Med salen full av næringslivsinvestorer og ledere, politikere, byråkrater og andre interesserte fikk vi foredrag etter foredrag med suksessfortellinger fra næringslivet i Vesterålen. De fleste knytta sin virksomhet til vårt områdes naturressurser i havet og den naturen som omgir oss. Til og med Macks bryggeri sin satsing på et internasjonalt marked for salg av øl, er tenkt knytta sammen med høsting fra havet. For meg ble dette en bekreftelse på det som har vært trenden i snart et ti-år – at flere og flere ser Vesterålen som en framtidsregion for næringsutvikling, reiseliv og en god plass å bo i uten oljevirksomhet noen få kilometer fra flomålet.

Det er for øvrig merkelig at oljevirksomhet i LoVeSe, ikke er tema i den siste Vesterålskonferansen før stortingsvalget. Dette til tross for at sentrale næringslivsfolk og politikere i mange år har forutsatt oljevirksomhet for å ha ei framtida i Vesterålen. Tema er i tillegg et av de største nasjonale tema og som tegner til å bli helt sentralt i stortingsvalgkampen nettopp med vårt område på dagsorden.

Det kan tenkes at noen som kan trekke en annen konklusjon, men min er at dette er resultat av den dreining som vi ser ellers i befolkninga – nemlig at oljevirksomhet i LoVeSe ikke er forenlig med den store satsinga på den bærekraftige høstinga av de marine ressursene, reiseliv, opprettholdelse av kystkulturen, livskraftige og desentraliserte fiskerlandsbyer og lokal verdiskapning. På omtrent alle disse områdene blir det kræsj med oljenæringa.

Tida har jobba for oljefritt LoVeSe, motstanden har økt og interessen for olje også i det lokale næringslivet er sterkt avtakende, ser det ut til. Flere kommer på riktig banehalvdel og vi holder ut til kampen er avslutta med endelig seier.

Christoffer Ellingsen, Rødt