– Vinden i ferd med å snu i LoVeSe-debatten

Miljøorganisasjonene jubler over økende oljemotstand i LO. Frp mener det er hårreisende.

Fredric Hauge i Bellona gleder seg over økende oljemotsand i LO.  Foto: Bellona

Nyheter

LO har lenge vært en forkjemper for norsk olje- og gassutvinning. Denne uka ble det imidlertid kjent at LOs største forbund, Fagforbundet, vil verne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Norsk Tjenestemannslag likeså.

Onsdag gikk også LO-forbundet Handel og Kontor inn for vern. EL og IT Forbundet har vaslet at de vil gjøre det samme.


Flere forbund ligger an til å ta oljekampen i LO

På neste års LO-kongress blir det trolig en kamp om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe). Flere forbund er mot å verne områdene, men sjefen selv sier fortsatt på at hun er for en konsekvensutredning.

 

Vinden snur

Det gleder Fredric Hauge i Bellona.

– LO har alltid vært en av de største pådriverne for å åpne disse sårbare områdene. Nå er vinden åpenbart i ferd med å snu i Lofoten-debatten, sier Hauge i en pressemelding.

– Den lave oljeprisen har fått både arbeidsgiverne og fagbevegelsen til å innse at dette eventyret varer ikke evig. Dermed har man begynt å innse at vi må redusere risikoen. Slik vi er rigget i dag, blir Norge enormt hardt rammet av svingninger og et eventuelt krakk i oljemarkedet, sier Hauge.

Han tro et eventuelt olje-nei fra LO vil ha stor betydning.

– Dette vil også legge et betydelig press på Arbeiderpartiets landsmøte i april. Dersom Ap snur finnes det ikke lenger et politisk flertall for å lete etter olje og gass i disse områdene. Da er Lofoten endelig reddet, sier Hauge i pressemeldingen.

– Hårreisende

Frp jubler ikke over den økende oljemotstanden i LO.

– Det er helt hårreisende at Norges største organisasjon for fagarbeidere vil sette en stopper for nye arbeidsplasser i en svært presset bransje. Disse oljefeltene vil gi jobber til titusenvis i en svært presset bransje samtidig som det vil gi store inntekter til statskassen. Dette beviser at LO ikke lenger spiller på lag med arbeiderne de har som medlemmer, sier stortingsrepresentant for Frp Øyvind Korsberg til VG.