- Sammenlikninger med OL på Lillehammer i 1994 og VM i Oslo tilbake i 1982 er kanskje å overdrive. Men Arctic Race of Norway er åpenbart starten på noe som kan bli veldig stort. Folk som ser sykkelfeltet rase forbi vil få sjokk når de ser det massive følget som kommer i etterkant av syklistene. Det sier den kjente Tour de France-kommentatoren Christian Paasche til VOL.

Verdens største står bak

Mandag ble ryktene bekreftet: Arctic Race of Norway har lagt etapper til Vesterålen og Lofoten. Og det er på ingen måte hvem-som-helst som står bak TV-produksjonen som vil følge rittet. Presidenten i ASO Jean-Etienne Amarury var hedersgjest under lanseringen av rittet i Oslo forleden. Han lovpriste planene for det spektakulære rittet i Nord-Norge og ASOs engasjement for å gjøre dette til en internasjonal suksess.

- Kan man frykte at storlagene bare sender "juniorer" for å sykle i rittet?

- Nja, det er i alle fall en fare for at en del av de aller beste syklistene vil mangle. Samtidig er det åpenbart klassesyklister som kommer, uansett. Det handler mye om hvordan rittet passer inn i forhold til oppkjøringen til andre ritt. For de spesielt sykkelinteresserte kan det faktisk være mer spennende å følge med unge, og sultne syklister som kjemper hardt for å komme opp og frem på sine lag, enn bare de som er veletablerte. Jeg vil tro at det uansett kommer en stjernesyklist eller to per lag nordover, sier Paasche.

- Overdriver ikke betydningen

- Man står kanskje i fare for å overdrive størrelsen på dette rittet?- Nei, det tror jeg ikke. Det er nok voldsomt å sammenlikne med OL på Lillehammer, men folk som ser feltet passere forbi vil få sjokk når de ser det apparatet som følger etter syklistene. Når ASO, som er verdens største ritt-arrangør sender sin president til mandagens pressekonferanse, så leker de ikke butikk. Det er vanskelig å sammenlikne med andre idrettsarrangementer i Norge, men Bislett Games kan være en målestokk, dersom sommerens ritt i nord blir en suksess, sier Christian Paasche.

Tour de France-grafikk på Vesterålen

Tour de France-kommentatoren fikk gåsehud under mandagens lansering:- Det var utrolig kult å se at den grafikken vi vanligvis kun opplever i Tour de France nå viste den traseen rytterne skal sykle gjennom Lofoten og Vesterålen.

De endelige bekreftelsene på hvem som kommer nordover for å sykle kommer ikke før under Tour de France i midten av juli. Det er imidlertid antydet at SKY ikke kommer, og dermed heller ikke Edvald Boassen Hagen.- Det er i så fall synd. Jeg hadde håpet at de også hadde kunnet presentere noen norske profiler som kommer nordover. Det kan imidlertid skje på et senere tidspunkt, tror Christian Paasche.