- I forhold til behandlinga er vi ydmyke overfor at det føles som om vedtaket er gjort på et svakt grunnlag, sier Yngve Hansen i Øksnes Ap.

I VOL-journalist Silje Nilsens kommentar i forbindelse med nedleggelsen, stiller hun blant annet spørsmålet om hvorfor det ikke lå grundige sakspapirer til grunn for vedtaket.

Hansen er enig i at prosessen frem mot vedtaket ikke har vært ideell.- Dette er en tung sak, noe det ikke er tvil om.  Da kommunestyret ba om å få satt opp saken denne høsten var det en forutsetning at vi ikke skulle ha en ny stor og tung runde med høringer. I ettertid ser vi at prosessen har vært uheldig og rådmannen skal også sjekke lovligheten av vedtaket. Det er i alles interesse at dette blir gjort på rett måte, forklarer Hansen.

Hansen opplyser om at han er gjort kjent med at ordfører har bedt administrasjonen om å sjekke lovligheten av vedtaket.

- Likevel mener vi at vedtaket står seg.  Mye av kritikken i forbindelse med vedtaket har blant annet vært at debatten om skolestruktur har vært fraværende i forkant.- Vi beklager at det har vært tilfellet og det burde vært mer søkelys på det i forkant av kommunestyremøte. Det burde også vært mer argumentasjon fra talerstolen, sier han.

- Rett avgjørelse

Men selv om Hansen og partiet tar selvkritikk, er de klare om at avgjørelsen om å legge ned ungdomstrinnet var rett.- Generelt kan man si at det finnes mye forskning når det gjelder hva som er mest effektivt av små og store skoler, men det er få entydige svar, sier han.

- Hvorfor vil dere bryte opp fagmiljøet i Alsvåg?

- Vi er klar over motargumentet med at det er uheldig å bryte opp fagmiljøet i Alsvåg. Men vi mener det er det beste for alle skoleelevene i Øksnes at alt er samlet på en plass, svarer Hansen.- Vi står overfor en utfordring både i forhold til at det utdannes for få lærere, og at kompetansekravene til lærere på ungdomstrinnet øker. Det gjør at det vil bli mangel på kvalifiserte lærere fremover, og vi ønsker å være i forkant av den utviklingen, fortsetter han.

Vestvågøy-modellen

Han forklarer at årsaken til kostnadene, handler i hovedsak om bruken av en spesifikk modell.

- Grunnen til at det er dyrere, og som gjør det mer komplisert og usikkert, er at vi i dag bruker fordelingsmodellen som kalles Vestvågøy. Kommunestyret ba om å få en evaluering av denne for to år siden.Bakgrunnen for at Ap tok initiativ, var at vi registrerte at det var delte meninger og misnøy rundt den. Det ble også stilt spørsmål fra kommunalsjefen om modellen, sier han.

Kan forsvinne

Men Hansen understreker at det slett ikke er sikkert at den modellen finnes om to år, når skolenedleggelsen trer i kraft.- Det er umulig å si så lang tid i forveien, sier han.En annen faktor som Hansen ønsker å presisere, er at AP er vage når det gjelder øvrig skolestruktur, men understreker at det ikke står noe i partiprogrammet om akkurat det.

Mener situasjon kan endre segNår det gjelder påstanden om at AP er vage i forhold til skolestruktur bekrefter Hansen at Øksnes AP ikke har noe spesifikt om dette i partiprogrammet. - Når det gjelder vår holdning til videre skolestruktur vil vi ta det opp i forhold til oppvekstmeldingen som vi selv tok initiativ til å få på plass.- Vi er bevisste på at situasjonen kan endre seg i løpet av fire år, og vil derfor ikke være for tydelige på detaljesaker. Det er bare å se på Hadsel, der AP, binder seg opp, og så endrer plutselig forutsetningene seg, sier Hansen.

- Sett i ettertid, er det noe dere kunne gjort annerledes?- Det er som understreket tidligere stor enighet om at det burde nok vært gjort bedre forberedelser i forkant av møtet. Selv om vi mener at grunnlaget for å behandle saken var godt nok burde nok dette vært synliggjort bedre. Vi burde også vært klarere i argumentasjonen fra talerstolen. - Hva tror du selv er hovedårsaken til all kritikken som har kommet  i forbindelse med nedleggelsen

- Når det gjelder slike saker så vekker de følelser, så det vil alltid være kritikk i etterkant, uavhengig av forutgående saksbehandling. I denne saken var faktisk innstillingen at ungdomstrinnet skulle flyttes allerede til neste skoleår, men dette var tydeligvis kommunisert for dårlig ut, også av media som fokuserte på rådmannen sin innstilling om å legge ned Strengelvåg skole. En innstilling som falt allerede i Hovedutvalget og derfor ikke var innstillingen til kommunestyremøtet. Bare dette ser jeg er komplisert å følge med på, og det er også en faktor, slår Yngve Hansen fast.