Uenighet om luseproblemet på Havfarmen

Naturvernforbundet spådde luseproblemer for Havfarmen og mener de nå har fått rett. Nordlaks sier de har løsningen klar like over nyttår.

Havfarmen  Foto: Marius Birkeland

Pluss

I vår spådde Naturvernforbundet at det ville bli store problemer for Nordlaks sin gigantsatsning, Havfarmen 1. I høst ble det påvist lus i merden og i november måtte selskapet ty til lusemiddel i Havfarmen, som skulle være kjemikaliefritt. Mesteparten av lusa fikk de bukt med, men nivået har de siste ukene gått sakte opp igjen, skriver NRK Nordland.

– Hva var det vi sa? Vi advarte mot at det kunne bli veldig store mengder med lus, og så tok det bare noen måneder, sier Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet til NRK.

– Og her står vi i en situasjon hvor de allerede er nødt til å bruke kjemikalier, fortsetter hun.

Ved siste måling var lusenivået oppe på 0,17 lus per fisk, noe som er godt under grensesnittet på 0,5 lus per fisk.

– Det er uansett forferdelig mye lus. Det er et veldig svært anlegg, og det er mye kjemikalier som skal til når du skal behandle et så stort anlegg, sier Esmark til NRK.

Lars Fredrik Martinussen, kommunikasjonssjef i Nordlaks, deler ikke forbundets oppfatning at de har hatt store problemer med lakselus i høst.

– Etter våre erfaringer har utviklinga av lus i Havfarmen gått sakte, til tross for gode sjøtemperaturer i høst.

Nordlaks har investert over 800 millioner kroner i to nye brønnbåter som er skreddersydd for å betjene Havfarmen og er utstyrt for å fjerne lakselus uten bruk av legemidler, sier Martinussen til statskanalen.

Men på grunn av koronaen er begge båtene forsinket. De er forventet levert på nyåret.

– Da måtte vi ta en vanskelig beslutning, som likevel også var den ansvarlige beslutningen å ta, om å fjerne lakselusa ved bruk av veterinære hjelpemidler, sier Martinussen som tilsvar på Naturvernforbundets utspill.