Seks brannstasjoner med «åpen dag» på lørdag

Brannstasjonene åpner portene for små og store.

Fra et tidligere åpen-dag-arrangement på brannstasjonen på Melbu.  Foto: Atle Nielsen

Nyheter

Førstkommende lørdag åpner portene på 350 brannstasjoner i Norge.

I Vesterålen er det brannstasjonene i Lødingen, Melbu, Myre, Sortland, Stokmarknes og Straumsjøen som inviterer befolkningen til «åpen dag».

God læring

I fjor var det rundt 250.000 besøkende på landsbasis, ifølge Ståle Rasmussen i Sortland Brann og redning.

– «Åpen dag» har blitt en fantastisk fin tradisjon i september hvert år. Arrangementet samler voksne og barn til morsom læring med en alvorlig undertone, idet vi går inn i en årstid der antall boligbranner vanligvis øker i takt med at vi trekker innendørs, skrur på varme, fyrer i ovnen og tenner lys, sier Rasmussen.

Les også: – Vi har dyktige folk og godt utstyr, men en rævva stasjon

Dyster statistikk

Nye tall viser at høsttradisjonen «åpen dag» fortsatt er viktig for å redusere omfanget av alvorlige boligbranner, skriver Sortland kommune på sine nettsider.

Statistikken viser at:

  • 9 av 10 har ikke avtalt møtested i tilfelle brann.
  • 1 av 3 kan ikke nødnummeret til brannvesenet.
  • 1 av 4 er usikre på om slokkeapparatet fungerer.

Les også: Har vedtatt oppstart av planarbeid for ny brannstasjon

– Ikke tid til å gruble

Forsikringsselskapet If er en av medarrangørene til «åpen dag» på brannstasjonene, og konserndirektør Morten Thorsrud understreker viktigheten av å lære seg brannsikkerhet.

– Begynner det å brenne, er du og familien veldig overlatt til dere selv i de første livsviktige sekundene og minuttene. Da er det ikke tid til å gruble over hvor det er trygt å rømme, google etter hvem dere skal ringe til, eller pakke ut brannslokkeapparatet av emballasjen. Det er kun gjennom å ha brannøvelse hjemme dette kan trenes på, sier Thorsrud.