringsselskapet til Sparebank1 og DNB.

Og med hjemmesommer hører også hagearbeid til. Skadeforebygger i Fremtind, Therese Nielsen sier i en pressemelding fra selskapet at dem som bruker sommeren på å gjøre det fint i hagene sine, også kan drive med forebyggende arbeid med tanke på å motvirke skader på boligene.

– Sørg for at vannet renner rett vei, nemlig bort fra huset, understreker hun.

Landskapsarkitekt i Asplan Viak, Andreas Nypan, stemmer i med Nielsen og sier det viktigste er å få vann vekk fra boligene, og til et sted der det kan samles opp, dreneres eller filtreres ned i bakken.

– Blir det fullt må vannet ha en trygg flomvei hvor vannet renner videre. Ikke tilbake til huset og ikke til naboen, sier han.

Pressemeldingen sier at terrenget rundt må helle vekk fra grunnmuren, og en bør heller ikke plante tett inntil boligen, uten å vite om muren er fuktsikret.

Nypan anbefaler folk å vente et år etter en har flyttet inn for å se hvordan tomten håndterer nedbør og overvann, og hvor vannet samles opp.

– Etter et år vil en også se hva som finnes av vekster, og hvordan det kan skjerme mot naboer og innsyn. Da blir det lettere å vite hva som er smart å gjøre, uttaler Nypan.

Nielsen og Nypan trekker frem at eiere av hus bygd før 2007 bør sjekke om det må dreneres på nytt, da det i 2007 kom nye byggforskrifter.

Disse papirene gjemmer nordmenn ofte i en skuff

Som regel blir forsikringspapirene til nordmenn gjemt i en skuff, uten at vi har lest dem. Det viser en ny undersøkelse som det refereres til i en pressemelding fra forsikringsselskapet If.

Det er bare 18 prosent i undersøkelsen som svarer at de har lest tilnærmet alt av vilkår som gjelder for sin boligforsikring. 34 prosent sier de har lest noe, mens det er 15 prosent som helt åpent og ærlig innrømmer at de ikke i det hele tatt har lest vilkårene. Det er YouGov som står bak undersøkelsen på vegne av If. 1.008 personer over hele landet er blitt spurt.

Kommunikasjonssjef i If, Sigmund Clementz sier i pressemeldingen at det er viktig å sette seg inn i hva forsikringen dekker og ikke dekker. Han forteller at det er et hovedprinsipp en kan gå ut fra: Skader som oppstår brått og uforutsett dekkes, mens skader som utvikler seg over tid (som råte og rust) ikke dekkes.

– Jevnlig vedlikehold og skadeforebygging gjør det mulig å unngå slike skader, understreker han.

Seks prosent av de som svarte på undersøkelsen, svarer at de satser på at partneren har kontroll. Åtte prosent sjekker først etter at skaden har oppstått.

Clementz trekker frem at moderne boligforsikringer har fordeler og tjenester folk ikke er klar over, og derfor er det viktig å lese papirene. Blant annet trekkes det frem at en standard husforsikring har juridisk hjelp hvis en havner i nabokrangel.

Stenger legekontoret i Bø for generelle henvendelser

På grunn av stor belastning i forbindelse med smitteutbruddet i Bø, er telefonen ved legekontoret fredag stengt for generelle henvendelser. Det opplyser Bø kommune i et innlegg på Facebook.

– På grunn av stor belastning i forbindelse med pågående covid-utbrudd i Bø og Vesterålen vil telefonen på legekontoret holde stengt for generelle henvendelser i dag. Det gjelder blant annet bestilling av ordinære legetimer, skrives det.

– Trenger du akutt legetime kan du ta kontakt da akutte henvendelser blir betjent.

– Vi beklager ulempen dette medfører, skriver Bø kommune.

Uforandret reisemønstre, selv om mange er vaksinert

Nordmenns ferieplaner er helt lik som i 2020, det viser en undersøkelse av Norstat for Frende forsikring. To av tre nordmenn svarer at de enten blir hjemme i sommer, drar på egen hytte eller på bilferie. Flest blir hjemme.

Ifølge undersøkelsen melder 15 prosent at de skal reise utenlands i sommer, og en av ti svarer at de dropper sommerferie i sin helhet.

Så mange biler kjøpte politiet

I årene 2012 til 2020 gikk Nordland politidistrikt til innkjøp av totalt 44 biler til sin tjeneste. En oversikt på politiforum på nett viser at i Nordland ble det anskaffet 11 mindre biler og 33 større biler.

Den mest kjøpte bilen var Mercedes Benz Vito etterfulgt av BMW 520/525 med Ford Focus på tredjeplass.

Nytt sjømatselskap i Øksnes

I Øksnes er det startet et nytt aksjeselskap som skal drive med kjøp og salg av fiskeprodukter, salg av produkter og tjenester som naturlig hører sammen med dette, herunder å delta i andre selskap med lignende virksomhet. Aksjekapitalen er på 30.000 kroner. Daglig leder og styreleder er Dave Josephine J Telen.

Selskapet har fått navn Vesterålen Seafood AS.

Åpner for søknader av oljefrie blokker


Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja åpner for at organisasjoner og fagforeninger kan søke på tildeling av oljefrie blokker. Det skriver Folkeaksjonen i en pressemelding.

De har lansert en kampanje de har kalt “den oljefrie kontinentalsokkelen”. Gjennom kampanjen er det mulig å søke om en oljefri blokk i områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Så langt er det 26 bedrifter som har støttet opp om kampanjen, skriver Folkeaksjonen i pressemeldingen.

- Sokkelkartet er et eksempel på hvor mye makt olje- og gassektoren har fått til å definere og eie en av folkets viktigste fellesressurser, uttaler Folkeaksjonens leder, Daniel Weiss i pressemeldingen.

Han trekker frem at kampanjen gir mulighet å ta tilbake eierskapet for de som er avhengig av rent hav, uten olje- og gassnæringen.

- Langs hele den norske sokkelen finnes det unike og verdifulle marine økosystemer. Gjennom god ressursforvaltning og fornybare næringer som for eksempel fiskeri og turisme, skaper disse store verdier for fellesskapet og trygger arbeidsplasser over hele landet, nå og for framtida, påpeker Weiss.

Politiaksjon mot Hells Angels i Tromsø – en person pågrepet

Det skriver Nordlys.

Politiet aksjonerte også mot et lokale i sentrum av Storslett.

– I forbindelse med en pågående straffesak er vi til stede fordi det er tatt beslutning om ransaking, sier politiets innsatsleder Daniel Kvalsund.

De har beslaglagt et våpen og narkotika.

– Bakgrunnen for aksjonen er at et medlem av Hells Angels Tromsø er siktet for trusler etter straffelovens paragraf 263. Truslene er framsatt mot en politiansatt. Politiet ser svært alvorlig på trusler mot ansatte i politiet og rettsvesenet for øvrig, skriver Troms politidistrikt i en pressemelding.

Hensikten med aksjonen er ransaking og å sikre bevis i etterforskningen av denne saken.

Ifølge Nordlys ble aksjonen i Tromsdalen avsluttet rundt klokka 14.40.


(©NTB)

(NTB) NTB

Babyboom i Nordland

I Norge er det født 1.157 flere barn i første halvår i år enn på samme tid i fjor. Sogn og Fjordane topper lista med over 37 prosent flere fødsler.

Heller ikke i Nordland har folk ligget på latsiden. 708 babyer kom til verden ved Nordlandssykehuset, som gir en økning i antall fødsler på nesten 20 prosent. Ved lokalsykehuset i Gravdal Lofoten har de hatt nesten dobbelt så mange fødsler i første halvår i år som på samme tid i fjor. Helgelandssykehuset hadde 316 fødsler – og en økning på 9,5 prosent, melder NTB.

NTB

Risjord leder Nordland Akademi

Ny leder: Elsa Risjord.  Foto: Idar Ovesen

Elsa Risjord fra Melbu er valgt til ny leder for Rådet i Nordland Akademi.

Terje Steigen er valgt til nestleder.

Risjord har også tidligere innehatt ledervervet i Nordland Akademi.

Bjørn Dæhlie skal Vetten Opp i Bø

Bjørn Dæhlie på Lynghaugtind  Foto: Privat

Ordfører Sture Pedersen i Bø deler på sin Facebook-profil at det tidligere skiesset, og nå bøfjerding Bjørn Dæhlie, skal delta på årets utgave av motbakkeløpet Vetten Opp.

– Oppmøte og start ved Bøhallen. Dette er løpet og utfordringen alle kan være med på. Bjørn stiller - bli med du også, oppfordrer Pedersen.

Motbakkeløpet er lørdag 24. juli.


Motbakkeløpet Vetten opp er tilbake etter to års pause

24. juli blir det igjen arrangert motbakkeløp i Bø. Det populære motbakkeløpet ble avlyst i 2019 grunnet mangel på ressurser, og ble naturligvis heller ikke holdt under korona-sommeren 2020.

Får midler til kulturmiljøplan

Øksnes kommune får etter søknad inntil 100.000 kroner fra Riksantikvaren til arbeid med kulturmiljøplan i kommunen. Begrunnelsen for søknaden er at Øksnes kommune ønsker å rullere sin eksisterende plan og utarbeide en ny kulturmiljøplan for perioden 2021-2026.

Endringer i fremdrift eller andre uforutsette forhold skal varsles så tidlig som mulig, og prosjektplanen justeres i samråd med tilskuddsgiver. Det må søkes om å omdisponere tilskuddsmidler til andre deler av prosjektet eller andre tiltak enn det er gitt tilskudd til, påpeker Riksantikvaren i tilsagnsbrev til kommunen.

Går fra Stø til Skipssanden

Onsdag formiddag tar kjentmann og turleder Trond Torgvær seniorer med på rolig vandring fra Stø til Skipssanden.

Turen går langs starten på Dronningruta i Øksnes, langs sjøen i tidligere bebodde områder, forbi graver fra jernalderen og hustufter fra steinalderen.
– Vel framme på Skipssanden nyter vi medbrakt mat og drikke, melder Vesterålen Turlag i en pressemelding.

Skipssanden i Øksnes.  Foto: Julia Eidsmo/Vesterålen turlag

AiRV-kunstnerne er valgt

I august kommer tre kunstnere på besøk til Bø for å arbeide i ti dager. De samme kunstnerne

kommer tilbake neste sommer, under Reginedagan, for å vise oss hva de har arbeidet med.

Hovedvertskap for oppholdet er Bø kommune og Bø museum.

Kunstnerne som kommer er Elena Redaelli fra Italia, Marta Nerhus og Brynhild Slaatto fra

Norge.


Redaelli har sin kunstutdannelse fra Italia og England, og har siden 2011 arbeidet med

stedsspesifikke kunstinstallasjoner i det offentlige rom. “My project focuses on outdoor

public art with a playful approach to place and traditions. I imagine a work that would create

a ground for collective creation, bringing together locals, visitors, every age group and every

ability. The connection with fairy tales, legends and oral storytelling is extremely inspiring to

me.”

Nerhus er oppvokst i Ølve, ei lita bygd i innløpet til Hardangerfjorden, men bor i Bergen.

Foreldrene hennes bygde jakter og galeaser til Nordlandsfarten. “Eg hugsar forteljingane til

bestefar min, Jens Nerhus, som hadde turar nordover som mannskap og skipar på fartøy far

hans hadde bygd. Han skreiv om minna sine. Her og om kyrkjebesøket i Bø.” Nerhus arbeider

i sitt atelier på USF Verftet (en stor kunst- og kulturarena i Bergen), og jobber med skjøre og

sanselige skulpturer, tegninger og installasjoner i streng og metalltråd.


Slaatto er tekstilkunstner og har over lengre tid arbeidet med store tekstilprosjekter som

vises utendørs. Hun arbeider i sitt atelier på Trafo Kunstnerhus på Tøyen. Til AiRV planlegger

hun en større utendørsvev, som kan monteres fritt eller nær en vegg, i samråd med lokal

kjentfolk og eventuelt en lokal håndverker.


Planen er at de alle tre skal sette fra seg kunstneriske spor på museumsområdet. Bø

kommune arbeider allerede med å utvikle museumsområdet Parkvoll som et sted for

rekreasjon og kunstopplevelse. For tiden jobbes det også med produksjon av Christin Løkkes

“Rodd fiske” som skal settes i flomålet ved Friluftsgalleriet, og den nye utendørs

kulturarenaen ferdigstilles i disse dager.


AiR Vesteraalen (AiRV) eies av Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap, Kultursamarbeidet

i Vesterålen og Museum Nord. Prosjektleder for AiRV er Hanne Fredheim. I arbeidsgruppen i

Bø sitter også Julie Sæther, avdelingsleder i Museum Nord og Kine Anette Johnsen, kultur og

næringssjef i Bø.

Prosjektet er finansiert av Sparebanken Nord-Norge Samfunnsløftet, Nordland

Fylkeskommune, Kulturrådet Norsk Kulturfond, og Bø-, Øksnes-, Andøy-, Sortland- og Hadsel

kommune.

Gjenåpner fergekaia på Digermulen

Lørdag åpner Digermulen fergekai igjen. Det skriver Nordland fylkeskommune i en pressemelding.

Byggeleder Kjersti Skog i Nordland fylkeskommune opplyser at arbeidet med å bytte kaibrua på fergekaia har gått hurtig og problemfritt.

– Nå er det klart for åpning, tre dager før planlagt, uttaler hun.

Det betyr at ruta mellom Digermulen og Finnvik gjenopptas. Kaia ble stengt 28. juni.

Ifølge pressemeldingen skal det fra høsten av bygges en ny tilleggskai.

Redusert behov for bosetting av flyktninger

På grunn av koronapandemien og reisebegrensninger for overføringsflyktninger er prognose for behovet for bosettingsplasser i kommunene i 2021 redusert, opplyser Integrerings- og mangfoldsdirektoratet i brev til kommunene i Vesterålen.

Prognosene er et anslag over hvor mange som forventes å bli bosatt i løpet av året. Antallet er nå redusert fra 5 030 til totalt 3 790 flyktninger for inneværende år.

Herunder er prognosene for antallet enslige mindreårige flyktninger som forventes bosatt i år redusert fra 110 til 72 personer.

Kunnskapsdepartementet har fastsatt et kriterium om at laveste anmodning skal være på 10 bosettingsplasser, med mindre det foreligger særskilte forhold. Den justerte anmodningen for enkeltkommuner vil ikke synke under dette tallet med mindre kommunen har avslått bosetting for i år.

Melbo-spiller på skyggelandslaget

Isak Hammadou er tatt ut på skyggelandslaget for G15 i fotball.

Han spiller for Melbo til daglig.

Nylig var han med på en samling i Tromsø, der regionlaget spilte kamper. Der var prestasjonene så gode at han nå får sjansen på skyggelandslaget, som er utfordrergruppen til de spillerne som er tatt ut i den ordinære troppen.

Uttaket gjør at han skal delta på talentleir i Porsgrunn i starten av august.

Offentlige ansatte må ikke lenger slutte ved nådd særaldersgrense

Særaldersgrensene er på 60, 63 og 65 år. Den alminnelige aldersgrensen i offentlig sektor er 70 år.

– Endringen øker valgfriheten til arbeidstakerne ved at de ikke lenger er pliktig å slutte i jobben når særaldersgrensen inntrer. De som er motiverte til å jobbe lenger, kan da fortsette inntil ordinær pensjonsalder, så sant de fyller kravene som er satt til stillingen, sier statssekretær Vegard Einan (H) i Arbeids- og sosialdepartementet.

Advokat og pensjonsekspert i Parat, Andreas Moen, peker på at de som går av med særaldersgrenser i dag, er sikret 66 prosent av inntekten sin fram til de går over på ordinær alderspensjon ved fylte 67 år.

– Problemet er nivået ved 67 år. Dette kunne for eksempel vært løst ved at man opptjener pensjon i de årene de mottar særalderspensjon. Med dagens system med levealdersjustering kan det gjøre at de som går av på særaldersgrense, kan få så lite som 40 prosent av inntekt i alderspensjon, sier han.

Endringen trådte i kraft torsdag. Fjerningen av fratredelsesplikten endrer ikke pensjonsreglene for dem som har særaldersgrenser.

– Det vil også fortsatt være mulig å gå av inntil tre år før særaldersgrensen dersom summen av tjenestetid og alder er minst 85 år, opplyser departementet.

Nesten en av tre offentlig ansatte har særaldersgrense. I helseforetakene er andelen 50 prosent.

En rekke lovendringer trådde i kraft 1. juli.

(©NTB)

(NTB) NTB

Det kan komme røyk fra rådhuset

Andøy kommune skal holde brannøvelse onsdag ettermiddag fra 17.45 til 19.30. Det melder Andøy kommune i en e-post.

I den tiden meldes det at det kan komme til å bli sett røyk komme ut fra rådhusbygget på Andenes, men at det er ingen grunn til bekymring. Deler av rådhuset vil røyklegges i forbindelse med øvelsen.