Senterpartiets John Danielsen reagerer på at kommunestyret ikke tok seg tid til å høre de berørte partene før man fattet en avgjørelse om å legge ned ungdomstrinnet i Alsvåg sist torsdag.

– Jeg synes det er uverdig at vi for andre gang på kort tid møtes i kommunestyret uten at det ligger høringer til grunn fra parter som skal høres, sier Danielsen. Han mener det samme var tilfelle da kommunestyret vedtok nedlegging av langtidsplasser tidligere i høst.

– Tilbakeslag for demokratiske spilleregler

Både i forkant og under torsdagens møte kom det kritikk fra flere hold mot manglende utredninger og høringer. Sakspapirene til torsdagens kommunestyremøte om skolestruktur var på to sider. Fungerende rådmann Elise Gustavsen svarte da at saken har vært jobbet med i mange år, og at partene er hørt tidligere.

Disse dokumentene var imidlertid ikke vedlagt saken denne gang, og Danielsen pekte i møtet på at mange nye kommunestyremedlemmer ikke har vært med på diskusjonen tidligere. Senterpartiet og Frp ba derfor om at saken ble utsatt til høringer forelå, men fikk ikke støtte fra de andre partiene.

– Ap, Sv, Høyre, Krf og ØTL kjørte en prosess med nedleggelse av ungdomsskolen uten at folket eller ansatte ble hørt. Det er i seg selv et stort tilbakeslag for demokratiske og inkluderende spilleregler. Et felles kommunestyre hadde også tidligere vært klar på at ingen skoler skulle bli lagt ned før elevtallet var under 35, sier Danielsen.

Andre forutsetninger

Til administrasjonens kommentar om at dette var en fortsettelse av en gammel sak, sier Danielsen at mye har endret seg siden saken ble utredet og hørt sist.

– Det lå ingen høringer vedlagt saksfremlegget til torsdagens møte. Vi fikk et nytt kommunestyre i 2015, og det må administrasjonen forholde seg til. Vi må også forholde oss til at siden sist høringsrunde har det kommet til nye elever ved skolen i Alsvåg og nye medlemmer i FAU. Det er andre forutsetninger nå enn det var da, sier Danielsen.

– Jeg tror nok det er en stor sjanse for at vedtaket som ble fattet torsdag ikke er gjort etter forskriftene, legger han til.

I et rundskriv fra Utdanningsdirektoratet om skolenedleggelser heter det at: det er et generelt forvaltningsrettslig prinsipp at en sak skal være forsvarlig klarlagt før avgjørelse blir tatt. I en sak om skolenedleggelse betyr dette at kommunestyret skal ha rimelig kjennskap til synspunktene til de som berøres av nedleggelsen før et vedtak treffes.

– Vil Senterpartiet kreve lovlighetskontroll av vedtaket?

– Partiet har ikke hatt mulighet til å møtes siden torsdag, og har ikke tatt stilling til det enda, sier Danielsen.

Sp-politikeren stiller også spørsmål ved begrunnelsen for å legge ned ungdomstrinnet.

– Du skal ha en begrunnelse for å legge ned en skole. Det finnes ikke i dette tilfellet. Økonomisk er det en kostnad, pedagogisk har de et godt miljø og skolen vil trolig få en nedtur ved å miste ungdomstrinnet, sier han.