Solsvik sier han overordnet sett, ut fra FMR-en som helhet, beskriver på en utmerket måte den vanskelige og utfordrende situasjonen Forsvaret står ovenfor.

– Om rammene ikke økes blir følgene dramatiske. Det er bra at Forsvarssjefen er så tydelig på dette. Alvoret må frem, sier Solsvik.

Fullverdig MPA

Samtidig mener han at det er positivt at fullverdige MPA-fly er førsteprioriteten til Bruun-Hansen dersom rammene økes.

- Blir dette hensyntatt av regjering og Storting, er det to alternativer. Det ene er å beholde Orionflyene, som er fullverdige MPA-fly med anti-ubåtkapasitet. Det andre er å investere i P-8 tidligere enn planlagt, sier Solsvik.

– Det vil være i tråd med rådet fra ekspertutvalget som tidligere i år la frem sin rapport. De trakk frem fullverdige MPA som det viktigste prioritetsområdet for Forsvaret, både for landets del og med tanke på våre forpliktelser overfor NATO.

– Jeg vil også si at det er både i Forsvarets, regjeringens og Stortingets interesse at alle relevante regnestykker legges frem - siden det fagmilitære rådet er forankret i den økonomiske situasjonen ene og alene.

Optimist

Solsvik er, til tross for dagens beskjed, optimist.

– Kommer de korrekte regnestykkene på bordet, er jeg optimistisk. Da vil det komme frem at Andøya er den beste basen for å operere MPA-flåten og en fremskutt QRA-styrke med kampfly.

– Jeg vil også tro at det sivil-militære samarbeidet med Andøya Space Center og Andøya Test Center blir lagt på vektskåla i de politiske vurderingene. Vi snakker tross alt om en unik næringsklynge av internasjonal betydning, og et prestisjemiljø for det norske samfunnet, sier Solsvik.

– Er du enig i at det er et paradoks at forsvarssjefen sier strategisk etterretning er Forsvarets viktigste oppgave, når han samtidig kutter fullverdige MPA-fly?

– Ja, definitivt. For historisk sett har etterretning og luftbåren maritim overvåking vært vårt viktigste bidrag til NATO-alliansen. Man kan ikke ha som mål å styrke strategisk etterretning, og samtidig ta ut anti-ubåtkapasiteten. Det henger ikke på greip.

Tror ikke på droneerstatning

Solsvik er skeptisk til forslaget om at droner sammen med F-35 skal kunne erstatte MPA-plattformen. Det vises også til at andre NATO-land kan bidra.

- Her må man huske på at det opereres i et svært sensitivt område opp mot den russiske grensen, og at det foreligger begrensninger i alliert aktivitet fra norske baser i nordområdene for å ikke provosere vår nabo i øst, sier Solsvik.

Solsvik oppfordrer de ansatte på flystasjonen til å være tålmodige.

– Jeg forstår den uro og frustrasjon dette utløser. Men vi må jobbe for å få alle kostnader og tall frem. Så vil Stortinget ha det nødvendige og korrekte. beslutningsgrunnlaget. Da er  jeg optimist på vegne av Andøya Flystasjon, understreker Solsvik.