Hvorfor rokkes det ved tryggheten til folk ved å skape usikkerhet rundt tiltak som det er helt nødvendig å bevare lokalt?

Vi har ingen tid å miste i kampen for likeverdige helsetjenester og lokale arbeidsplasser.

Samme dag som overskriftene i lokalpressen i Vesterålen bærer preg av bekymring for å miste det eneste psykiatriske døgntilbudet som fins for 44.000 voksne i regionen, kom det omsider et svar i sykehussaken fra helseministeren selv.

Med en lovnad om at ikke et eneste sykehus skal tømmes i nord.

Helseministeren mener i sitt innlegg at det er viktig at leger, psykologer og sykepleiere har sterke fagmiljøer der det er givende og faglig utfordrende nok til å jobbe gjennom hele karrieren. Hun har gitt Helse Nord i oppdrag å sørge for en spesialisttjeneste i nord hvor pasientene har like god tilgang til like god behandling i Nord-Norge som pasientene ellers i landet. Er helseministeren og Helse Nord i god nok dialog omkring prosessene som pågår?

Sykehusets venner i Vesterålen oppfordrer Helseministeren til å:

  • snakke med helsepersonell som jobber i regionen

  • ta innleggene som er skrevet i lokal og nasjonal presse den siste tiden på alvor

  • komme motmeldingen til NOU 2023:4 «Framtidens helse- og omsorgstjenester» i møte

  • svare på henvendelser fra fagmiljøene

  • se på konsekvenser for lokalt næringsliv

Og sist, men ikke minst ha dialog med lokalbefolkningen i nord parallelt med arbeidet i utvalgene i Helse Nord.

Sykehusets venner i Vesterålen får henvendelser fra pasienter, pårørende og fagpersonell som bekymrer seg over at de psykiatriske døgntilbudene i regionen allerede er kraftig redusert. Vi snakker med folk som er redde og frustrerte på grunn av forslaget om å legge ned de eneste psykiatriske døgnplassene vi har i Vesterålen.

Helseministeren er klar i sin tale: hun ønsker å fylle sykehusene med riktig innhold.

Hvorfor rokkes det da ved tryggheten til folk ved å skape usikkerhet rundt tiltak som det er helt nødvendig å bevare lokalt? Helse Nord har fått i oppdrag å: å se på hvilke grep som kan skape en bærekraftig spesialisthelsetjeneste i nord. To store naboregioner som Vesterålen og Lofoten helt uten døgntilbud innen psykiatri er ikke bærekraftig, det trengs ikke et utredningsarbeid i en arbeidsgruppe for å forstå det.

Vi har et bredt og mangfoldig arbeidsliv i nord, inkludert helsepersonell som ønsker å bo og jobbe her. De fleste som jobber her, har tilknytninger til regionen og ønsker arbeidsplassene sine lokalt. Det er bærekraft i praksis.

Det er bra at helseministeren minner oss om at det kun er fire måneder til å komme med innspill før livsviktige beslutninger tas.

Vi har ingen tid å miste i kampen for likeverdige helsetjenester og lokale arbeidsplasser.