Da Jan Steffensen (MOS) fra talerstolen antydet at administrasjonen i Hadsel drev dårlig saksbehandling, reagerte rådmann Ola Morten Teigen med å ta til motmæle.

Da Steffensen så svarte, med det som etter rådmannens syn var en ny mistillitsytring, rant begeret over.

– Min terskel for å kritisere enkeltpolitikere er høy, men her mener jeg det er nødvendig, sier hadselrådmannen til VA i etterkant av møtet.

– Kunne fremmet et mistillitsforslag

Under debatten om helselokaler og leie eller eie sa representanten fra Melbu og omegn samlingsliste at «saksutredningen er ikke god».

– Når han i tillegg beskylder adminitrasjonen for å ha bestemt seg på forhånd om nybygg, er det direkte feil. Vi var i utgangspunktet klare til å anbefale en ny utleieavtale med Wedding da et prisoverslag vi ble gjort kjent med muligheten for modulbygg til en langt lavere pris enn tradisjonelle nybygg. Da endret saken seg helt og anbefalingen ble å utrede modulbygg, forklarer han.

Rådmannen mente Steffensens ord befinner seg innenfor sjangeren «mistillit».

– Da kunne han fremmet et mistillitsforslag. Det er lov og en ærlig sak som jeg som rådmann måtte ha forholdt meg til, sier han.

– Handler om respekt

Noe slikt ble imidlertid ikke fremmet. Teigen tok likevel til talerstolen for å forklare at det ikke var snakk om noen forhåndsdom fra saksbehandlernes side.

– Det som er virkelig ufint er at han da gikk på talerstolen igjen og mente nå at kritikken hadde handlet om noe annet. Nemlig at rådmannen ikke hadde fulgt opp vedtaket i forrige kommunestyre på en god nok måte, sier hadselrådmannen.

Dette er bakgrunnen for at Teigen kontaktet VA i en pause.

– Jeg har snakket med Steffensen om saken og er for egen del ferdig med den. Men dette ble sagt i offentligheten (i tillegg til gjennom lokalavisene kan innbyggerne følge det som blir sagt gjennom direkteoverføringen på nett-TV, red.anm.). Derfor mener jeg det er riktig å «kvittere ut saken» i offentligheten. Han kunne valgt å innrømme at han tok feil, men prøver heller å fortsette mistilliten. Dette sår tvil om administrasjonens arbeid og er en uthengning av kommunalt ansatte saksbehandlere, mener rådmannen.

Han viser til kommunestyrets arbeidsgiveransvar.

– Senest på folkevalgopplæringe i oktober gikk vi gjennom dette på nytt. Jeg forventer at administrajonen opptrer med respekt overfor politikerne. Men jeg forventer også at politikerne er bevist sin rolle som arbeidsgiver, sier Teigen.

FORSKJELLIGE OPPFATNINGER: Jan Steffensen (MOS) og rådmann Ola Morten Teigen er uenige om hva som kan tolkes som mistillit og hva som bør kunne sies fra talerstolen i et kommunestyremøte. Foto: Atle Nielsen

– Må være såpass takhøyde

Steffensen avviser at det var snakk om mistillit fra hans side.

– Jeg husker ikke nøyaktig hva som ble sagt, men jeg sa noe sånt som at «når jeg leser saksutredningen, så får jeg inntrykk av at det går i én retning. Jeg hadde forventet at alle alternativene hadde blitt like godt utredet».

– Og det står jeg for, sier MOS-mannen

Som også husker at han sa «saksutredningen ikke er god».

– Det er den etter min mening ikke. Etter min mening oppfyller ikke rådmannen bestillingen fra kommunestyret 31. mai, der vi ba om en bred utredning. Såpass må rådmannen tåle, såpass takhøyde må det være. Men jeg har ikke, og har heller ikke ment, å kritisere enkeltpersoner i det hele tatt