Forsvarssjef Håkon Bruun-Hanssen ramset opp tre prinsipper som ligger til grunn for det fagmilitære rådet han la frem torsdag morgen.

Forsvaret vil kraftsamle i de operativt viktige områdene Trøndelag og Ofoten. De vil også kraftsamle i det som er forsvarsgrenenes hovedbaser per i dag. I tillegg vil de kraftsamle med den sivile infrastrukturen som eksisterer.

Alle baser utenfor disse områdene foreslås nedlagt.

- Operativt

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide understreket på pressekonferansen at det er operative drivere som ligger bak forslagene, ikke bare økonomiske.

- Mange av de omfattende tiltakene som foreslås er ikke drevet av økonomi, men av operative behov, sier hun.

Videre oppfordret hun politikerne til å velge løsninger som tjener den operative evnen.

- Jeg vil utfordre alle til å tenke større og mer prinsippielt. Jeg har merka meg navnet forsvarssjefen har valgt, nemlig «Et forsvar i endring». Forsvaret må endres, og den endringa vil ta tid.

Berørte kommuner og fylkeskommuner er invitert til å komme med innspill innen 9. november. Det inviteres til dialogmøter om forslagene i midten av november.

Slutt for KV og Orion

Nedleggelsen inkluderer kystvaktbasen på Sortland. Fartøyene blir heller teknisk og administrativt støttet fra Ramsund. Ledelsen skal krympes, og flyttes til Bergen sammen med øvrig administrativ ledelse i det maritime senteret som ønskes for Sjøforsvaret.

Kystvakta mister to kystvaktskip. Det ene overføres til marinen, mens det andre ikke erstattes.

VOL kommer tilbake med intervju med kystvaktsjefen i løpet av formiddagen.

I forslagene vil Orion-flyene erstattes av ubemannede farkoster, som styres fra Evenes. Det betyr derfor utfasing av basen på Andøya, anslagsvis i 2021.