– Vi kjører en vekseldrift på de ulike fjordene blant annet for å forhindre utvikling av lakselus. I Tysfjord tømmer vi våre lokaliteter i løpet av 2016, og holder det brakklagt frem til våren 2017, sier direktør Inge Berg i Nordlaks AS, ifølge NRK-Nordland.

Det er blitt brukt kjemikalier i Tysjford, men ifølge NRK så hjalp ikke dette.

– Ikke så dramatisk

Inge Berg sier de tidligere har hatt suksess med å brakklegge fjorder over en periode for å igjen ta den i bruk. Ellingsen Seafood er også med og det skal dermed ikke være oppdrettslaks i Tyrsfjord i 2016.

Berg på sin side er lettere frustrert over fremstillingen saken fikk, også her på VOL tidligere i dag.

– Vi har for det første ikke hatt laks i Tysfjord siden vi slaktet den laksen som var der. Planen vår fremover har lenge vært å gå over til en ny driftsmodell hvor vi veksler på lokalitetene. Dermed er det ikke så dramatisk som det blir fremstilt, sier Berg.

Les også: – Må få kontroll på bruk av avlusningsmidler

Skal tilbake

Planen er at man neste år skal kunne ta laks tilbake igjen i Tysfjord.

– Alle er enige om driftsmodellen hvor en deler lokaliteter inn i soner og veksler på hvor en har fisk er rette veien å gå. Det er noe som vi i næringa har snakket om i lengre tid.

For Nordlaks sin del økes nå produksjonen i Øksfjord for å klare å møte etterspørselen.

Les også: Slik skal de ta knekken på lusa

Tror på suksess

På sine nettsider skriver Mattilsynet at brakklegging, planmessig og koordinert behandling på områdenivå, begrenset spredning av lus fra transport og slakterier forventes samlet sett å gi resultater.

Mattilsynet forventer at dette blant annet vil føre til redusert antall behandlinger, bedre kontroll med lusenivået og redusert resistensutvikling. Samlet mener de dettte vil føre til et lavere smittepress mot villfisken.