I desember i fjor vedtok fylkestinget å avvikle skolegårdsbruket på Kleiva i Sortland, til tross for stor motstand fra elever, landbruksnæringen og lokale politikere.

13. mai i år ble det imidlertid klart at Fylkesrådet hadde snudd i nedleggelsen.

Siden da har det også blitt satt av midler på inntil 500.000 kroner til en utredning blant annet for innsparingsmuligheter, siden gårdsdriften har gått i minus.

– Bra med tydelig signal

I dag ble rapporten offentligjort, samtidig som at fylkespolitikere besøkte Kleiva-avdelingen med beskjed om at de går inn for videre drift av gårdsbruket på skolen.

– Dette er en gledens dag, og det er bra å få et tydelig signal fra politikerne om at vi kan fortsette her. Det er godt å få en avklaring om den videre driften, sier rektor Rune Lødemel.

– De vedtok jo å avvikle driften i fjor, og jeg tror det var på håret at det ble en realitet, legger han til.

– Alternativet hadde vært verre

Utvalget foreslår nå at kufjøset neste sommer bygges om med melkerobot og kraftfôrautomater og forrådsfôring av grovfôr i sauefjøset.

I 2018 er forslaget å utvide saueproduksjonen og melkeproduksjonen, slik at gårdsdrifta går i økonomisk balanse.

– Vi må vente til et formelt vedtak er fattet i desember, før vi lager et investeringsbudsjett. Men i mellomtiden kan vi planlegge omstillingen, og vi må jobbe hver dag med å heve kompetansen i undervisningen, sier han.

I rapporten foreslår utvalget også å redusere antall stillinger ved Kleiva.

Det betyr imidlertid ikke at ansatte nødvendigs må gå, ifølge rektoren.

– Vi må ha ett til to årsverk færre. Det trenger ikke å si at det blir oppsigelser, men vi vil blant annet kunne kutte i helgevaktene. Alternativet hadde uansett vært langt mer dramatisk, påpeker Lødemel.

– Vil rekruttere flere

Sortland Aps ordførerkandidat Tove Mette Bjørkmo jobbet med lønn og regnskap på Kleiva på 1980- og 90-tallet.

– Jeg er oppriktig glad i Kleiva, og det gjorde vondt da budsjettet ble lagt frem og driften på Kleiva ble foreslagt lagt ned, sier hun.

Hun har derfor jobbet for å få fylkespolitikerne til å snu og redde driften på Kleiva.

Bjørkmo er klar på at Kleiva ikke bør være kun en skole med teoretisk undervisning.

– Det bør være gårdsbruk på en landbruksskole. Nå bør det investeres i en mer moderne drift her, slik at elevene kan møte en arbeidshverdag som er mer lik den de vil møte i landbruket.

– Om jeg blir ordfører, vil jeg jobbe for å rekruttere flere elever hit. Dessuten vil jeg få frem at det ikke bare er bonde elevene kan bli ved å studere her. Det er fine muligheter for å bli landskapsarkitekt eller anleggesgartner etter studier på Kleiva, sier Bjørkmo.

Hun er også glad for at fylkespolitikerne er innstilt på å styrke Kleiva-avdelingen, blant dem utdanningsråd Grete Bang (Ap).

– Som fylkesråd for utdanning vil jeg jobbe videre ut fra rapporten for å få til en sikker landbruksutdanning på Kleiva. Det er en prosess vi må gjennom, men det skal vi få til som styrende politiske parti i Nordland, sier Bang.

– Viktig for å skape arbeidsplasser

Ap, KrF, SV og Senterpartiet er samlet om å bevare Kleiva, og Willfred Nordlund fra sistnevnte parti mener et skolegårdsbruk også kan være viktig for å sikre arbeidsplasser i regionen.

– For oss er det viktig å påpeke at naturbruksnæringen omsetter for veldig mye både i Hålogaland-regionen og her i Vesterålen. Vi er nødt til å legge til rette for fortsatt rekruttering og utvikling i denne næringen, sli at den fortsetter å være en viktig bidragsyter for å skape arbeidsplasser i regionen, sier Nordlund, som er 1. kandidat for Nordland Sp​.

– Fylkeskommunen har en noe anstrengt økonomi fremover, og for Senterpartiet er det derfor viktig at vi utvikler skolegårdsbruket. Dessuten må vi tilknytte næringen som er rundt her, så vi får en god drift og en drift som gjør det attraktivt å være elev her også fremover. Vi håper vi får til det i samarbeid med flere partier, sier Nordlund.