På bildet ser vi fra venstre Johnny Karlsen fra DNB, Stein Inge Pedersen fra Deadline Media, Tore Willassen, Vesterålen Explorer, Blåbygutten, Tor Hov Jacobsen, Marius Steiro, Sortland næringsforening, Maria Aronsen, Vesterålen Explorer, Eirik Nicolaisen, Sparebanken Nord-Norge, Tore Lagesen, Vesterålen Explorer, Caroline Meier, Deadline Media, Stelle Meier, fan av bandet Fuzz Factory, Renathe Jakobsen, Sortland kommune, Yngve Oshaug i Vesterålen sparebank, samt frisør Lise Finden.

Tor Hov Jacobsen har gjennom sommeren jobbet med raske pedaler og harde tråkk for å koordinere den store folkefesten.

- Det har vært veldig spennende å få lov til å ha denne oppgaven. Nå er endelig programmet klart, og selv om det er bare halvannen uke igjen til sykkelfesten, så føler vi nå at vi har full kontroll, sier Hov Jacobsen.

- Når vi kommer til fredag niende august, så er hele Vesterålen invitert, bordet er dekket - og det er klart for fest, sier han.

- Målet for arrangementet er fra vår side å få til noe som skaper størst mulig reklameverdi for regionen. Folk skal huske Vesterålen, og vi skal sørge for tre dager med fest og moro for alle som møter opp, sier Hov Jacobsen.

Det er ifølge koordinator Jacobsen et stort felt "ryttere" som har jobbet sammen for å lage det rikholdige programmet som nå slippes. Både næringsliv og det offentlige har jobbet tett sammen.

Festlighetene i Sortland sentrum skal skje på den store plassen som ligger ved Blåbrygga, utenfor spisestedet Ekspedisjonen. Et av trekkplastrene blir en 12 kvadratmeter storskjerm, med en kvalitet som gjør at den fungerer utmerket også i dagslys og solskinn.

- Vi kommer til å sørge for å få vist sendingen fra Arctic Race of Norway, slik at alle som møter ved Blåbrygga vil få med seg det som skjer. Vi vil dessuten sterkt få anbefale folk som har sprø ideer, og ønsker å komme seg på TV til å finne på noen gale sprell. Det gjelder å stikke seg ut i mengden, anbefaler Stein Inge Pedersen i Deadline Media.

En som definitivt stakk seg ut i mengden da VOL møtte på pressekonferanse var "Blåbygutten". Vedkommende nektet å ytre ett eneste ord til journalisten. Se vårt forsøk på videointervju nederst i artikkelen.

Frisør Lise Finden, derimot, forteller ivrig at det blir anledning for alle som vil til å få farget håret gratis i sykkelhelgen. Fem frisørsalonger har innledet et samarbeid som vil gjøre at hårfargingskapasiteten vil være på topp. Og det blir gratis.

Noen punkter på programmet fra fredag, lørdag og søndag er eksempelvis:

- Livesending ved Blåbrygga, Arctic Race-meny på Blåbrygga og MS "Sjøblomsten". Markedssalg, hoppeslott og sklie for barna. Lygarkveld og konsert. Gratis byfrokost for alle interesserte både lørdag og søndag. Besøk fra en stor delegasjon øksnesværinger, med ordfører og kvalsafariskuta "Leonora" i spissen.

- Vi gleder oss veldig til å se ØKSIL-jentene danse den nykomponerte "haill-dansen", ler Tor Hov Jacobsen.

Det blir miniarcticrace, som vil ligne Tour of Norway for kids, Vesterålen Explorer frister med helikoptertur, fisketurer, RIB-safari med mer. På kvelden innledes den store Pedalfesten, med vesterålsbandene Din Freundin og Fuzz Factory. Fra Trøndelag kommer 80-tallsheltene Stage Dolls for å spille.

- Når rytterne nærmer seg Sortland håper vi på masse folk på brua på lørdag. Vi håper de samme folkene rusler derfra og inn til sentrum for å ta imot syklistene når de kommer inn dit. Et flott sted å se syklistene på nært hold er det tredje punktet vi håper folk samler seg, nemlig ved Ånstadblåheia alpinbakke, forklarer Tor Hov Jacobsen.

- Søndag blir den store sportsdagen. Startetappen på Sortland gjør at man kan få mange gode glimt av syklister, lag, støtteapparat og media som hører med et arrangement som dette. Det blir veldig spennende å få med seg, konkluderer Tor Hov Jacobsen.

Etter pressekonferansen ønsket vi å få den omtalte "Blåbygutten" i tale. Det viste seg å ikke være så enkelt...