Jan Paulsen oppfordrer absolutt alle til å trekke ut enten i naturen eller til sentrum under det styre sykkelløpet i regionen. Foto: Christer Remen

Den Stokmarknes-bosatte Jan Paulsen jobber til daglig med samferdsel - først og fremst busstrafikk - i Nordland fylkeskommune. Samtidig har han i gjennom mange år vært sentral i sykkelmiljøet i Midtre Hålogaland. I så måte har han fått 17.mai, julaften og flerfoldige nyttårsaftener i fanget på èn gang, i form av Arctic Race of Norway.

- Dette er for min del det største idrettsarrangementet i Norge gjennom alle tider. Det er helt fantastisk. Europeerne som ser dette på TV kan vente seg noen spektakulære bilder, sier Paulsen.

- Vi bor jo litt glissent her i nord. Du er ikke redd for at det blir litt folketomt langs løypa, sammenlignet med eksempelvis Tour de France?

- Vi må jo innse at vi bor noen færre folk her oppe i nord. Men samtidig kompenserer vi med en natur av en annen verden. Dessuten så er det slik at folk i områdene våre vil gå mann av huse for å støtte opp om arrangementet. Det kommer til å befinne seg manga, mange tusen mennesker langs løypa og rundt de punktene som er utarbeidet av arrangørene, sier Paulsen.

- Og du deltar i gjennomføringen av arrangementet?

- Absolutt. Jeg har ansvar for å gjennomføre barneritt på Stokmarknes, og der skal jeg ha 1.000 unger på startstreken! Vi deler ut sykkelpremier og t-skjorter, og ikke èn unge under 12 år må sitte inne denne dagen. Det blir kameradekning rundt hele løypa, og storskjerm i målområdet.

Også i Sortland og Leknes arrangeres det barnesykkelritt - dog i noe mindre omfang, opplyser Paulsen.

- Jeg har i tillegg ansvar for gjennomføringen av rittet "Morgendagens helter" i Harstad på søndag. Det er de ypperste av de yngre norske rytterne, både gutter og jenter som deltar. Det er en spektakulær løype, som går i bratte utforkjøringer, skarpe svinger og trange bygater i Harstad. Så jeg håper vesterålingene finner veien til denne oppvarmingen før selvde hovedrittet avsluttes i byen, oppfordrer Paulsen.