Lakseslakteriet til Cermaq i Alsvåg stengte dørene i dag. Øksnes-ordfører Karianne Bråthen synes Cermaq-nedleggelsen er en trist hendelse.

I tillegg til en arbeidsplass, mister kommunen nå innbyggere, som følger med Cermaq til Steigen, der deres nye slakteri, ei investering på 500 millioner kroner på Storskjæret.

– Dagen vi hadde håpet ikke skulle komme

– Der er 15 ansatte som jeg kjenner til som har tegna seg på og har gjort en avtale om å følge med til Steigen. Dette er femten personer, også med sine familier som flytter fra oss, sier hun.

– Det er en kjempetrist dag i dag med tanke på at det var siste dagen de hadde dørene åpen, og de ansatte spres nå for alle vinder. En kjempetrist dag som vi hadde håpet vi ikke skulle oppleve, sier Bråthen som var til stede på avslutningen ved slakteriet i Alsvåg.

– Imponert over de ansatte

Hun er skuffet over utfallet av saken.

– Jeg synes Cermaq-ledelsen, de har ikke tatt sitt samfunnsansvar ovenfor Øksnes-samfunnet på alvor og gjort det de kunne. Slik vi hadde håpet og trodd. Det er forferdelig trist at de ikke har gjort mer for å få anlegget solgt, sier Bråthen.

Øksnes-ordføreren er imponert over de ansatte i Alsvåg og den stå-på-viljen de har vist.

– Helt fra de fikk beskjed om nedleggelsen har de satt produksjonsrekorder, de har stått på og vært på jobb. Jeg er virkelig imponert over hvordan de har stått på under de forutsetningene de har hatt. Jeg har kjempestor medfølelse med de ansatte i dag, sier Bråthen.

– Avmaktsfølelse og tynnslitt tillit

–Oppsummert kan du si at jeg er svært imponert over de ansatte og har medfølelse for dem i deres situasjon og jeg er skuffet over Cermaq og deres håndtering av denne saksprosessen, sier Karianne Bråthen.

Tillitsvalgt og logistikksjef ved anlegget i Alsvåg, Atle Berntsen har gitt ros til både ordfører og NAV-leder Leif Henriksen for at de har vært tett på hele veien.

– Du kan si at vi føler at vi har gjort det vi kan. Men man har sittet med litt avmaktsfølelse. Kunne vi gjort noe annerledes, når vi sitter her vi er i dag, er jo spørsmål man stiller seg. Jeg har følt meg litt maktesløs når man ikke får ta del i saksprosessen og må egentlig bare stole på de tilbakemeldingene vi får fra Cermaq, det de gir. Den tilliten til Cermaq-ledelsen den er ganske tynnslitt i hvert fall hos meg etter dette, sier Karianne Bråthen.

Der er lokale interessenter som vil kjøpe anlegget, Øyfisk har inne et bud på anlegget i Alsvåg.

– Jeg stiller meg forundret til at når der er lokale interessenter, at det ikke har kommet en avklaring, sier hun.

– Mye følelser

Slakterisjef og daglig leder ved Cermaq Alsvåg, Lise Mortensen forteller at det har vært en spesiell og tung dag.

– Ja, det er veldig spesielt, det var siste produksjonsdag i dag og i og med at man ikke har fått i orden et salg, så hadde vi avslutning i dag, sier hun.

– Hvordan var stemninga under avslutningen?

– Det er klart, det er veldig mye følelser. Man har jo jobba i lag, mange av oss i mange år og det er en veldig fin gjeng. Så det er klart det var spesielt, sier hun.

Det var et veldrevet og svært effektivt lakseslakteri som ble nedlagt.

– Vi satte rekorder, det har vi gjort hele tiden siden vi fikk beskjeden. Vi har hatt troa på at det skulle komme i orden et salg. Ekstra tungt blir det når man ikke har klart det. Det er klart man er glad i arbeidsplassen sin og har troa på det man holder på med. Her er mange ansatte med masse kompetanse og erfaring og vi slår rekorder.

– Og da er det veldig trist at man ikke får fortsette, sier Mortensen.

– Ivareta hver enkelt ansatt

– Har dere blitt godt nok ivaretatt av Cermaq i denne prosessen?

– Ja, HR-avdelinga har vært fantastisk oppi dette, de har kommet oppover og hjulpet oss med alt som har med personal å gjøre, det skal de ha honnør for. Man har prøvd så godt man har kunnet i denne prosessen å ivareta hver enkelt ansatt, sier Mortensen.

– Og det gjelder mange forskjellige ting, der er noen som skal til Steigen, noen har fått seg nye jobber i kommunen, sier hun.

Noen av de ansatte har fått seg ny jobb ved lakseslakteriet til Egil Kristoffersen & Sønner i Skårvågen i Bø.

Støtte også etterpå

– Så folk blir litt spredt. Det som er bra er selvfølgelig at man har noe å gå til. Selv skal jeg være her ved anlegget til juni for når det skal gjennomføres opprydding og nedvasking. Og jeg skal også være tilgjengelig for de ansatte også etter at de er dratt ut dørene. Der kan være forskjellige ting man ønsker hjelp til så vi ønsker å være en støtte for dem også etterpå, sier Mortensen.

Hun tilføyer at dette er noe man har diskutert og blitt enige om.

– Så det er ikke sånn at vi stenger dørene og sier «klar dåkker sjøl», man ønsker å være til stede også etterpå og hjelpe de ansatte om der skulle være noe. Så jeg blir sittende ei stund og være tilgjengelig. Og selvfølgelig også HR-avdelinga er tilgjengelig, de som har vært med og hjulpet oss i denne prosessen, sier Lise Mortensen.

I dag var siste produksjonsdag hos Cermaq i Alsvåg. Foto: Arkivfoto