Flere forbund ligger an til å ta oljekampen i LO

På neste års LO-kongress blir det trolig en kamp om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe). Flere forbund er mot å verne områdene, men sjefen selv sier fortsatt på at hun er for en konsekvensutredning.

LO-leder Gerd Kristiansen vil arbeide for igangsetting av konsekvensutredninger, men nå går flere LO-forbund mot sjefen. Pressefoto: Trond Isaksen 

Nyheter

LO har lenge vært en forkjemper for norsk olje- og gassutvinning.

I kongressen for fire år siden samlet LO seg om at organisasjonen «vil arbeide for igangsetting av konsekvensutredninger i de stengte og uåpnede delene av Barentshavet, Norskehavet og Skagerak».

– Jeg står selvsagt på vedtaket fra sist LO-kongress. Akkurat dette vedtaket synes jeg også er et godt og balansert vedtak som tar opp i seg ulike hensyn, skriver LO-leder Gerd Kristiansen til Dagsavisen.

Men nå bryter Fagforbundet, det desidert største forbundet i LO, helt med dette punktet i det nåværende handlingsprogrammet. I sin innstilling til neste års LO-kongress har de levert et forslag som bryter med oljelinjen og skal verne sårbare områder, skriver VG.

Les også: LO-kamp om Lofoten og Vesterålen kan presse Ap-Jonas

– Skal ta klimaavtale på alvor

Forbundsleder Mette Nord bekrefter overfor avisa at de sårbare områdene det gjelder, er Lofoten og Vesterålen og Senja.

– Ja, skal vi ta Parisavtalen på alvor, så må vi faktisk gjøre noe også her i Norge. Vi har varige vern av vassdrag i Norge, og jeg synes vi må tørre å ta en slik prinsipiell debatt på kongressen, sier Nord.

Forslaget får også støtte fra to av de større forbundene i LO: Handel og Kontor og El og It-forbundet, skriver Dagsavisen onsdag.

Ifølge avisa skal landsmøtet til Handel og Kontor onsdag stemme over om de støtter innstillingen om å verne nordområdene.

Les også: Mener ringvirkningene av olje i LoVeSe må konkretiseres

Forbund mot

Fellesforbundet er imidlertid ikke på linje med Fagforbundet.

– Vi er også opptatt av å ta klimaansvar, men vi står veldig hardt på at det er viktig å hente kunnskap, slik at vi vet hva vi skal ta stilling til. Derfor er det viktig med konsekvensutredning, også for Lofoten, Vesterålen og Senja, sier forbundsleder Jørn Eggum til VG.

Det er heller ikke Industri Energi.

– Vi står på at det er viktig å konsekvensutrede Lofoten og Vesterålen, fordi det er viktig for arbeidsplasser og Norges inntekter. Tidligere har Fagforbundet argumentert for vern med fisk og fare for utslipp. Nå kommer de med klima. Det vil ikke hjelpe klimaet noe som helst: Hvis Norge legger ned sin olje- og gassproduksjon, vil det ikke gi noen klimaeffekt, fordi etterspørselen er der og andre vil levere, sier forbundsleder Leif Sande til avisa.