Juviktragedia i 1868 – et 150-årsminne

«Mann, hustru og fem barn blev begravet i sneen»

Etter denne historien kan det hende du kaster et ekstra blikk mot Kasparronna neste gang du kjører Lofast.

SVUNNEN DRAMATIKK: Vinteren 1968 gikk det et skred på Austvågøy som etter rapportene tok åtte liv. Denne teksten tar for seg historier om og rundt skredet fra Juviktinden og ned Kasparronna den skjebnesvangre februarkvelden. FOTO: RAGNHILD SANDØY 

Pluss

Så er sagt om Kaspar Pedersen at han kom fra Hennes i Hadsel. Han var gift med Johanna Jonsdatter som var av samisk ætt og fra Prestjorda i Romsetfjorden i Øksnes. De hadde slått seg ned og bygd hus i Falkfjorden, en gammel finnebuplass. Kaspar var da 36 og Johanna 38 år. De hadde fem barn, Anna (12), Maren (9), Mekelene (7), Karen (5) og Jens (2). Dei hadde 3 kyr, 10 får og ei tønne potet.