Kjøpte tv-er med kommunens kontantkort, hevet kjøpet og tok pengene selv

En ansatt i Sortland kommune svindlet kommunen på finurlig måte. Vedkommende sa opp jobben og betalte tilbake pengene han hadde svindlet.

Kommuneadvokat i Sortland kommune, Knut Erik Marthinussen Harjang, var inne i saken og representerte Sortland kommune.  Foto: Arkivfoto/Ann-Julie Nordgaard Nesmoen

Pluss

I fjor høst skrev VOL at en kommunalt ansatt var mistenkt for underslag. Underslaget skjedde i 2018, men detaljene i saken er først blitt kjent denne uka.

Ifølge referatet var svindelen fiffig.

Kjøpte TV-er

– Bakgrunnen for møtet er at det er oppdaget ureglementert bruk av kontantkort. Den ansatte ble konfrontert med at kortet var brukt i Bodø og Oslo, og om det stemte overens med den ansattes tjenestereiser til disse destinasjonene. Den ansatte innrømmet raskt at det var slik at vedkommende hadde brukt kortet til private kjøp, heter det i referatet.

Den ansatte ble også konfrontert med at kortet vedkommende disponerte i kommunen var brukt to ganger på Elkjøp på Sortland, til kjøp av TV-er.

– I begge tilfellene ble TV-en levert tilbake få timer etter kjøp og kjøpesummen ble kreditert den ansattes private bankkonto, heter det i referatet.

Den ansatte innrømmet ifølge referat at også dette var tilfellet.

Den ansatte ble også konfrontert med bruk av andre kontantkort på samme måte. Til å begynne med ble dette benektet, men etter hvert sa den ansatte at kortet kunne vært brukt i en annen sammenheng, men beløpet skal ikke ha vært stort.

Beklager misbruk

Ifølge referatet viser den ansatte anger og sier seg svært lei for det vedkommende har gjort, og beklager å ha misbrukt tilliten.

I et referat fra et drøftingsmøte, skrives det det at underslaget er på drøyt 71.000 kroner, som den ansatte har betalt tilbake, fremgår det av referatet.

Underslaget ble ikke meldt til politiet etter "en samlet vurdering". Medarbeideren sa opp stillingen i sluttet i jobben i september 2018, og var suspendert i tre måneder, fremgår det av dokumentene.