Kronikk:

– Hva skulle vi gjort uten kysten?

I lang tid har kysthistorien og kystfolket ikke fått sin rettmessige plass. Dette er nå i ferd med å endre seg, takket være ildsjeler, kloke folkevalgte og lidenskapelige investorer her i nord. Å kunne historien er nødvendig for å bygge fremtida.

Bildetekst: – Det er på høy tid at kysthistorien får sin rettmessige plass og dokumentasjon både for det nasjonale og internasjonale publikummet, skriver Siv Dagny Aasvik i denne kronikken. Arkivfoto 

Fremtidas muligheter til å utvikle kystsamfunnene gjør vi på et byggverk som mange generasjoner før oss har skapt.

Pluss

Sommeren for snart tre år siden var jeg og døtrene mine på Norsk Folkemuseum i Oslo. Vi koset oss med friluftsmuseum og besøkte bygg, gårdstun og utstillinger fra ulike tidsepoker. Likevel opplevde jeg en skuffende og mangelfull fremstilling av det norske folk sin historie. Den samme sommeren gikk det en debatt i media om nettopp kystbondens plass på Norsk Folkemuseum. Museet hadde ikke klart å fortelle historien om kystfolket. På nettsidene deres kan en lese at det kommer en utstilling om kysthistorie på Jæren i 2021, de har også lagt ut en oversikt over hvilke hus i utstillinga som kommer fra kysten. To av dem er fra Finnmark, det fremkommer ikke at det er andre hus eller bygninger fra Nord-Norge. Likevel har Folkemuseet «hatt som mål å gi et bredt bilde av dagliglivet i Norge, og å vise samspill mellom samfunn, kultur og natur».