Geoffrey J. Armstrong sa etter tre måneder i jobben opp stillingen som leder i Sortland Havn. Han oppga uenigheter med styreleder Nordlund som årsak.

I et brev VOL har fått tilgang til, skriver Beate Bø Nilsen, Roar Wessel Olsen og Silvia Ovik i Sortland Høyre at de oppfatter Nordlund som en part i saken, og at han derfor ikke burde deltatt i behandling av saken vedrørende havnesjefen.

– Undertegnede ønsker en lovlighetskontroll etter kommuneloven paragraf 59 av styreleder Karl-Erling Nordlunds habilitet, der vi oppfatter han som en part i saken, og derfor ikke burde deltatt i behandling av saken vedrørende havnesjefen. Noe som også er protokollert i saken, skriver de tre i brevet.

Les også: Havnesjefen ble sagt opp

Fratrådte ikke

Ved styremøte 12.04.2016 i sak 14/16 «Mottatt oppsigelse fra havnesjef», fratrådte ansatterepresentanten Einar Glad Hansen da at det var en personalsak. Havnesjef Geoffrey L. Armstrong fratrådte da han var inhabil som part i saken. Styreleder Karl Erling Nordlund fratrådte ikke.

Det ble fremlagt forslag fra styremedlem Gunhild Stoltz:

Oppsigelsen tas til følge, siste arbeidsdag er 13.april 2016.

Ved avstemning ble det 3 stemmer for forslaget og 3 stemmer mot forslaget. Ved stemmelikhet ble styreleder Karl-Erling Nordlunds stemmegivning avgjørende. Styreleder stemte for forslaget som dermed ble vedtatt.

Les også: Kontrollutvalget må se på denne saken

Protokolltilførsel

Styrerepresentantene Einar Mårstad, Silvia Ovik og John Hansen leverte følgende protokolltilførsel:

  • Stiller spørsmål om habilitet til styrets formann. Da styrets formann var direkte årsak/part i oppsigelse fra havnesjef.

  • I tillegg var styrets medlemmer ikke fortløpende orientert om sakene

  • Itillegg ber vi om at all dokumentasjon oversendes Kontrollutvalget

I brevet skriver de tre videre.

"Inhabilitet etter en skjønnsmessig vurdering – i forvaltningsloven § 6 annet ledd framgår det at selv en tjenestemann/folkevalgt ikke faller inn under noen av tilknytningskategoriene, kan vedkommende bli inhabil etter en skjønnsmessig vurdering. Etter denne bestemmelsen kan en tjenestemann/folkevalgt være inhabil dersom det foreligger «andre særegne forhold som er egnet til å svekke tilliten til vedkommendes upartiskhet»."

Les også: Armstrong godtar ikke oppsigelsen

Lovlighetskontroll

Videre skriver de at ved en slik skjønnsmessig vurdering skal det blant annet legges vekt på om avgjørelsen vil innebære en «særlig fordel, tap eller ulempe for ham selv eller noen som han har nær personlig tilknytning til», herunder både ideelle, økonomiske, faglige eller prestisjemessige forhold. Det har også betydning om en part i saken har reist inhabilitetsinnsigelse, det vil si påstått at tjenestemannen er inhabil.

"Undertegnede ønsker en lovlighetskontroll etter kommuneloven paragraf 59 av styreleder Karl Erling Nordlunds habilitet, der vi oppfatter han som en part i saken, og derfor ikke burde deltatt i behandling av saken vedrørende havnesjefen. Noe som også er protokollert i saken.", avsluttes det i brevet.

– Jeg er vurdert habil

Karl-Erling Nordlund selv skriver følgende i en sms til VOL om saken:

– Under prosessen har jurist vurdert ulike spørsmål. Min habilitet har vært blant det som har blitt vurdert. Konklusjonen fra jurist har vært at jeg er habil. Når Høyre ønsker å få det vurdert, er det bare å avvente inntil konklusjon av den kontrollen foreligger, skriver Nordlund.

Les også: Styreldeders betraktninger