– Jeg og samboeren min overtok en eiendom med Moskenes’ eldste hus i 2016. Eiendommen ligger på Vindstad, ei veiløs grend i Reinefjorden uten veiforbindelse. Det er et veldig populært sted for turistene, og det kommer mennesker fra hele verden dit. I fjorden er det et veldig rikt planteliv og etter noen heftige naturopplevelser fikk jeg lyst til å skape noe fra naturen. Vi hører ofte at turistene savner noe de kan ta med hjem derfra, forteller Tonje Vestgård.

Ut av formen: Etter at såpen er ferdig kokt, blir den helt over i en form i omtrent tre dager. Avhengig av hvilke ingredienser som har blitt brukt.

Miljøvennlige

I førsteetasjen på bedriftshuset på Børøya har Tonje Vestgård åpnet en liten butikk, som er åpen titt og ofte. Det er også her såpene blir laget.

– Jeg bor sammen med en biologilærer med stor interesse for miljø og dyrevern, så over middagsbordet blir det mange diskusjoner rundt disse temaene. Jeg har latt meg provosere mange ganger når jeg hører om all mikroplasten som havner i havet og hva den gjør med miljøet og dyrene. Det har endret forbruket mitt og inspirert meg til å begynne med såpekokingen.

I fjor sommer begynte hun å lese seg opp på såpekoking. Og rett før jul startet hun å produsere.

– Jeg har lest meg opp og fått mye hjelp fra erfarne såpekokere når jeg har satt sammen oppskriftene mine.

Hun lager såpene av naturlige varer og er opptatt av at de skal være miljøvennlige. Og hun har opplevd at responsen fra kunder og bedrifter har vært god.

Naturlige ingredienser

Mange av ingrediensene finner hun ute i naturen.

– Når vi er i Lofoten sanker vi blant annet einer, brennesle, mjødurt og høymole. I tillegg er fargene naturlige, og jeg bruker ringblomster, malt paprika, kaffegrut, aktivt kull og kakao for å få fargene i såpen. Det er lett å lage en fin farge med mineralpulver, men jeg har ikke lyst til å bruke det.

Fargene og mønstrene på såpene er inspirert av nordnorsk natur, som nordlyset, midnattssola og stupbratte fjell.

– Jeg prøver hele tiden ut nye teknikker og det er ingen såper som blir like. Hver enkelt såpe blir skjært for hånd og pakket inn i resirkulerbart kvistpapir.

Miljøvennlige: Såpene er laget av naturlige varer, og emballasjen er laget av resirkulerbart kvistpapir.

Tilbakemeldinger

Gjennom bruk av sosiale medier har Vestgård dokumentert prosessen med såpekokingen ved å legge ut bilder som har inspirert henne, av selve produksjonen og det ferdige resultatet.

– Det har vært en enorm respons og mange hyggelig tilbakemeldinger. Kanskje jeg har truffet noe ved at jeg hyller det lokale, sier Vestgård.

I dag lager hun 120 såper av en kok.

– Det begynte med at jeg hadde små former, som jeg lagde såpene i. Etter hvert begynte bedrifter å bestille store mengder, så da måtte samboeren min til pers og lage noen nye og større former, sier Vestgård.

Hun jobber til vanlig som kontaktlærer på mellomtrinnet ved Stokmarknes skole.

– All fortjeneste går til renovering av huset fra tidlig 1800-tallet. Det har stått i tatt inn vann i mange år og fortjener å bli tatt vare på. Såpekokingen har jeg valgt fremfor andre fritidsaktiviteter. Jeg skrur på musikken, lager fine mønstre og bearbeider arbeidsdagen sammen med elevene for å starte på ny frisk neste skoledag, sider Vestgård.