Det er en stor oppgave som venter politiet i regionen når det til helgen braker løs med Arctic Race of Norway. 20 sykkellag med 6 ryttere hver skal sykle gjennom den storslåtte vesterålske naturen. Det vil si 120 syklister som suser gjennom tettbebygd strøk, noe som kommer til å mane opp til folkeliv langs veiene.

- Rundt klokken 14 lørdag stenges vegen fra Gullesfjorden retning Sortland. Fra rundt klokken 15.30 kan man glemme å farte i bil på strekningen Sortland - Stokmarknes, opplyser Hagen.

Man regner med at rytterne er i mål noe etter klokken 17.00 på Stokmarknes.

- Det er klart at det er en liten utfordring å løse alle de jobbene vi står ovenfor, men vi har flere av våre folk på vakt pluss mange frivillige. Sivilforsvaret bistår også. De frivillige og sivilforsvaret vil stå for vakthold i kryss og langs veiene, noe vi setter veldig pris på. Det ville blitt mye for oss hvis ikke de hadde stilt opp, forteller Hagen.

Lange strekninger

Sammen med Statens vegvesen skal midtre Hålogaland politidistrikt stenge flere veier, som til vanlig er nokså trafikkerte.

- Det er mange hensyn som må tas. Vi skal stenge lange veier, hvor det i et gitt tidsrom ikke vil være mulig å komme seg gjennom. Utfordringen med veiene ligger kanskje i det at helsetjenestene skal kunne gå som normalt. Utrykningskjøretøy skal ha mulighet til å komme seg gjennom hele tiden. Akkurat det har vi gode planer på, liv og helse går foran alt, forteller Hagen.

Når det blir såpass mye folk samlet på en liten plass, forventer dere da at det vil bli mer kriminalitet i form av lommetyveri eller lignende?

- Jeg tror ikke det blir mer kriminalitet, og jeg har inntrykk av at alle er interesserte i å bidra til en folkefest. Det kan oppstå enkelte ting hvor vi må gripe inn, men det er ikke noe som bekymrer oss, og vi frykter ikke at det blir noe annet enn en folkefest.

Styrket mannskap

For å være mest mulig forberedt på hva som måtte komme har politiet kalt inn flere folk, slik at vaktstyrken er dimensjonert ut ifra mengden folk som vil befinne seg på folkefesten.

- Vi har flere folk på jobb enn normalt, noe som er naturlig. Utfordringene i forbindelse med folkefesten er todelt. Hvor den ene biten ligger i selve arrangementet og rittet på dagen, og den andre biten handler om aktivitetene på kvelden. Det er en stor folkemengde som vil befinne seg på Stokmarknes denne dagen, og vi oppfordrer alle til å bruke beina eller sykkel for å komme seg rundt. Veien vil være stengt i timene før og etter at syklistene har dratt forbi. Veien til Melbu vil også være stengt. Det er viktig at folk leser den informasjonen som finnes og retter seg etter den, sier lensmannen.

I tillegg til at det kommer til å samle seg mye folk på land, er det også rapportert om at det vil bli en del båttrafikk.

- Vi har varslet kystvakta og redningsvesenet, og vi håper at de tar turen hit.

Lærerikt

Politiet stiller med flere biler og motorsyklister i hovedfeltet til syklistene, pluss at det vil være plassert ut folk langs løypen.

- Det vil skje en del ting langs løypen, og det er viktig at folk retter seg etter de påleggene som gis. Syklistene kommer i en voldsom fart og det er viktig å tenke egensikkerhet.

Det er første gang noe i en slik målestokk arrangeres på Stokmarknes og i Hadsel. Det har derfor vært en lærerik prosess forteller Hagen.

- Det er mange flinke folk som jobber med arrangementet, og jeg håper vi klarer å lande dette på best mulig måte. Vi oppfordrer alle til å ta en del av festen, og bli med for å gjøre dette til en folkefest.