Populær konkurranse i Blåbyhallen i helga:

Denne hundesporten vokser raskest i Norge - og på Sortland

Hundesporten rallylydighet var populær under helgas hundestevne i Blåbyhallen. Sporten er den raskest voksende hundesporten i Norge - og det er muligheter for å trene sporten på Sortland.

Denne hunden med fører var på nivå to.  Foto: Jenny Dahl Bakken

Pluss

Både lørdag og søndag var det konkuranser i hundesporten rallylydighet under Blåbyutstillinga. Det er en stadig mer populær sport, ifølge leder Ann Tove Halvorsen i Sortland hundeklubb. Spesielt syns mange unge hundeførere sporten er morsom.

Men hva i alle dager er det, egentlig?

– Det er en hundesport satt sammen av flere andre. Det er elementer fra både agility, lydighet og freestyle, sier Hege Fredriksen.

Varierte hundesporter

For de mindre hundesportkyndige, har undertegnede laget en faktaboks med litt informasjon om alle sportene. Men i korte trekk kan de beskrives slik (informasjon hentet fra Norsk Kennel klubb): lydighet er en gren hvor man utfører fast bestemte øvelser. Disse er de samme fra gang til gang, hund og hundefører kan dermed øve på spesifikke øvelser. Det legges dermed også mer vekt på detaljene i bedømminga.


Hundesporter

En oversikt over vanlige hundesporter. Rallylydighet har elementer fra flere av disse.

  • Lydighet: Lydighet er en gren hvor man utfører fast bestemte øvelser og det bedømmes om man har klart dem riktig. Alle hundene gjør de samme øvelsene, og deretter vurderes det hvordan de ble fremført. I lydighetsringen ser vi hunder av nesten alle raser og førere i alle aldre. Programmet er det samme i hver konkurranse. Dermed kan hunderførerne øve veldig spesifikt på disse øvelsene. Det er dermed også mer detaljert bedømming, for eksempel stildømming.
  • Agility: Agility er en hundesport som kan sammenlignes med hinderløp for hester. Det konkurreres i flere klasser, alt etter hundens størrelse og ferdigheter. Mange klubber har kurs for begynnere. Banen er forskjellig fra gang til gang, i motsetning til lydighet. Hundene sendes alene ut på banen, som er en hinderløype.
  • Freestyle: Hund og fører utfører et egenkomponert lydighetsprogram, som må passe til musikken som spilles. Hver deltaker kan dermed ha helt forskjellige programmer.
 

Agility er en hundesport som kan sammenlignes med hinderløp for hester. Banen er forskjellig fra gang til gang, i motsetning til lydighet. Hundene sendes alene ut på banen, som er en hinderløype.

I freestyle skal hundefører sette sammen sitt eget program, som utføres til musikk. Hver deltagers program kan dermed være helt forskjellig. Hunden og fører går sammen under hele programmet.

– Passer alle

Rallylydighet er altså en slags kombinasjon: øvelsene varierer fra gang til gang, det kan være både hinderløypeoppgaver og lydighetsøvelser, hund og fører går sammen under hele programmet og hundeføreren får også snakke med hunden underveis. Den som vinner sin klasse, er den som klarer flest øvelser. Hvis to personer klarer like mange, er det den beste tida som avgjør.

– Sporten passer alle type hunder. Både renrasa hunder og blandingshunder kan være med, uansett størrelse. Alle fra selskapshunder til rottweilere kan delta. Og både barn og voksne kan delta som hundeførere, sier Fredriksen.

Ole Nergård (15) med hunden Tulla, kort tid etter at de er ferdige med rallylydighetsløypa.  Foto: Jenny Dahl Bakken

Hun er dommer i sporten, som i 2013 ble anerkjent av Norsk kennel klubb som en offisiell hundesport i Norge og dermed også tatt med i stevner og konkurranseprogram. Før dette eksisterte det et lite miljø her til lands, men sporten var ikke formelt godkjent.

– Det et et ganske stort miljø for dette nordpå. Her på stevnet er det blant annet folk fra Hammerfest, Narvik, Harstad og Bodø, sier Fredriksen.

Treninger på Sortland

Ingrid Amundsen i Sortland hundeklubb sier det også er et miljø på Sortland.

– Det er mange medlemmer i Sortland hundeklubb som driver med dette. Vi har faste treninger på torsdager. Det er fint om flere blir med. Rallylydighet skal jo først og fremst være artig, sier hun.


Se bilder:

Hundeutstillinga i Blåbyhallen arrangeres for niende gang

Barn, voksne, valper, rasehunder, nysgjerrige tilskuere - det er rom for alle på hundeustillinga i Blåbyhallen. Denne helga arrangeres utstillinga for niende gang.

 

De to beskriver sporten som mer uformell enn for eksempel lydighet. I rallylydighet kan alle raser være med, også blandingshunder. Det er mange og varierte øvelser, som endrer seg fra gang til gang, noe de tror er morsommere både for hund og hundeeier. Detaljer som hundens sittestilling og lignende bedømmes ikke, slik det gjør i lydighet. Forholdet mellom hund og fører er minst like viktig som selve øvelsene, og hundeeieren får snakke med hunden underveis. Dette er ikke tillatt i lydighetskonkurranser.

– I rallylydighetskonkurranser er banen en nummerert løype, med skilt der det står hva du skal gjøre. Gjør du feil, eller utfører oppgaven dårlig, får du trekk, forklarer Fredriksen.

15 til 76

Under stevnet i Blåbyhallen avholdes det konkurranse i forskjellige klasser, alt fra klasse 1 (nybegynnernivå) til elite.  Vanskelighetsgraden øker for hver klasse.

I klasse 1 er øvelsene alt fra rene disiplinøvelser - som sitt, gi labb og lignende - til sikksakk mellom kjegler og hopping over en bom.

Fredriksen forteller at det at sporten kan utføres av alle fører til stor bredde både blant hunder og hundeførere. Under helgas stevne var den yngste hundeføreren 15 år, den eldste 76.

Her er noen av skiltene som brukes under konkurransene. Dette er oppgaver for den laveste vanskelighetsgraden.   Foto: Jenny Dahl Bakken

– Det er den raskest voksende hundesporten i Norge, sier Fredriksen. I Blåbyhallen var litt over 30 hunder med førere med i konkuranse.

– Det at banen er forskjellig hver gang, gjør at du må trene på alle muligheter. Det tror jeg også hunden syns er gøy, sier hun.