Foto: Tim de Waele

Tre generasjoner med sterke syklisterfra Norge møter til duell i tidenes første utgave av Arctic Race of Norway, som sykles i gang torsdag om en uke. Thor Hushovd (35), Alexander Kristoff (26) og Sondre HolstEnger (19) vil demonstrere for resten av verden hva Norgehar å by på av gjestfrihet, men også hva gjelder fart og vinnervilje påsykkelen.

Thor Hushovds seierpå 3. etappe av årets Polen Rundt demonstrerte tydelig hvilketkonkurransemenneske den norske sykkelstjernen er, og det bekrefter at han er påWorld Tour nivå.

Leder et motivert BMC-lag

- Selvtilliten ertilbake og det samme gjelder tilliten blant mine lagkamerater, uttaler Hushovdfra Rzeszow Podkarpackie i Polen, noen dager før han sykler Arctic Race ofNorway som rittets offisielle ambassadør.

Den 8. august gårstarten i Bodø og Hushovd leder an i et meget motivert BMC-lag der også denhurtige briten Adam Blythe og det sveitsiske talentet Silvan Dillier stiller.Sistnevnte rytter er en nykommer i gruppen etter å ha vunnet Normandie Rundtfor rekrutteringslaget til BMC.

Kristoff med

Hushovd deltok ikke iårets Tour de France, hvor han tidligere har vunnet ti etappeseire i tilleggtil den grønne trøya to ganger (i 2005 og 2009). Det gjorde imidlertidAlexander Kristoff som i sin Tour de France-debut tok en imponerende andreplassunder 1. etappe på Korsika.

De to rytterne møttestidligere i sommer under NM i Grimstad, og Hushovd stakk som kjent av medseieren på sin hjemmebane.

Kniver om VM-plass

Nå kniver de to om enav tre ledige landslagsplasser til VM i september – et mesterskap som Hushovderobret for tre år siden i Australia.

“Det er en glede formeg å sykle på hjemmebane, nå som Tour de France er over og fram motendagers-rittene i Hamburg og Plouay” uttaler Kristoff, som vil få sterkdrahjelp fra Katushas opptrekkere Rüdiger Seilg og Marco Haller, og fra derussiske tempospesialistene Mikhail Ignatiev, Maxim Belkov og Timofey Kritskiy.

Kristoff legger til:“Jeg forventer et ritt på et meget høyt sportslig nivå, også fordi det finnesmange unge sykkeltalenter i Norge.”

Norsk stortalent

Blant de seks norskekontinentallagene, som i all hovedsak består av unge talenter, finner vi SondreHolst Enger, en syklist som vil bli fulgt med argusøyne. Holst Enger sykler forTeam Plussbank og er trent av Greg LeMonds gamle lagkamerat Atle Kvålsvoll. Hanble kjent for sykkelverdenen under årets Glava Tour of Norway, der han kom innsom tredjemann i sammenlagtkonkurransen.

“Arctic Race ofNorway er et viktig steg på veien fram mot mine mål ved utgangen av sesongen,som er Tour de l’Avenir og U23 VM”, uttaler den unge mannen, som også kommer fraGrimstad og som nå kurtiseres av flere topplag i den profesjonellesykkelsporten.

Vil forhindre massespurt?

Belkin Pro Cycling,med ryttere som Lars-Petter Nordhaug og nummer to i årets Paris-Roubaix, SepVanmarcke, vil antakeligvis være det laget som ønsker å forhindre enmassespurt. Allerede på første etappe vil det være muligheter her, med klatringfor rytterne etter Rognan. De to andre nederlandske Protour-lageneArgos-Shimano og Vacansoleil-DCM stiller begge med sultne sprintere. I det enelaget finner vi den unge Nikias Arndt, som allerede omtales som den nye MarcelKittel, men som også besitter klatreegenskaper. I det andre laget finner vi denraske trioen bestående av Barry Markus, Kenny van Hummel og Boy van Poppel.

120 ryttere stillertil start i Arctic Race of Norway, fordelt på 20 lag og fra 16 nasjoner(inkludert Hong Kong, Canada og New-Zealand). De vil få en unik opplevelse idetde sykler inn i det arktiske landskapet nord for polarsirkelen.

De 20 lagene som deltar er:

AccentJobs-Wanty, Belkin Pro Cycling, BigMat-Auber 93, BMC Racing Team, ChampionSystem Pro Cycling Team, Cofidis Solutions Crédit, Crelan-Euphony,Froy-Bianchi, Joker-Merida, Katusha, Oneco Cycling Team, Ringeriks Kraft Look,Team Argos-Shimano, Team Europcar, Team Netapp-Endura, Team Øster Hus Ridley,Team People4you-Unaas Cycling, Team Plussbank, Topsport Vlaanderen-Baloise,Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team.

Etappene i Arctic Race of Norway 2013:

  • Torsdag8. august, 1. etappe: Bodø - Bodø, 192.5 km

  • Fredag 9.august, 2. etappe: Svolvær - Svolvær, 156 km

  • Lørdag10. august, 3. etappe: Svolvær - Stokmarknes, 201.5 km

  • Søndag11. august, 4. etappe: Sortland - Harstad, 155 km