Selv om inntektene til stiftelsen økte i fjor, økte også utgiftssiden.
Riksantikvaren bevilger 600 000 kroner til bygningsvern for Handelsstedet Tinden.
Ved å benytte hengeplass for fisk ved Handelsstedet Tinden ivaretas en 1000-årig tradisjon. Fiskere oppfordres til å henge fisken sin i nettopp Tinden.
Øksnes kommune har stor tro på reiselivsprosjektet «Fem Fiskevær», der man ønsker å knytte de historiske fiskeværene Skipnes, Tinden, Myre, Stø og Nyksund sammen til en felles turistmagnet.
Frid Halmøys advokat i tvistesaken mellom henne og Stiftelsen Handelsstedet Tinden, sier han fra kilder har grunn til å tro at underskuddet i stiftelsen i det vesentlige skyldes styrets håndtering av tvistesaken, samt tiltak utenfor stiftelsens formål.
Stiftelsen Tinden Handelssted hadde i fjor mindre omsetning enn i 2017. På samme tid ble underskuddet til stiftelsen nesten halvert.
Stiftelsen Handelsstedet Tinden søkte om kr 137.500,- til etablering av kafé og formidlingssenter, men fikk «kun» 60.000 kr.
Handelsstedet Tinden ønsker å etablere et dokumentasjonssenter og kafé i en del av de historiske bygningene.
Stiftelsen Tinden Handelssted uttrykker skuffelse over at anken over lagmannsrettens dom ikke slipper inn til behandling i Høyesterett.
Denne uken ble det klart hvilke fredede privateide bygninger Riksantikvaren og Nordland Fylkeskommune gir tilskudd til. 2,1 millioner kroner, fordelt på to ulike bygninger, gikk til Vesterålen.
– Som advokat for Frid Halmøy i striden mot Stiftelsen Handelsstedet Tinden ønsker jeg ikke å forhåndsprosedere saken i media, det har vi tatt en beslutning på, men jeg kan si meg enig i at det ikke er mye som taler for at Høyesterett bør behandle saken.
Stiftelsen Handelsstedet Tinden har nylig inngått avtale om utleie av handelsstedet til en lokal turistoperatør.
Hvis styret i stiftelsen Tinden trodde de ville sikre flere besøkende og økte inntekter ved å avsette Frid Halmøy, virker de til å ha en dårlig forståelse både av Tinden som institusjon og av sine besøkende.
Stiftelsen Tinden handelssteds advokat mener retten ikke har vurdert Frid Halmøys oppførsel korrekt. De mener samtidig at en del av grunnlaget for dommen er uavklart i lovverket.
Lagmannsretten forkastet anken fra Stiftelsen Tinden handelssted, som tapte i tingretten. Dermed er vedtaket om å kaste Halmøy ut av styret erklært ugyldig i to instanser.
Stiftelsens advokat tegnet i sitt avslutningsinnlegg opp et bilde av Frid Halmøy som en person som ikke ønsket å følge styrets vedtak, og som aktivt gikk bak ryggen på styret. Han konkluderer med at de hadde retten på sin side da de kastet henne som styremedlem.
Frid Halmøys advokat Morten Berg mener Halmøy ikke har svekket, men styrket stiftelsen ved å forsøke å finne løsninger som sikrer inntekter og at stedet brukes. Han mener hun har handlet i god tro og ikke har ødelagt for stiftelsen.
Det har vært en årlig tradisjon at Arctic Sea Kayak Racr (ASKR) legger til i Tinden og blir tatt imot av Halmøy-familien - en tradisjon som strekker seg tilbake til begynnelsen av 90-tallet. Men uten Frid er det ikke det samme, ga et vitne uttrykk for i retten fredag.
Begge parter omtaler den andre som aggressiv i krangelen i Tinden 2016. Denne krangelen ble en utløsende årsak til at Halmøy ble kastet av styret halvannen måned senere.
Frid Halmøy beskriver en eneveldig styrekultur og det hun mener er trakasserende oppførsel fra Asle Sørdahl i sin forklaring i lagmannsretten. – Jeg har vært redd for hva Asle kan finne på, sier hun.
Frid Halmøys advokat Morten Berg mener tingrettens dom var riktig, og at det ikke var grunnlag for å avsette Halmøy. Det som ble oppgitt som grunnlag til henne dreide seg om konflikten i 2016, påpekte han.
Før man gikk til lunsj i Hålogaland lagmannsrett torsdag, oppfordret rettens administrator Brynhild Salomonsen partene til å bli enige.
Styreleder i Stiftelsen Tinden handelssted, Asle Sørdahl kommer med et innlegg om det å ivareta kulturarv.
Vegar Andreassen etterlyser svar fra Tinden-stiftelsen.
Vegar Andreassen svarer på Asle Sørdahls innlegg om Tinden.
Styreleder i Stiftelsen Tinden Handelssted, tar et oppgjør med negativ presseomtale om Tinden den siste tiden.
– Vi har ikke offisielt åpent i sommer, men vi bruker å være der ute og jobbe og da tar vi i mot folk som kommer, sier styremedlem i Stiftelsen Handelsstedet Tinden, Sverre Taaga.
Vegard Andreassen og Bente Johnsen fra Lofoten er skuffet etter å ha vært på besøk i Tinden. – Vi kom for å få høre den spesielle historien om Skjalg og Tinden, og ble i stedet vist en filmsnutt om restaurering, sier Andreassen.
Stifelsen Tinden Handelssted har anket Tinden-dommen.
Frid Halmøys advokat, Morten Berg, er fornøyd med dommen i Vesterålen tingrett. Den gir Frid Halmøy styreplassen i Stiftelsen Tinden Handelssted tilbake.
Stiftelsen Tinden Handelssteds advokat, Henning Brath, sier til VOL at de vil bruke tiden fremover for å vurdere en eventuell anke av Tinden-dommen.
Vesterålen tingrett har konkludert med at avsettelsen av Frid Halmøy fra Tinden-stiftelsen var ugyldig.
De to partene la fredag frem sine sluttprosedyrer.
Tidligere kultursjef i Øksnes, Hilde Johanne Hansen, stusset over at Frid Halmøy omtalte styret i Stiftelsen Handelsstedet Tinden ufordelaktig.
Gjestfrihet, konfrontasjoner og illojalitet ble tema under dag to av Tinden-rettssaken.
Frid Halmøy forklarte seg torsdag for retten i Tinden-rettssaken. Hun fortalte at hun ikke likte retningen stiftelsen tok Tinden i og at hun spesielt har hatt vanskeligheter med styreleder Asle Sørdahl. Styrelederen på sin side fortalte at en overtramp fra Halmøy sommeren 2016 var så alvorlig at styret ikke hadde anneet valg enn å fjerne henne.