Regiondirektør Bjørn Fridfeldt bekrefter nedleggelsen overfor Vesteraalens Avis.

Det dreier seg om mottaket av mindreårige asylsøkere på Lille-Børøya og Bankplassen. Lille-Børøya har et mottak med 42 plasser, hvorav 22 er i bruk. Bankplassen har et mottak for 60 mindreårige, 46 er i bruk.

Les også: Har solgt de to siste

Vet ikke

Det er ikke besluttet hvor de mindreårige asylsøkerne skal flytte til.

Det er også uklart hvor mange som skal flytte. Det avhenger av hvor mange som bor der når vi nærmer oss slutten av måneden, sier Fridfeldt.

–Flyttingen må skje i god tid før mottakene stenger, det vil si innen utgangen av juni for Bankplassens del, og innen utgangen av juli for Øyas del, sier Fridfeldt til Vesteraalens Avis.

– Hva er årsaken til at mottakene legges ned?

–Det er på grunn av kontraktstypen, og det at de ikke ble opprettet gjennom ordinær konkurranse. På Bankplassen ble ordinære plasser gjort om til EM-plasser (mindreårige), med kontrakt ut 2016. Det betyr at de 60 EM plassene på Bankplassen, nå blir ordinære plasser for voksne. Øya er et midlertidig mottak med kontrakt ut juli 2016. Vi legger altså ned de plassene som er opprettet utenom konkurranse, sier Fridfeldt til Vesteraalens Avis. Frank Karlsen, som er leder av mottaket på Bankplassen sier at beslutningen får store konsekvenser.

– 30 arbeidstakere mister jobben som følge av beslutningen, som for øvrig kom som «lyn fra klar himmel», sier Karlsen.

Han peker på at Øya-mottaket var et av de siste som ble opprettet før asylstrømmen avtok mot slutten av fjoråret. Kontrakten var på et halvt år, men for Bankplassen stiller det seg annerledes. I dag består Bankplassen av 150 mottaksplasser for voksne og 60 for mindreårige. Bankplassen går tilbake til ordinært mottak med 190 plasser, men det får likevel stor personalmessig konsekvens.

– Årsaken til dette er at et mottak av mindreårige er langt mer ressurskrevende. I et voksen-mottak har vi 3–4 ansatte på jobb på dagtid. På et mottak for mindreårige har vi døgndrift, 3–4 ansatte er på jobb fra morgen til klokken 11 på kvelden, deretter er det to på nattevakt, sier Frank Karlsen til VA.

Les også: Vil holde møte

Utfordrende

Han sier at det vil være utfordrende for mange av de ansatte å skaffe seg ny jobb.

– En del av dem som er ansatt hos oss er tidligere asylsøkere, som har fått jobb fordi de har kultur- og språkkompetanse som vi trenger. For disse vil det være utfordrende å få ny jobb. Vi har også en del høyskoleutdannede. Disse vil nok kunne skaffe seg jobb, men kanskje ikke i løpet av en måned, sier Karlsen.

Les også: Åpner mottaket

Menneskelige

Karlsen peker på at den brå nedleggelsen også vil bli merkbar for asylsøkerne selv. De nær 70 mindreårige som er i Hadsel i hovedsak er i alderen 15–17 år.

– Disse har skaffet seg lokalt nettverk, deltar på aktiviteter i forskjellige idrettslag og må forlate et skolemiljø som de er kjent i. Hadsel videregående skole har tilrettelagt for å ta imot en del av disse elevene, sier Karlsen.

Færre lærere

UDIs beslutning får også konsekvenser for Hadsel kommune.

Oppvekstsjef Torbjørn Lappegaard ba i går skolene om å rapportere tilbake om hvor mange færre lærere det blir bruk for som følge av at mottakene legges ned.

Antakelig er det snakk om 7–8 stillinger.

Frustrert

Den kjappe nedleggelsen av mottakene i Hadsel har skapt en viss frustrasjon i kommuneledelsen.

–Staten forholder seg ikke til kommunene og fylkeskommunene som skal oppskalere og nedskalere tjenester. Vi har klart å tilrettelegge bra i Hadsel for dem som har kommet, men det er sterkt beklagelig at staten ikke sørger for mer forutsigbarhet. UDI har enda langt å gå når det gjelder å involvere kommunene i planleggingen. Dette er signaler som har kommet fra hele landet og som regjeringen snart må ta inn over seg, sier ordfører Siv Aasvik til VA.