Sander (10) og Jørn (13) jubler over asfalt i Lovika

Sander og Jørn sykler mye i Lovika for tiden. Foreldrene Jannina og Ken Hanssen jubler over at bygda endelig har fått asfalt etter å ha kjempet for det i hele sine liv.
Pluss

Nordland fylkeskommune tildelte flest asfaltmidler til Andøy i år, totalt 9,5 kilometer. Av grusveier nådde Lovik endelig opp. Jannina Hanssen forteller at både hun og mannen Ken har bodd i Lovika hele livet. De etablerte seg sammen i et hus ved veien for 31 år siden, og henvendelsene til veimyndighetene har vært mange.

– Onkelen min døde for 20 år siden og han ga aldri opp med å kjempe. Jeg har ikke tall på hvor mange brev han skrev. Etterhvert fikk vi høre at bygda var kommet på lista over veier som sto for tur til å asfalteres, men likevel gikk det over 15 år før det ble en realitet. Fylket har gjort forsøk med gammel asfalt som ikke har holdt, sier Hanssen.

Slutt på veistøvet

Barna er glade for å kunne sykle på asfaltert vei.

– Det går som en lek å komme seg innover fylkesveien til broren vår som bor to kilometer lenger inn, sier guttene med et smil. En annen ting er bortfall av støvet fra grusen hver gang noen kjørte forbi.

– Sander har allergi, og har vært plaget med sandfokk uten like. Vi har også hatt et støyproblem, sier hun. Sander forteller at det har vært et rammel i huset når større kjøretøy har passert.

– Bussen «hoppet til» når det var større hull i bakken. Skoleungene klaget veldig over at de måtte forbi her, sier han. Eldstebroren Jørn forsikrer at nå er det fikset og alt er bra.

– En populær kar i bygdene

Hanssen tror nok byggeleder Jim Roger Andersen i Nordland fylkeskommune er en populær kar rundt omkring i bygdene etterhvert som folk har fått asfalt.

– Vi leste i avisen at han var snill med Bleik og ga dem asfalt, selv om veimyndighetene ikke hadde prioritert dem. Det resulterte i at vi her i Lovika fikk litt smalere vei, men det kan vi leve med. Nå har vi kjøpt flaggstang for å feire asfalten. Mannen min Ken trodde aldri denne dagen skulle komme, til tross for alt at han har kjempet, ler hun. Hun tror Andersen som selv er født og oppvokst i Lovika har bidratt til at asfalten endelig kom.

– Det eneste som er synd er at Andøy kommune ikke samarbeidet, når maskinene var i bygda, slik at den kommunale stubben på 800–900 meter også ble tatt, sier hun.

Bare Åknes igjen

Byggeleder Andersen sier at innleid entreprenør startet i Andøy først og gjorde seg ferdig der, før de fortsetter videre i Vesterålen etter sommerferien. Han skjønner at Lovika er glade.

– Åknes er nå den eneste fylkesveien i Andøy uten fast dekke. Vedlikeholdsmessig ville det jo vært mye enklere dersom den også hadde fått, sier Andersen. Han er glad for det som nå er blitt asfaltert, men innser at det fortsatt er mange strekninger med dårlig kvalitet.

En million til kommunale veier

Avdelingsleder Stein Andreassen ved teknisk drift i Andøy kommune sier at det er avsatt en million kroner til asfaltering i år, men at det foreløpig ikke er avklart hvor det blir.

– Vi må se på hvor behovet er størst i forhold til vedlikehold. Det skal bestemmes i løpet av sommeren, og så skal vi ut med tilbudsetterspørsel tidligst mulig i høst, sier han. Eneste strekningen som er asfaltert i kommunal regi er den nordligste delen av Fiskeværsveien på Bleik.

– Vi fikk et godt tilbud, siden entreprenøren allerede var i gang for fylkeskommunen, opplyser han.

– Jannina Hansen i Lovika undres over at dere ikke gjorde det samme med veistubben der når fylkesveien ble asfaltert?

– Vi visste ikke at de var der, for fylkeskommunen informerer oss ikke om slikt, sier Andreassen.