Politikere og ansatte i teknisk sektor foreslår å åpne for hyttebygging i det attraktive friluftsområdet sør på Langøya.

- Akkurat dette området er en perle som er sjelden lett tilgjengelig for alle. Vi er sterkt i mot at det åpnes for bygging av flere hytter. Området bør bevares som det er, sier Renathe Johnsen på vegne av kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

I forbindelse med revisjon av kommuneplanens arealdel er det kommet frem et forslag til endringer på Årnesan - Holmsnes. Prosjektgruppa har foreslått å gå inn for flere hytter i området. Dette reagerer blant annet Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne på.

Unikt område

- Det unike med Årnesan er at det er den eneste av 17 steder registrert som turmål med betegnelsen R/B - altså den eneste plassen av de 17 som er tilgjengelig for barnevogn og rullestol. Verdien av området er ikke bare stort for oss i dag, men også for generasjoner etter oss, sier Johnsen.

Rådet har utarbeidet en uttalelse der de går mot å åpne for hyttebygging.

- Rådet er imot at det skal bygges flere hytter her. Området anses for å være et av de viktigste områdene for utøvelse av friluftsliv for alle brukergrupper, både nå og i fremtiden, Det er allerede delvis tilrettelagt for rullestolbrukere i den nordlige delen og Rådet ønsker at hele området fra nord til sør skal tilrettelegges mer for funksjonshemmede, slik at en større del av området kan benyttes, sier Johnsen.

Motargumenter

Hun og Rådet får støtte fra Barn og unges representant:

- Årnesans sørlige område er et viktig område sett i folkehelseperspektiv. Området er idyllisk, et av de flotteste strandområdene i kommunen, med kort avstand fra både Stokmarknes og Sandnes. Majoriteten av kommunens innbyggere kan komme seg til dette området innen ti-femten minutters kjøring. Det finnes få slike strandperler til allmenn benyttelse i Hadsel Kommune.

I påvente av kartlegging av friluftsområder som ferdigstilles juni 2013 er det sterkt frarådet å endre formålet for dette området før dette arbeidet er ferdigstilt.

- Legg til rette

- De nasjonale føringene er også klare på dette området. «Regjeringen forventer at kommunene legger til rette for fysisk aktivitet for hele befolkningen, blant annet ved å sikre grønne områder som er lett tilgjengelige fog tilrettelagt for friluftsliv, idrett, lek og avkobling, og som er fri for forurensing og støy. Friluftslivets arealbehov ivaretas i planleggingen», siterer Johnsen.

- Og i kommuneplanens samfunnsdel står det: " Vi skal sikre allmennheten god tilgjengelighet til natur og nære friområder - både for naturopplevelser, fysisk aktivitet, læring og høsting.

- Regionale føringer som også bør ligge til grunn er Nordland fylkeskommune som sier at "alle grupper i befolkningen skal sikres mulighet til å drive friluftsliv i nærmiljøet gjennom langsiktig kommunal planlegging og styrking av et godt friluftsliv basert på allemannsretten.

- Si fra

Rådet ønsker at folk engasjerer seg og sier fra hva de mener om denne saken.

- Det er fritt frem for å ytre seg. Sende en e-post, formidle ditt syn, oppfordrer Johnsen.

Men de har kort tid. Innstillingen fra prosjektgruppa skal opp i formannskapet allerede torsdag, før politikerne skal ta en endelig avgjørelse i kommunestyret 14.mars.

En av årsakene til at Johnsen reagerer på forslaget er at Hadsel i sin tid tok initiativ til å etablere friluftsområdet.

- Dette er i dag båndlagt til friluftsformål i påvente av en egen reguleringsplan. Barn og unges representant og Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne har uttalt seg mot dette i innstillingen - men det er viktig også å høre hva befolkningen tenker om et så verdifullt område, sier Johnsen, og maner til engasjement hos naturglade hadselværinger.

Hva mener du om saken? Si din mening i debattfeltet!