Delvis er det gjennom sine selskaper, delvis som enkeltpersoner. Minst to av de tre rettssakene har sammenheng med hverandre.

Har stevnet familieselskapet

Det startet med en stevning fra Bård Wedding mot Bernhard Wedding AS. Dette ifølge Vesterålen tingretts beslutning fra november i fjor.

Stevningen fra Bård Wedding mot selskapet han selv eier nesten en tredel av, kom tingretten i hende i mai 2017. Stokmarknes-mannen krevde innløsning av aksjene sine og viste til aksjelovens paragraf 4–24 som omhandler en aksjeeiers rett til å tre ut av et selskap.

Ifølge nevnte beslutning fra tingretten hevdes det fra Bård Weddings side, som grunnlag for innløsningskravet, at Roar Wedding, styreleder i selskapet, har misbrukt sin innflytelse i Bernhard Wedding AS. I tillegg vises det til et alvorlig og varig motsetningsforhold mellom brødrene Bård Wedding og Roar Wedding.

Krever penger tilbakebetalt

Snaut to måneder etter den opprinnelige stevningen, kom tilsvaret fra Bernhard Wedding AS som blant annet inneholdt et motsøksmål med «krav om tilbakeføring av ulovlige utdelinger». Dette etter aksjeloven 3–7 som blant annet sier:

«Er det skjedd utdeling fra selskapet i strid med bestemmelsene i loven, skal mottakeren tilbakeføre det som er mottatt. Ved utdeling av utbytte eller tilbakebetaling etter kapitalnedsetting, fusjon, fisjon eller oppløsning gjelder dette likevel ikke dersom mottakeren, da utdelingen ble mottatt, verken forsto eller burde ha forstått at den var ulovlig».

Subsidiært ble det fremsatt krav om tilbakelevering, eventuelt erstatning. Det ble også anført at stevningen fra Bård Wedding var mangelfull og måtte rettes, eventuelt avvises.

September og november

Det ser nå ut til å ende med rettssaker. I september og november er det berammet tre saker over totalt ti dager i Vesterålen tingrett. Først skal det motsøksmålet om ulovlige tildelinger avgjøres. Deretter skal retten ta stilling til om Bård Wedding skal få innløst aksjene sine i Bernhard Wedding AS. Til sist et det berammet ytterligere én sak om ulovlige tildelinger.

Viktig agentur

De to brødrene har et langt forretningsforhold sammen:

Fra 1978 til 2001 hadde de det norske agenturet på kontormøbelprodusenten Kinnarps AB i Falköping. Agenturet ble drevet av Bernh. Wedding AS. I 1989 ble Kinnarps Kontormøbler åpnet, men selskapet ble solgt Kinnarps AB. I perioden1998-2000 omsatte Kinnarps Kontormøbler for 322 til 375 millioner kroner og leverte i treårsperioden et overskudd før skatt på drøyt 30 millioner kroner i treårsperioden. De svenske eierne har omsatt fra 500-700 millioner kroner de siste årene og klokket inn resultater på rundt 20 millioner kroner i året.

Etter at brødrene solgte seg ut, har de to investert i ulike virksomheter, og var en periode nokså tungt inne i fiskerinæringen. Turistsenteret på Børøya ble bygget opp. Det samme ble en barnehage, og det ble bygget hotell. Den siste investeringen har vært mye omtalt i lokalpressen. Hurtigrutens Hus KF er i dag kommunalt eid. Dette var en meget omstridt investering i Hadsel kommune.

Uenige

De to brødrene debatterer nå med hverandre gjennom sine advokater. Oddmund Enoksen, som er prosessfullmektig for Bård Wedding, sier i tirsdagens utgave av Vesteraalens Avis:

Det har oppstått uenighet mellom Bård Wedding på den ene siden og hans bror og flertallsaksjonærene i selskapene på den andre.

Werner Frimanslund, representerer den andre broren. Han stiller seg uforstående til at hans klient skal ha misbrukt sin innflytelse som styreleder.

Han sier at partene snakker sammen og at saken kan bli forlikt før de møtes i retten.