Da skolesaken ble behandlet tirsdag var tilhørerbenken i kommunestyresalen fullsatt av lærere og foreldre til elever ved Sommarøy skole.

Det var knyttet stor spenning til tirsdagens kommunestyremøte i Øksnes og behandlingen av barnehage- og skolebruksplan - og fremtidig skolestruktur i kommunen. Saken ble utsatt i fjor med bestilling av en pedagogisk utredning. I mai-møtet ble saken utsatt nok en gang på grunn av en omfattende habilitetsdebatt.

Tirsdag var politikerne innstilt på å fatte vedtak, og gi øksnesværingene en avgjørelse.

- Det er en forventing om at vi fatter vedtak i dag og gir folk forutsigbarhet, det er det mest entydige signalet jeg har fått, sa ordfører Jørn Martinussen og erklærte debatten om skolestruktur den mest krevende han har deltatt i.

Den politiske posisjonen i Øksnes var i tirsdagens møte i mindretall da skolesaken ble behandlet. Dette på grunn av frafall av Høyres Vårin Lassesen, samt at representant Theodor Lind fra ØTL ble stemt inhabil i saken da han er gift med rektor ved Myre skole. Vararepresentanter hadde heller ikke anledning til å møte.

- Vil satse på bygdene

Opposisjonen ved Ap, Sp og Frp varslet i Øksnesavisa allerede for to uker siden at de ville stemme for å beholde dagens skolestruktur, og gjøre en nærmere vurdering av ungdomstrinnet i Alsvåg først i 2017.

- Vi mener øksnessamfunnet består av noen veldig livskraftige bygdeområder. I vårt program har vi sagt at disse skal satses på og styrkes. Da kan vi ikke starte med å sniksentralisere og bygge ned litt og litt. Vi må ha mot til å tørre å la skolestrukturen være som den er, sa Aps Karianne Bråthen.

Det var enighet i kommunestyret om å bevare både Strengelvåg skole og barnetrinnet i Alsvåg. Den store uenigheten i torsdagens møte lå rundt Sommarøy skole, som i løpet av et par måneder har gått fra å ikke være aktuell for nedleggelse - til å bli det.

Uenig om Sommarøy skole

Forslaget fremmet av posisjonen ved KrF, ØTL og Høyre var nedleggelse av Sommarøy skole fra 2016 og ungdomstrinnet i Alsvåg fra 2017.

- Elevtallet har gått ned på Sommarøy skole. Vi vurderer også den skolen annerledes med tanke på betydningen skolen har for et lokalsamfunn. Etter min vurdering kan Sommarøy anses som en del av Myre. Når jeg da ser på elevtallene i kommende år, blir det unaturlig for meg å dele undervisningen mellom de to skolene, sa KrFs Tore Christiansen.

- Det er 200 færre elever i øksnesskolen nå enn i 2008. Det er forventet en reduksjon på 61 elever de neste fem årene. Det er vanskelig å få til et godt pedagogisk miljø når antall pedagoger på skolene går ned. Og selv om det ikke alltid er relevant for foreldre som kjemper for skolene å tenke økonomi, er det vårt ansvar, sa partikollega Anne-Linn Nygård.

Stemte mot eget parti

SV, som også er en del av posisjonen, stilte seg ikke bak forslaget om nedleggelsen av Sommarøy skole. Det gjorde heller ikke ØTLs Oddrun Heimly og Ståle Meløy - som i saken stemte mot sitt eget parti. Dermed falt posisjonens forslag med seks mot 13 stemmer.

Det ble i tirsdagens møte dermed vedtatt å bevare alle bygdeskolene i Øksnes. Ungdomstrinnet i Alsvåg blir heller ikke rørt foreløpig, men skal opp til ny vurdering i skoleåret 2017/2018. Elevene fra Romset og Kavåsen får også fortsette sin skolegang ved Holmstad skole.

- Nedleggelser av skoler skaper usikkerhet for de som bor i kommunen, og de som vil flytte hit. Det er ikke positivt for en kommune. Skolenedleggelser er sentralisering, og sentralisering må vi motarbeide regionalt og sentralt. Nå også kommunalt. Jeg er imponert over engasjementet som er vist fra elever og foreldre, spesielt ved Sommarøy skole. Vi politikere skal også være lydhøre, og lytte til folket, sa Meløy i tirsdagens møte.

I sin begrunnelse for å stemme mot sine samarbeidspartier sa Ellen B. Pedersen at SV har programfestet å ikke gå inn for nedleggelse av skoler i inneværende periode. Hun pekte også på verdien av å ha skoler som legger til rette for et fysisk og aktiv utemiljø.

Skuffet

Posisjonen ba før vedtaket ble fattet om et felles gruppeledermøte for å prøve å komme til enighet med tanke på ungdomstrinnet i Alsvåg. Dette ønsket ikke opposisjonen, noe KrFs Tore Christiansen er skuffet over.

- Begge sidenes forslag peker på 2017 som et år der elevene kan samles på Myre. Vi ønsket det som et vedtak, de ønsket det vurdert. Nå har kommunestyret kun vedtatt at det skal vurderes på ny - uten at det i vedtaket er sagt noe om hva som skal legges til grunn for vurderingen. Dessverre ville ikke flertallet være med på å skape forutsigbarhet, sa Christiansen etter møtet.