Hedda Soløy-Nilsen svarer på Roar Wessel-Olsens leserinnlegg.

Til Sortland Høyre v/gruppeleder Roar Wessel-Olsen

Vi har lest innlegget deres i Bladet Vesterålen, og setter pris på engasjementet dere viser for psykisk helsevern i Vesterålen.

Vi ser at det kan være noen misforståelser med hensyn til hvilket tilbud og bemanning vi har, særlig med hensyn til legebemanning i Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk i Nordlandssykehuset Vesterålen (BUP). Vi ønsker derfor å komme med noen opplysninger.

Barne- og ungdomspsykiatri:

Vi har ved BUP pr tiden full legedekning med én overlege som har vært stabilt ved enheten over mange år, vi har én LIS-lege (lege i spesialisering) som innen få måneder er ferdig utdannet overlege, samt to nye LIS-leger. At dette ikke kom frem i avisens første artikkel, skyldes mangelfull informasjon fra vår side. Vi tok ny kontakt og fikk dette presisert i en senere artikkel.

Det har gjennom de siste par årene skjedd en del endringer ved BUP Vesterålen. I 2021 økte vi den totale bemanningen ved BUP Vesterålen, slik at vi nå har flere medarbeidere enn tidligere. Vi har hatt noe turnover på personell, men vi opplever å ha rekruttert bra og har fått flere nye dyktige medarbeidere.

Vi har gjennom pandemien sett en betydelig økning i antall henvisninger til BUP, noe som i kombinasjon av turnover, har medført den ventetiden som er i dag. Vi jobber kontinuerlig med å kunne gi tilbud til alle som skal til BUP så fort som mulig. Per september er ventetiden lavere enn det som fremkommer i artikkelen det refereres til. Ventetiden ved BUP Vesterålen er nå 49 dager. Det ser også ut til at antall henvisninger er på tur ned til et nivå som er nærmere det vi hadde før pandemien.

Ved vurdering av henvisninger skal spesialisthelsetjenesten forholde seg til føringene i prioriteringsveileder og de nasjonale pakkeforløpene. Det er på grunnlag av disse det innvilges rett til eller gis avslag på helsehjelp i spesialisthelsetjenesten. Mild til moderat psykisk lidelse skal ivaretas av kommunene, mens moderat til alvorlig psykisk lidelse ivaretas av spesialisthelsetjenesten (BUP). Fastlege, kommunepsykolog, helsesykepleier, PPT, skole m.fl. er da svært sentrale parter i kartlegging, utredning og behandling på kommunalt nivå. Viktigheten av koordinerte henvisninger fra kommunene er også fremhevet i pakkeforløpene.

Med de krav og forventninger som ligger til spesialisthelsetjenesten, er det utfordrende å se for seg BUP-lokaler i kommunene, da det vil gjøre det svært vanskelig å innfri kravene til fremdrift og kvalitet som ligger til pasientforløpene i spesialisthelsetjenesten. Det vil også medføre en lavere kapasitet i spesialisthelsetjenesten, som igjen vil ramme de som trenger hjelp.

Det er positivt at årets statsbudsjett peker mot en styrking av psykisk helse. Vi håper dette gir seg konkrete utslag for tjenestetilbudene. Det er viktig at man kommer tidlig inn, med rett kompetanse og på rett nivå. Videre at alle våre tjenester, både i kommuner og i spesialisthelsetjenesten, er mest mulig riktig skalert for å kunne ivareta innbyggerne i vårt område. Vi ser frem til et spennende samarbeid gjennom helsefellesskapet og å se videre på de mulighetene som ligger i det.

Voksenpsykiatri:

Når det gjelder voksenpsykiatri, er det korrekt at det er vanskelig å rekruttere overleger, også i Vesterålen. Dette et er et nasjonalt problem som må sees i større sammenheng enn bare som en lokal utfordring. Voksenpsykiatrien i Vesterålen har siste årene fått tilført to behandlerstillinger. Voksenpsykiatrien har også flere psykologspesialister enn noen gang, og har også besatt alle stillinger for Leger i spesialisering. Vi klarer dermed å gi gode og forsvarlige tilbud til pasientene til tross for utfordringer på overlegesiden.

Vi oppfatter at det også er en del forvirring knyttet til organisering av Nordlandssykehusets tilbud innen psykisk helsehjelp og rus i Vesterålen. Alle tilbud er en del av Psykisk helse- og rusklinikken.

Tilbudet i Vesterålen kan deles i to:

Barn og unge:

BUP Vesterålen, som er en enhet i Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling.

Voksne:

Lofoten og Vesterålen Distriktspsykiatriske senter som har flere enheter. Alle enheter for Vesterålen er lokalisert til Stokmarknes.

  • Voksenpsykiatrisk Enhet Vesterålen (tidligere kalt VOP)

  • Voksenpsykiatrisk Enhet Lofoten

  • Ambulant akutt-team (AAT) Vesterålen

  • Ambulant akutt-team (AAT) Lofoten

  • Enhet for Kognitiv Terapi Svolvær (mange pas fra Vesterålen får behandling her)

  • Enhet for Kognitiv Terapi Gravdal

  • Allmennpsykiatrisk Døgnenhet, Vesterålen

I tillegg benyttes alle tilbudene i Bodø også av pasienter fra Vesterålen, som mottar pasienter fra hele Nordland og Nord Norge (for eksempel akuttpsykiatri, alderspsykiatri, regional enhet for psykoser, senter for spiseforstyrrelser, akutt og kortidsenhet for ungdom, rus og psykiatripost, kortidsenhet rus, sikkerhetspsykiatri, psykiatrisk innsatsteam samt fagenheter for BUP m fl.).