- Jeg håper noen flinke musikere stepper til for å hjelpe. Urfremføringen nærmer seg fort, sier Torunn om "haill-sangen".

Øksnesdamen Torunn Christiansen er kjent i lokalmiljøet både som flink lege og dyktig sanger. Til helgen skal hun fremføre sin egen "haill-sang". Det til ære for fiskerne og deres ektefeller.

Natt med kona

Begrepet er fra gammelt av et nordnorskt uttrykk fra gammelt av, der mannen hadde sin siste natt med kona før han la ut på fiske, noe som skulle bringe fiskelykke og stor fangst.

- For meg så er "haill" noe mer enn bare sex. Det handler om det spesielle limet mellom han og henne, gjennom deres samliv. Det handler om å holde sammen, om fysisk nærhet - selvsagt også den nærheten som skal til for å berge fiskelykken - og dermed også økonomien, sier Torunn Christiansen.

- Trenger musikkhjelp

- Fiskerkona er jo ofte med god grunn redd for uvær og ulykker. Når mannen er hjemme, så dempes angsten for at noe galt skal skje, og gir stor trygghet. Alt dette handler sangen min om, sier Torunn. Sangen er ferdig, men Torunn jobber nå for å få musikalsk hjelp av en flink gitarist eller pianist til fremføringen, som skal skje både i Øksnes og på Sortland på lørdag.

- Jeg trenger enten hjelp live, eller til å få laget et godt playback. Jeg håper noen tar kontakt fort, sier hun til VOL.