Fiskeridirektørens beslutning om å stoppe skreifisket i åpen gruppe fra mandag, gjorde at skipper Sigve Bø på sjarken «Keiko» fra Stryn måtte avslutte skreisesongen noen dager tidligere enn beregnet. Det tapte han fire tonn på, men han er likevel fornøyd.

– Jeg investerte i egen sjark på 10,5 meter i fjor. Jeg har vært innom Andøy hvert år i løpet av mine fem år som fisker på andre båter, så det var naturlig å reise hit igjen for å ta skreikvoten, sier han. Dette til tross for at «Keiko» er litt for smal for de tøffe forholdene med tung sjø utenfor Bleik.

– Vi har klart oss bra, og fisket opp mesteparten av kvoten vår i åpen gruppe på 24 tonn på ei uke. Vi har gått to runder på havet om dagen og levert opp i 3700 kilo skrei på det meste, sier han. Stryningen etablerte Stryns eneste kystfiskerederi «Fjordgull», men ble meget skuffet over hjemkommunen min.

uke 10: Det er levert 8.618 tonn torsk i Andøy per uke 10.kilde: Norges råfisklag.

– Andøy sa ja med en gang

– Jeg er ung og har ikke så god greie på «business». Det hadde vært greit å få litt rådgivning i forbindelse med at jeg vil bytte ut «Keiko» i en litt større og mer stabil båt. Men Stryn var ikke til hjelp i det hele tatt. En sterk motsetning til Andøy kommune som sa ja til å hjelpe meg i første telefonsamtale. Når man blir så godt tatt imot, så vil jeg mye heller skatte til Andøy kommune enn Stryn, sier han. Når han nå bestemte seg for å flytte til Andøy for å bli helårsfisker, er det mest naturlig for ham å fiske fra Bleik.

– Jeg vil være med å hjelpe dette anlegget. De trenger flere fiskere, og jeg har blitt tatt sinnssykt godt imot, sier han. Han synes Bleik er fantastisk. Alle fiskerne blir tatt seriøst, og det er kort ventetid i forbindelse med levering.

Kom med svigerfar og bror

Bø kom oppover med svigerfaren og broren sin som mannskap. Tirsdag dro han sørover på påskeferie, og kommer nordover igjen for å fiske sei og andre fiskeslag.

– Jeg kommer til å bosette meg i Andøy, men får ikke med meg samboeren min og sønnen. Akkurat det ser jeg på som uproblematisk, all den tid et liv som fisker gjør at man er borte halve året uansett, sier han. Bø sier at det var søskenbarnet Tor Andreas Bø som penset Sigve inn på fiskeryrket.

– Jeg hadde tenkt å begynne på klesdesign i Oslo. Tor sa at enten kunne jeg leve blakk som ei kirkerotte i Oslo, eller så kunne jeg begynne som fisker. Jeg valgte fiskeryrket, og det har jeg aldri angret på. Jeg kom til Andenes i forbindelse med at de manglet en fisker på «Karl Wilhelm» til Thor Wold. Det ble mange runder med den båten før den ble solgt, sier Sigve. Søskenbarnet bodde fast på Andenes i mange år, men har nå flyttet tilbake til Stryn. Tor er nå fabrikksjef på tråler, og har flyttet fra Andøy, sier Sigve. Selv håper han nå å få investert både i større båt og kvote etter hvert.

storfangster: Sigve Bø storkoser seg med store skreileveranser på Bleik Fisk.

Håper på rekrutteringskvote

– Jeg håper på få rekrutteringskvote. Da må jeg ha fagbrev, men det er ikke noe problem med all min fartstid som fisker på ulike båter, sier han. Kaiformann Carl-Martin Hatlestad ved Bleik Fisk synes det er veldig bra å få en ny båt til Bleik.

– De har levert god kvalitet til nå, smiler han.

Landet 8.618 tonn så langt

Andøyflåten har landet 8.612 tonn torsk til en verdi av 153 millioner kroner per uke 10. Det er 900 tonn mindre enn i fjor. Kvantummessig i uke 10 ble det levert 1.3 tonn. Det er dobbelt så mye som uka før. Refordelingen av torsk som følge av tlbakeføring av ubenyttede tredjelandskvoer denne uken innebærer at hver fiskebåt får omlag to prosent ekstra torsk å fiske opp.