- Vi skal "banke" Bodø, hvor rundt 360 unger stilte i SNN Mini Arctic Race. Det må ikke være en eneste unge under 12 år som har tilgang på sykkel som ikke møter opp ved Hadsel Rådhus lørdag morgen, sier primus motor Jan Paulsen i Vesterålen sykkelklubb. Barnas sykkelfest innleder den enda større begivenheten som handler om målgangen i Vesterålens sykkelhovedstad Stokmarknes lørdag ettermiddag.

Sykkelhovedstaden kles til fest

- Vi håper på minst 400-500 barn på startstreken. Det kjøres fire heat, fordelt etter alder på de som stiller på startstreken. Stokmarknes er eneste stedet hvor det er full kameradekning langs hele løypa, og det blir storslagent. I tillegg blir det loddet ut flere sykler og andre premier. Det ventes overraskelser fra sponsorer og andre, så her er det absolutt viktig å stille opp, sier Paulsen.

- Lærere, elever og voksne ildsjeler

- Vi er mellom syv og åtte personer til sammen som skal stå for den lokale tv-produksjonen. Det er masse lokale folk, det være seg elever fra medielinja ved Hadsel videregående, kommende elever på medielinja samt voksne folk som er interesserte i media, forteller Hoseth Larssen, som har organisatorrollen i det hele.

Sammen skal de vise konsertene, folkelivet og SNN Mini Race på storskjerm hele dagen mens folkefesten pågår 10. august. Frem til selve dagen er det litt som skal komme i stand, og de har en del å sette fingrene i før startskuddet for sendingen går.

- Det er litt infrastruktur som skal på plass. 300 meter med fiberkabel skal strekkes ut til der hvor kameraene skal være, forteller Hoseth Larssen.

Oppgradert

Det er ikke første gang Hoseth Larssen organiserer en produksjon av slik størrelse. Gjennom tidligere jobber har han god erfaring, og under NNM på ski for to år siden var det han som stod for live- streamingen på internett, hvilket gjorde at folk i for eksempel Oslo kunne følge med på internett.

- Utstyret vi skal bruke nå er det samme som vi brukte under NNM, men det er blitt litt oppgradert. Nå har vi alt vi trenger i en mobil plattform som vi kan flytte hvor vi vil. I utgangspunktet har vi ikke tenkt å vise sendingen på internett, men vi har mulighet til det. Vi vil jo at alle skal komme ned til sentrum for å være med på festen, sier han.

Har dere som skal gjennomføre sendingen møtt hverandre og planlagt litt hvordan dere skal gjøre ting?

- Nei, det har vi ikke fått gjort ennå siden forespørselen kom midt i ferien. Men vi har opprettet en gruppe på Facebook, og aktiviteten der er veldig høy.

Hvilke utfordringer står dere ovenfor på et slikt arrangement?

- Vel, vi får ikke en generalprøve. Vi vet at det skal skje en del ting på scenen pluss at det skal være et barneritt rundt rådhuset. Der kommer det en utfordring med sykkelrittet, i og med at det blir litt begrensing med tanke på kablene vi har til kameraene. Så lenge ting skjer på scenen skal det gå veldig greit.

Hele dagen

Fra det hele starter litt før klokken 11.00, og frem til syklistene er kommet i mål og folk begynt å gå hjem, skal Hoseth Larssen og resten av gjengen bak tvspakene holde på for å vise folk aktivitetene på storskjermen.

- Så lenge det er action vil vi filme det.

Hvordan er dette arrangementet sett i forhold til for eksempel NNM?

Det er en del mer infrastruktur som skal til nå, men nå er det jo til fordel sommer slik at det med kabler og lignende blir lettere. Det kommer til å være mer bevegelse på kameraene enn under NNM, forteller han.

På spørsmål om han har hatt en vanskelig jobb med å få tak i folk, smiler han og rister på hodet.

- Alle som er blitt spurt har vært veldig positive og alle har lyst til å bidra med noe.

Hoseth Larssen går inn i jobben som organisator for den lokale tv-produksjonen med iver og lyst, noe som vises på han når vi snakker om det.

- Så lenge utstyret fungerer så kommer ting til å gå bra, og det er mange flinke folk som skal bidra. Det er artig å få være med på dette. Hyggelig å bidra, pluss at det er artig at det er bruk for denne type kompetanse lokalt. Alt av utstyr har vi liggende på skolen, og det gir også andre muligheten til å trene på slikt. Det beste er jo at det blir brukt.

Selvlaget

Utstyret som benyttes er det Hoseth Larssen selv som har satt sammen og bygd opp, han har tidligere jobbet mye med live-sendinger på tv og filmet fotballkamper i mange år. Han forteller at han av og til kan sette seg ned og se på Tour de France, men da er det ikke nødvendigvis syklingen han ser på.

- Jeg ser mer på tv-bildene og hvordan de har organisert filmingen.

Hva tenker du om at det kommer et såpass stort arrangement til Stokmarknes og Vesterålen?

- De som holder litt på med sykling sier jo at dette er enormt stort og til å sammenlignes med blant annet OL. Jeg mener det er vel så viktig det som skjer i forkant og kanskje i etterkant. At det mobiliseres til dugnad, folk stiller opp og er gira. Det engasjementet i forkant og etterkant har nok like stor effekt. Det vil bli spektakulære tv-bilder og det er klart positivt for regionen, mener Hoseth Larssen.