Fikk sin andre seier mot Lofoten på en uke

Sortland vant 1-0 (0-0) da de møtte Lofoten til treningskamp onsdag kveld.

– Vår andre seier mot Lofoten i løpet av en uke er et faktum etter gårdagens 1-0 seier i Blåbyhallen. Et hardtarbeidende og kompakt Lofotenlag gjorde det vanskelig for oss, skriver klubben på sin Facebook-side torsdag.

De skriver videre at de sitter igjen med en følelse av at de kunne, og burde ha, utnyttet både rom og sjanser på en bedre måte, men at kvaliteten ikke var god nok.

– Olai (Vollheim, journ.anm) setter inn 1-0 midtveis i 2omg og vi vinner på en middels dag, noe vi er fornøyde med, skriver de, som ser frem til seriestart mot Melbo2 søndag kveld.

Vil forby konverteringsterapi

I en pressemelding fra Senterpartiet i Nordland, går partiet inn for at konverteringsterapi skal totalforbys.

Konverteringsterapien har som formål å endre den seksuelle legningen til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Partiet skriver i pressemeldingen at det er mørketall over omfanget av bruken av konverteringsterapi. Fylkestingsrepresentant for partiet i Nordland, Anette bang, uttaler at det er på tide at folkevalgte tar ansvar og står opp for et mer rettferdig samfunn. Hun krever at ingen skal utsettes for negativ sosial kontroll eller diskriminering på grunn av legningen, eller tvinges til konverteringsterapi.

– Norge har ikke noe forbud i dag. Det er viktig at vi har fått denne høringen fra departementet, slik at vi kan gi et tydelig signal om totalforbud, uttaler hun.

Laber interesse for influensavaksinering

Dette sier kommunelege i Sortland, Mette Røkenes i en pressemelding.

I år er det viktigere en noensinne å ta denne vaksinen når du er i risikogruppen. Influensa kan gi svært alvorlig sykdom hos enkelte personer som er i risikogruppene.

– Vi har hatt svært lite influensa her de siste to årene på grunn av Covid 19, men nå er samfunnet åpnet opp og sannsynligheten for et stort influensautbrudd er høy i år, sier Røkenes, som også understreker at koronavaksinen ikke beskytter mot influensa.

Nytt fylkesstyre i Nordland Senterparti

Trine Fagervik har gått inn som statssekretær i Barne- og familiedepartementet og har derfor fratrådt som leder av Nordland Senterparti med umiddelbar virkning, melder Nordland SP i ei pressemelding.

Torsdag kveld gjennomførte de et ekstraordinært fylkesstyremøte for å konstituere et interimstyre som skal fortsette arbeidet fram til årsmøtet i mars.

Det ble gjort følgende endringer:

Sindre Stordal fra Rødøy tiltrer som ny leder, har tidligere vært 1. nestleder. Anne Sand fra Vestvågøy går inn som 1. nestleder etter å ha vært 2. nestleder siden årsmøte i 2020. Som ny representant i arbeidsutvalget tiltrer Bent-Joacim Bentzen fra Hadsel. Han vil være 2. nestleder fram til årsmøtet. Bentzen var tidligere 1. vara og har vært fast møtende i fylkesstyret gjennom arbeidsåret.

Det er ikke gjort andre endringer og alle regionene i Nordland er fortsatt representert i fylkesstyret. Gårdagens endring medfører at Britt Kristoffersen fra Hamarøy er flyttet opp fra 2. til 1. vara og blir fast møtende i fylkesstyret framover.

Interimsstyret består av:

Leder Sindre Stordal, Rødøy

1. nestleder, Anne Sissel Sand, Vestvågøy

2. nestleder, Bent-Joacim Bentzen, Hadsel

Studieleder, Anna Cecilie Jentoft, Bodø

Styremedlemmer:

Christina Falch Holmvåg, Steigen

Odd Arne Andreassen, Andøy

Iren Beathe Teigen, Lurøy

Peter-Arne Talseth, Alstahaug

Gunnar Gamst, Narvik

Anette Amalie Åbodsvik Bang, Senterungdommen

Britt Kristoffersen, Hamarøy er 1. vara. Stortingsrepresentantene Willfred Nordlund og Siv Mossleth og gruppeleder for fylkestingsgruppa Karl-Hans Rønning møter også.

Ordføreren oppfordrer til å unngå ryktespredning, etter at én person ble smittet i Lødingen denne uka.

Hugo Jacobsen, ordfører i Lødingen kommune og leder for Vesterålen interkommunale politiske råd.  Foto: Kristine Lindebø

Denne uka ble en person registrert smitta med korona i Lødingen, skriver ordfører Hugo Jacobsen i sin ukentlige rapport på Facebook.

«Vi har da totalt under hele pandemien hat 7 registrerte smittetilfeller. Det er en stor økning i antallet som har testet seg denne uka, og det er bra», skriver ordføreren.

Han oppfordrer videre til å teste seg om man får symptomer på luftveisinfeksjon, som sår hals, tett nese, snørr, feber, vondt i kroppen eller tung pust, og om å holde seg hjemme inntil en får negativt prøvesvar.

«Når vi får smittetilfeller blir folk urolig, og det er nok en naturlig reaksjon. Uansett så vil jeg be alle om å tenke seg nøye om i forhold til spekulasjoner og rykter som vi har sett tendenser til denne uka», skriver Jacobsen, og videre:

«Samfunnet er åpnet igjen, og vi må forvente at det kan dukke opp nye smittetilfeller. La oss heller ta vare på hverandre gjennom støtte og samhold, enn å spre rykter og teorier. Det trur jeg vi alle er best tjent med».

Nå kan de endelig møtes

Mandag er det klart for et vanlig, fysisk møte for fylkespolitikerne igjen. Fylkesordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen sier i en pressemelding fra Nordland fylkeskommune at hun har savnet å kunne se kollegene sine «live».

Møtet skal finne sted i Svolvær og går over tre dager, frem til onsdag. Fylkesordføreren uttaler at hun synes de har klart å gjennomføre møtene digitalt på en bra måte, men at det ikke er tvil om hvilken omgangsform hun foretrekker når det gjelder møter.

Det skal blant annet deles ut to priser under møtet. Opplæringsprisen og Døråpneren 2020 skal gis til de som har gjort seg fortjent til det.

Avsluttet med seier

Sortland ILs damelag i 2. divisjon avdeling 7 avsluttet sesongen sin nylig.

Etter å ha hatt en tøff åpning på sesongen, der det ble tre klare tap i de tre første kampene, hevet jentene seg kraftig i de siste rundene. Tre av de fem siste kampene endte nemlig med seier, og det som tidlig så ut til å bli en sisteplass av fem lag i avdelingen, endte til slutt med en hederlig tredjeplass.

Sesongen ble avsluttet med 3-2-seier over Kilkam/Medkila på hjemmebane, som for anledningen var Øksnes Idrettspark. Seieren klarte de å redde i land, tross fravær av sin toppscorer og kaptein, Hanna Hals.

Sortland ledet 1-0 ved pause, etter at Monica Leirvik Olsen hadde gitt laget ledelsen. Gjestene utlignet stort sett rett etter lagene hadde kommet på banen etter pause, men Sortland fant fort tilbake til stilen. I løpet av et minutt midtveis i andre omgang scoret først Malin Kristin Larsen, før Ida Jakobsen-Hansen sto for den tredje scoringen. Kilkam/Medkila scoret også en gang til, men det var ikke nok til å frata Sortland seieren og avansementet til tredjeplass på tabellen.

Laget: Julie Arntsen, Vilde Lyngstad, Vibece Hobbelstad, Sigrid Miklegard, Malin K. Larsen, Sofie H. Søberg, Vilja B. Henriksen, Ida Jakobsen-Hansen, Monica L. Olsen, Stina H. Søberg, Linnea Abelsen. Innbytter: Karina Jensen.

Forteller historier i skumringa

Gammen i Hadsel er stedet og skumringa er tidspunktet det skal arrangeres fortellerstund i regi av Barnas Turlag. Det melder Vesterålen Turlag i en pressemelding.

Arrangørene opplyser møtested vil være ved Hadsel kirke, og at de skal gå derfra til Gammen.

Det er Steinar Jakobsen som i skumringen skal fortelle historier for de fremmøtte. Sammen med den andre turlederen, Kathe Hansen, lover han at det skal fyres opp i grillstedet ved gapahuken i forbindelse med fortellerstunden.

– Det er både spennende og skummelt når Steinar forteller. Ute er det mørkt. Kanskje får vi høre musikk fra skogen, skriver Vesterålen Turlag.

Nytt styremedlem i Andfjord Salmon

I en ekstraordinær generalforsamling onsdag, ble Gro Skaar Knutsen valgt som nytt styremedlem i Andfjord Salmon. Det kommer frem av protokollen til selskapet som ble sendt ut som en børsmelding.

Skaar Knutsen er ifølge proff.no daglig leder av Bjørn Bygg og er bosatt i Tromsø. Hun er også styreleder i Bogstrand AS og Bjørn Bygg.

Roger Mosand er styrets leder og styret består ved siden av ham og Skaar Knutsen av Roy Pettersen, Tore Traaseth, Knut Roald Holmøy, Kim Marius Strandenæs og Bettina Flatland.

Generalforsamlingen vedtok også å endre navnet på nominasjonskomiteen til valgkomité.

Nesten 5.300 vannskader på hytter i fjor

Forsikringsgigant har et klart råd til hytteeiere som ikke jevnlig benyttet hytta si.

– Sikre deg at noen ser til den likevel, slår If fast.

Bakgrunnen er at det i fjor ble registrert hele 5.300 frost- og vannskader på norske hytter. Nå oppfordrer altså If deg til å skaffe en såkalt hyttevenn som kan se til hytta di når ikke du selv er der.

– En slik tjeneste gir deg raskt beskjed om det er noe som er galt og skadene vil ikke bli så store, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If i en pressemeldingen.

I pressemeldingen trekker han også frem at selskapet tror antall innbrudd vil øke, som har en sammenheng med at grensene er åpnet igjen. Det ble meldt om 1.022 hytteinnbudd i 2020.

Clementz anbefaler folk å slå av vannet på hytta etter det siste besøket på høsten. Hvert år får hans og andre forsikringsselskap meldinger helt inn i juli-måned der det rapporteres om skader som har oppstått om vinteren, men som ikke er oppdaget før.

– Det tyder jo på at noen er sjelden på hytta si, sier han, og legger også til at selskapet advarer mot mus som kan ta seg inn om vinteren.

Utsettes for kommersielt press

En undersøkelse fra Medietilsynet viser at ni prosent av unge mellom 16-24 år har blitt lurt til å kjøpe noe på internett det siste året. Dette melder tilsynet i en pressemelding, der Medietilsynet også nevner at dette er en dobbelt så høy andel som generelt i befolkningen.

Mari Velsand, direktør i Medietilsynet, uttaler at tallene viser at det er viktig at en utvikler kritisk medieforståelse allerede fra tidlig alder. Hun forteller at undersøkelser som har vært gjort, viser at yngre sliter med å skille reklame fra redaksjonelt stoff, noe som bygger opp under behovet for å styrke denne aldersgruppens digitale dømmekraft.

Ifølge pressemeldingen betaler også to av ti i samme aldersgruppe for tjenester de trodde var blitt sagt opp.

Mat og alkoholfri drikke ble billigere

Konsumprisindeksen steg med en prosent mellom august og september i år, men det var ikke grunnet økte priser på matvarer og alkoholfrie drikkevarer, melder organisasjonen Virke i en pressemelding.

Ifølge meldingen gikk prisen på mat og alkoholfrie drikkevarer ned med 1,4 prosent i den aktuelle perioden.

– Prisfallet på mat og drikke fortsatte i september. Sterk konkurranse i dagligvaremarkedet og bortfall av særavgifter på mineralvann, sjokolade og sukkervarer har gitt prisfall i tredje kvartal, uttaler fungerende leder for Virke dagligvare, Jarle Hammerstad.

Rekordlav flytende rente i lånekassen

Den flytende renta i Statens Lånekasse (Lånekassen) er rekordlav, melder institusjonen i en pressemelding.

For tiden er den flytende renta på 1,312 prosent, opplyses det. Ni av ti kunder i Lånekassen har flytende rente.

I pressemeldingen opplyses det at tre års fastrente på studielånet stiger med 1,933 prosent til 1,952 prosent, mens renten for fem og ti år går ned. Femårsrenten vil fra 1. november være på 2,217 prosent (tidligere 2,257), mens tiårsrenten er 2,413 prosent, mot 2,550 tidligere.

– Det betyr at rentene i Lånekassen beveger seg saktere enn markedsrentene. For de faste rentene er tilfellet at de ligger en måned etter markedsrentene, mens flytende rente ligger to måneder etter, opplyser administrerende direktør i Lånekassen, Morten Rosenkvist.

HV deler erfaringer gjennom ny forening


Nærmere 40 000 soldater utgjør Heimevernets styrkestruktur. Nå får tjenestegjørende soldater og alle som har et hjerte bankende for nettopp Heimevernet sin egen forening.


Nyopprettede Heimevernssamfunnet er en partipolitisk og uavhengig forening som bygger på verdiene respekt, ansvar og mot. Ett av målene til foreningen er å utvikle lederskap blant Heimevernssoldater, jobbe for Heimevernets utvikling og bidra til et godt samarbeid mellom Heimevernet og sivilsamfunnet.

Ett av de første medlemmene var ingen ringere enn landets forsvarssjef og tidligere sjef for Heimevernet, General Eirik Kristoffersen.

– Jeg meldte meg inn i Heimevernssamfunnet fordi jeg har tro på konseptet, nemlig en felles arena for alle oss som er opptatt av Heimevernet og alt det positive som HV står for, forklarer Kristoffersen.

Han legger til at Heimevernssoldatene er inne til trening noen få dager i året, men at mange er opptatt av Heimevernet og Forsvaret langt ut over dagene med årlig trening.

– Heimevernssamfunnet kan bidra til en felles arena for å møtes fysisk og digitalt ut over årlig trening.

Ifølge Kristoffersen vil Heimevernet alltid ha en viktig rolle i Forsvaret og for beredskapen i hele samfunnet.

– Det har vi sett helt konkret under skredet på Gjerdrum og i støtten til grensekontroll. Heimevernet er overalt alltid og dermed en sentral kapasitet i møte med uforutsette hendelser, understreker forsvarssjefen.

Foreningen blir også ønsket velkommen av nåværende sjef Heimevernet og Generalmajor Elisabeth Gifstad Michelsen.

– Som sjef HV er jeg prisgitt alle gode initiativ som får Heimevernet til å virke enda bedre, sier Heimevernets øverste sjef.

Vil ha mer samarbeid – lanserer bærekraftfond

NorgesGruppen har opprettet det de har kalt et bærekraftfond. Det har fått navnet Handle og har 100 millioner kroner som skal benyttes den neste årene. Det skriver Norgesgruppen i en pressemelding.

NorgesGruppen omfatter dagligvarekjedene Meny, Kiwi, Spar og Joker. Fondet skal støtte ulike bærekraftprosjekter som gjelder helse miljø og mennesker.

– Hvert enkelt selskap i verdikjeden for mat gjør mye allerede, men med økt samarbeid vil gjøre at vi raskere klarer å videreutvikle en grønnere produksjon- Gjennom Handle vil vi investere 100 millioner i samarbeidsprosjekter som sørger for bærekraftig utvikling i flere ledd i verdikjeden for mat, sier konsernsjefen i NorgesGruppen Runar Hollevik.

Første runde har søknadsfrist 15. november, melder NorgesGruppen. De første pengene skal deles ut i desember.

Beboere i distriktene mest bekymret for viltpåkjørsler

Ifølge en pressemelding fra Norges Automobilforbund (NAF) er 62 prosent av innbyggerne i distriktene/spredtbygd strøk bekymret for viltpåkjørsler. Det er en landsomfattende undersøkelse gjort av Kantar for NAF som er kilden til dette.

Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF, mener bedre vedlikehold og rydding av sideterreng langs veiene er tiltak som må settes i gang for å bedre trafikksikkerheten.

Ifølge NAF er det 20 prosent på landsbasis som uttrykker bekymring for å møte vilt på veien, men jo mer spredtbygd områdene blir, dess mer øker bekymringen.

– Politikerne må ta folks bekymring på alvor og øke vedlikeholdet av veiene, sier Ryste.

Lovendring får konsekvenser for boligselgere

En endring i avhendingsloven gjør at en ikke lenger kan selge en bolig "som den er". Ifølge en pressemelding fra Fremtind betyr det at det blir lovpålagt for boligselger å oppgi vesentlige opplysninger om boligen, også skjulte feil og mangler. Allerede nå kan endringen påvirke boligselgere.

Finn Christian Hovde-Hagen er fagspesialt i Fremtind (forsikringsselskapet til Sparebank1 og DNB) på boligselgerforsikring. Han opplyser at det er laget en forskrift for hvordan en tilstandsrapport skal utformes.

– Det gir både selger og kjøper en mye bedre tilstandsrapport, som vil gi den informasjonen man trenger før en bolighandel, sier Hovde-Hagen, som uttaler at alle ikke har kunnskap eller forutsetning for å vite alt om egen bolig, men at en bygningssakkyndig (takstmann) skal hjelpe boligselger med å avdekke dette.

– En tilstandsrapport etter den nye forskriften vil være en betryggelse for deg som selger, fordi du ikke er ansvarlig for de feilene og manglene som opplyses om i rapporten, sier Hovde-Hagen.

Ifølge pressemeldingen skal det settes en beløpsgrense for å klage på feil på 10.000 kroner.

Gikk over 1.100 kilometer

Andenes skole var den eneste fra Vesterålen endte blant de 20 beste i Nordland under Beintøft, et prosjekt som varte i nesten hele september og som gikk ut på at skoleelever skulle gå til skolen gjennom hele aksjonsperioden.

Til sammen gikk klasse 4 på Andenes skole 1.131 kilometer. Det var 20 elever i klassetrinnet som var med. Frydenlund skole i Narvik vant fylkeskonkurransen. Det var Miljøagentene som sto bak prosjektet. 1,079 millioner kilometer ble gått på nasjonalt plan, som vil si 27 ganger rundt jordkloden.

Norges beste tangodansere til Sortland

Temaet er tango og de fire årstider.

«Til denne produksjonen har Arctimus trio, for anledningen forsterket med Rune Larsen på trekkspill, tilknyttet seg Norges beste tangokomponist og beste tangodansepar. Steinar Refsdal og Cyrena Drusines opptredener til egne koreografier har alt det man forbinder med tangosjangeren: rytme, sensuell estetikk, lidenskap», står det å lese i en pressemelding.

I løpet av forestillingen går ensemble gjennom de fire årstider, fra sommer til vår. De fire satsene i Astor Piazzollas «Årstidene» innleder hver akt i forestillingen og utgjør forestillingens røde tråd. De andre instrumentale stykkene og dansesatsene, i arrangementer av Sverre Indris Joner, Nils Anders Mortensen og Rune Larsen, illustrerer på hver sin måte den enkelte årstids særegne stemning.

Nytt utvalg skal se på forenklinger for næringslivet

Får karibisk støtte

12 karibiske øystater har ifølge en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet sluttet seg til det internasjonale samarbeidet mot fiskerikriminalitet. Norge har vært en drivende kraft mot denne formen for kriminalitet, skriver departementet.

Statssekretær i Næring- og fiskeridepartementet, Trine Danielsen, deltok på det digitale møtet der de karibiske statene ble med på det norske initiativet. Med disse statene, har en fjerdedel av verdens havnasjoner nå støttet prosjektet. Hun forteller i meldingen at hun synes det er skremmende å høre konsekvensene fiskerikriminalitet har i Karibia. Der fører dette til fattigdom og tapte inntekter.

Det er blant annet etablert et internasjonalt sporingssenter for fiskerikriminalitet i Vardø.

– Vi må bli bedre på samarbeid på tvers av landegrenser og fagområder, sier fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Fortsatt best til å betale for seg, men flere får anmerkning

Flere av de eldre over 66 år opplever å få betalingsanmerkninger. Det skriver Creditsafe i en pressemelding.

Men samtidig påpeker selskapet at de eldre fortsatt er flinkest til å gjøre opp for seg. Per Fjærestad i Creditsafe understreker at en må huske på at endringer i statistikkene rundt betalingsanmerkninger kommer som følge av utviklingen innen inkassosaker og mislighold.

– Betalingsanmerkningene kommer med andre ord i ettertid, og er derfor ikke nødvendigvis en god indikator på situasjonen akkurat nå, uttaler Fjærestad.

I tredje kvartal var det 17.200 eldre over 66 år med betalingsanmerkninger. I slutten av andre kvartal var det 17.000 som hadde det samme. Fjærestad understreker at det er litt bekymringsfulle tall.

– Men det er verdt å påpeke at de eldre er de klart beste betalerne og det er fremdeles i dette segmentet at det er færrest betalingsanmerkninger, understreker Fjærestad.Inviterer til rundtur i Blåbyfjellet

Turlederne Sunniva Birkeland og Sverre Idar Lakså tar søndag med interesserte fjellvandrere på en litt krevende tur i fjellet «bak Sortland», heter det i en pressemelding fra Vesterålen Turlag.


– Vi starter fra parkeringsplassen ved skitrekket i Ånstadblåheia og følger skogsvei via Blåhammardalen til Reinshaugen. Derfra går turen opp til Middagsvatnet, og videre opp til kanten av Bøblåheia, forteller Sunniva.
– Når vi er i cirka 500 meters høyde, legger vi turen nordøstover via Pannkakeidet til Ronna, der vi brekker av mot Turlagsstua. Vi finner en rygg ned mot Skaran og Storvatnet, og før vi veit ordet av det er vi kommet tilbake til utgangspunktet, cirka fem timer etter at vi startet, står det å lese i pressemeldingen.


I tillegg til å være i bra form krever denne turen god fjellsko, klær etter vær og mat og drikke for en dagstur.

Sortland vant G16-serien

Sortland ILs G16-lag har vunnet avdelingen i 11-erserien med lag fra Lofoten og Vesterålen. De er dermed klar for kretsfinale.

Laget, som også gjorde seg bemerket med å ta seg til nordnorsk finale i NM-kvalifiseringen, der det ble tap mot elitelaget fra Tromsø IL, gikk ubeseiret gjennom seriespillet. Seks kamper av seks mulige ble vunnet. Laget noterte seg for 39 scoringer og slapp inn ni.

Mesterskapet ble først sikret i siste serierunde, da Svolvær/Kabelvåg ble slått 5-3 borte. Leknes kunne i teorien tatt igjen Sortland, men måtte ha vunnet stort over Ballstad/Gravdal i siste runde. Den kampen endte 1-1.

Mjølner eller Landsås/Brage-Trondenes vil vinne den andre avdelingen med lag fra Ofoten og Sør-Troms.

Serieåpner 16. oktober

Snart er hallidrettene på full fart i gang igjen for sesongen, og etter koronapandemien har herjet og stoppet flere serier fra å bli gjennomført.

Flere terminlister begynner nå å bli klare, blant annet for volleyballens 2. divisjon.

Herrenes 2. divisjon har med både Sortland og Øksil. Der skal den første turneringshelgen spilles 16.-17. oktober og der er Sortland VBK som står som arrangør av turneringen, som skal spilles i Sortlandshallen. Øksil, som gjør comeback i seriespillet, har TSI, Lofotvolley og Bodø som sine motstandere, mens Sortland har Lofotvolley, Finnsnes og TSI 2.

Kvinnene skal i aksjon samme helg, også i Vesterålen. Det er nemlig Øksil som er arrangør av kvinnenes åpningshelg i Øksneshallen. I likhet med blant herrene, gjør kvinnelaget til Øksil comeback i seriespill denne sesongen. Det er Lofotvolley, Finnsnes og TSI som er motstandere den første runden. Det skal spilles i alt fem turneringshelger for kvinner, to før jul og tre etter.

Både dame- og herrelaget til Øksil har hjemmemøter i cupen mot BK Tromsø å se frem til.

Fotballspiller på bedringens vei etter skade

Melbo-spissen Torjus Nikolaisen pådro seg en stygg skade i kampen mot Skånland i midten av august. Da VOL pratet med ham noen dager etter kampen, var han usikker på når han kunne spille fotball igjen, men var klokkeklar på at det ikke ble mer denne sesongen.

Nå melder Melbo på sin Facebook-side at Nikolaisen er på bedringens vei. Der står det å lese at han er godt i gang med rehabiliteringen og at han nylig besøkte lagkameratene i garderoben.

Underskrev Nordnorsk folkehelsesamarbeid


I regi av program for folkehelsearbeid er det etablert samarbeidsorgan i både Nordland og Troms og Finnmark. Nå etableres et forum som skal samordne de respektive fylkenes innsats i programmet.

– De regionale kompetansesentrene, universitetene og brukerorganisasjoner deltar i ulik grad med formidling av kompetanse og veiledning til kommunene i programmet. De nordnorske fylkene har mange fellestrekk og det gir oss en ekstra gevinst når vi nå formaliserer et samarbeid på folkehelsearbeidet, sier fylkesråd Kirsti Saxi i en pressemelding.

Hun mener fylkene i nord har nokså like utfordringer, men også muligheter.

– Vi har relativt lavt befolkningstall, kombinert med spredt bosetning utover et stort geografisk område. Det nordnorske perspektivet oppleves i liten grad å nå frem i nasjonale diskusjoner. I fellesskap skal vi gjøre noe med dette, fastslår Saxi.

Også Anne Toril Eriksen Balto, fylkesråd for plan, økonomi og kultur i Troms og Finnmark fylkeskommune mener det er et behov for i større grad å samordne de respektive fylkenes innsats i folkehelseprogrammet.

– Et regionalt samarbeidsforum kan være et viktig virkemiddel. Vi må se på hvordan vi kan få brukt ressursene mer effektivt i organet på tvers av fylkene i nord, påpeker Balto.

Sjømateksporten økte med 7,9 milliarder kroner


Aldri før har norsk sjømateksport hatt en høyere verdi etter årets ni første måneder. Hittil i år er det eksportert sjømat for 84,7 milliarder kroner, noe som tilsvarer en verdivekst på 10 prosent, eller 7,9 milliarder kroner, målt mot samme periode i fjor.

– En gradvis gjenåpning av markedene har gitt et løft i etterspørselen etter norsk sjømat. Fra et fall i eksporten i begynnelsen av året ser vi en voldsom vekst i tredje kvartal. Dette er tidenes sterkeste kvartalsresultat, og nå tyder alt på at 2021 blir et rekordår for norsk sjømateksport, sier Renate Larsen, administrerende direktør i Norges sjømatråd i en pressemelding.

Den gjeldende eksportrekorden er fra 2019 og lyder på 107,2 milliarder kroner. Etter årets ni første måneder er verdien nå 8,6 milliarder kroner foran samme periode i rekordåret.

– Det er gledelig at norsk sjømateksport fortsetter den gode utviklingen og at verdiveksten er spredt over en rekke arter og produkter. Jeg er fornøyd med at sjømatnæringen har kommet seg godt gjennom koronakrisen, og at det igjen er høy etterspørsel etter sjømat i eksportmarkedene. Forholdene bør ligge til rette for videre vekst i eksporten, og jeg ønsker hele denne fantastiske næringen lykke til videre, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).

Fortsatt billetter til elefantene i rommet

Trioen Cecilie Steinmann Ness, Linn Skåber og Hege Schøyen er på turne med forestillingen «Schøyen, Skåber & Cess - Tre elefanter i rommet».

Fredag skal trioen spille to forestillinger på Hurtigrutens Hus på Stokmarknes. I en pressemelding fra Stand Up Norge opplyses det at det fortsatt er billetter igjen til forestillingen. Årsaken er at en-metersregelen er fjernet. Det gjør at forestillingene, som med de gamle reglene var utsolgte, nå har fått flere ledige billetter som følge av at det kan være flere i salen.


Selvkjørende busser til Bodø

Bodø går i front med å teste ut et spennende kollektivtilbud for lokalbefolkningen.

Februar 2022 kommer det to selvkjørende busser til Bodø. Bussene skal gå i rute fra Sentrumsterminalen via torget, parkeringsanlegget ved Kvartal 99, og bort Prinsensgate til hovedinngangen på Nordlandssykehuset, heter det i en pressemelding fra Nordland fylkeskommune.

De to selvkjørende bussene er en del av et stort mobilitetsprosjekt, initiert av Smartere Transport Bodø, som skal bli et viktig supplement til ordinær kollektivtransport. Det vil si at teknologien i bussene skal testes i et skikkelig nordnorsk klima, og skal gå med svært hyppige avganger i seks måneder.

– Målet er å gi gode, fleksible transportløsninger til innbyggerne i regionen. Dette initiativet skal bidra til å løse en trafikkutfordring i Bodø, samtidig som det reduserer klimagassutslippene, sier Siri Vasshaug, prosjektleder for Smartere Transport Bodø.

– Det er første gang i verden at det innføres et pilotprosjekt av autonom teknologi i denne skalaen i et arktisk klima. Funker dette i Bodø, fungerer det over alt, legger hun til.

Holder foredrag om Gammelstua

Hun er forfatter og journalist, og bor på Elvestad gård i Malangen. Hun kommer til Bø Museum og Melbo Hovedgård for å fortelle om arbeidet med å restaurere Gammelstua, huset etter besteforeldrene fra 1926.

Lill-Karin har fått støtte fra Kulturminnefondet og Norsk Kulturarv til restaureringen. Foredraget handler om å komme fra rønne til kurs- og formidlingssted gjennom råte, kaos og kostander. Er det i det hele tatt håp for Gammelstua?