Tirsdag var det i Utdanningskomiteen på Stortinget flertall for å innføre en nasjonal fraværsgrense i den videregående skolen. Regjeringspartiene har fått med seg Senterpartiet og Arbeiderpartiet på en forsøksordning.

Elevprotester

Elever ved både Sortland og Hadsel videregående skoler er blant ungdommer over hele landet som de siste ukene har protestert mot forslaget fra regjeringen, som innebar at elever ikke kunne ha mer enn 10 prosent udokumentert fravær i hvert enkelt fag i løpet av et skoleår.

I forrige uke trodde man at det ikke ble noe av den nye fraværsgrensen til kunnskapsministeren, da Ap varslet at de ikke ville stemme for forslaget. Tirsdag ble de imidlertid enig med regjeringspartiene og Sp i et kompromiss. Ifølge VG skal det gjennomføres et prøveprosjekt, som skal ledfølges av forskning og evalueres etter tre år.

Mot 15 prosent grense

Hva fraværsgrensen blir på er fortsatt uklart, men ifølge VG tyder signalene på at den blir på 15 prosent, og ikke 10 som først foreslått.

– Det som er viktig er at statsråden har fått ryggdekning for å innsnevre den grensen som er i dag, og det vil nå innledes forhandlinger om hvor denne grensen skal gå. Jeg vil ikke bli overrasket om den havner på 15 prosent, sier Høyres skolepolitiske talsmann Kent Gudmundsen til VG.

Elevrådsleder ved Hadsel vgs, Daniel Husebye Solheim, har tidligere uttalt til VOL at han mener en streng fraværsgrense ikke er svaret på å få ned fraværet i skolen.

- Jeg synes det er synd at politikerene skal være så sta. Om grensa havner på 15 prosent er det i det minste bedre enn 10, selv om det fremdeles vil gå ut over mange studenter over hele landet, sier han til VOL tirsdag.

Fornøyd

En som jubler over at det likevel blir innført fraværsgrense i skolen, er Sortland Høyres Jim S. Jenssen.

- Jeg er kjempefornøyd med denne helomvendingen på Stortinget. Nå får elever og lærere et viktig hjelpemiddel å bruke i skolen, sier han til VOL. 20-åringen, opprinnelig fra Andøy, sitter i kommunestyret i Sortland.

- Vi hadde fraværsgrense i skolen frem til 2009, før SV gikk inn for å fjerne den. Siden da har fraværet i norske skoler gått mye opp. I dag er det ingen bestemt grense, og det er litt ymse hvor taket går, sier han og fortsetter:

- Med innføringa av fraværsgrense er det skulkerne vi vil ha bukt med. Når man frivillig har søkt seg inn på videregående skole og fått plass foran noen andre, må skolen kunne stille krav til elevene.

Han tror de mange protestene fra elever landet rundt, skyldes at de er redde for forandringer.

- De er kanskje skeptiske fordi det er nytt. Noen mener dette vil ramme de som sliter. Jeg tror tvert imot fraværsgrensen kan hjelpe dem. Ved at de må oppsøke helsesøster og lege for å få dokumentert sitt fravær, kan vi fange opp de elevene som sliter tidligere, avslutter Jenssen.