Det blir to nærmiljøkart som skal dekke de sentrumsnære områdene på Stokmarknes og Melbu, forklarer leder i Stokmarknes orienteringslag, Jens Olav Hessen til VA.

Tilgjengelig for alle

Tidligere i år søkte idrettlaget om spillemidler fra Nordland fylkeskommune. I slutten av juni fikk de bevilget søknaden om tilskudd. Kartet for Stokmarknes sentrum er allerede ferdig, og sendt ut i postkassene til boliger i sentrum av Stokmarknes. Til nå er ett tusen kart trykt opp, og for de som ikke har fått ennå, er det mulig å hente det på Corner Sport, turistinformasjon og Servicetorget.

– Det er gratis for alle, fastslår Hessen.

Folkehelsetiltak

Kartene blir laget for de som måtte ønske å bli kjent med nærområdene på øya. Stokmarkneskartet strekker seg fra området rundt hurtigrutekaia til Søndre, med god oversikt over idrettsanlegget med orienteringsposter. Hessen håper kartet kan bli brukt av barnehager, skoler, turister, funksjonhemmede og andre grupper som synes det er vanskelig å komme seg ut i terrenget.

Kommunen har også bidratt med 15.000 kroner til stokmarkneskartet.

– Vi er veldig avhengig av tilskuddene for å kunne finansiere kartene. Også er det vitkig for oss som idrettslag, det er her vi kan utøve idretten vår, sier Hessen og fortsetter:

– I tillegg ønsker vi at dette kommer flest mulig til gode, og ikke bare de som springer orientering, men for andre som vil ut i naturen. Som et folkehelsetiltak er dette et relativt rimelig tiltak.

Må kontrolleres

Kartet er laget med utgangspunkt i flyfoto og andre tekniske kart kommunen har.

– Det som er spesielt med orienteringskart er standardene med hvilke farger man skal bruke og hvordan ting skal symboliseres.

På kartet kan man se store steiner og stier i marka. Kyktige folk er leid inn for å utvikle kartet, og en god del har orienteringslaget gjort selv.

– Vi må ut i terrenget å kontrollere, forklarer Hessen.

Arbeidet rundt kartet for Melbu sentrum er i gang, og skal jobbes med utover høsten

– Kanskje blir det klart til neste sommer.