Les også: I dag skal svindelsaken opp for retten

Politiadvokat Mona Madsen leste mandag ettermiddag opp tiltalebeslutningen, samt tilleggstiltalen. Hun presenterte de ulike tilfellene av svindel som to kvinner, på henholdsvis 28 og 39 år, og mann (29) er tiltalt for.

Les om de ulike tilfellene her: – Lurte menn til å overføre penger til reiser og hotell

I tilleggstiltalen kommer det frem at Kvinne (39) og Mann (29) skal ha svindlet minst 25 personer landet over ved å inngå avtaler om salg av mobiltelefoner, nettbrett og macbook.

Saken går for Vesterålen tingrett over fem dager denne uka.

Kun én erkjenner straffskyld

Påtalemyndigheten fremmer krav om oppreisning til hver av de fornærmede på det beløpet som hver enkelt skal ha blitt svindlet for.

Kvinne (39) erkjenner ikke straffskyld for noen av bedrageritilfellene i hovedtiltalen, eller i tilleggstiltalen. Mann (29) erkjenner heller ikke straffskyld for noen av forholdene. Kvinne (28) erkjenner straffskyld for alle punktene hun er tiltalt for.

Les også: Advokat: – Kvinnen har erkjent skyld

Saker over hele landet

Saken ble avdekket etter at den første anmeldelsen ble innlevert i april 2015. Deretter dukket det opp flere anmeldelser over hele landet. Det er seks menn som er en del av saken.

– Politiet gikk gjennom kontoer, og det dukket da opp flere fornærmede. I forbindelse med undersøkelse av saken kom det frem at det var en rekke andre menn som hadde foretatt innbetalinger. To av disse mennene ble kontaktet av politiet, og anmeldte forholdene i løpet av 2016, sa Madsen i innledningsforedraget i retten.

Politiet undersøkte så pengestrømmene på disse kontoene, og så at pengene har blitt overført mellom de tiltalte, samt at de har gått til forbruk som spill, eller betalinger med Visa-kort.

I tillegg til de seks som er fornærmede i saken, er det en rekke pengeoverføringer fra andre menn. Disse er imidlertid ikke en del av saken.

– Så det du sier, er at det kunne ha vært enda flere menn? spurte sorenskriver Hans Edvard Roll aktor.

– Ja, svarte Madsen.

Levde sammen som familie

Politiadvokaten forklarer at tiltalte Kvinne (28) i en forklaring til politiet i juli 2015, fortalte at de tre tiltalte på dette tidspunktet bodde sammen, og fungerte som en slags familie. Ifølge hennes forklaring til politiet, skal Kvinne (39) ha vært den som hadde kontroll med økonomien i denne familien.

Kvinne (28) flyttet fra de to andre i en tidsperiode som er midt inni den tidsperioden svindelen skal ha foregått i.

Forsvarsadvokat Monica Samland, som representerer Mann (29), mener aktor gikk vel langt i sin prosedyre. Mann (29) og Kvinne (39) ba tidligere i rettssaken om å lukke rettens dører av hensyn til privatlivets fred. En enstemmig rett bestemte imidlertid at saken skal gå for åpne dører.

Brukte pengene på nettspill

I politiets etterforskning av kontoene, har de funnet ut at pengene kommer først inn til kontoene til Kvinne (39) og Kvinne (28), men mye har blitt overført videre til kontoen til Mann (29).

Da Kvinne (28) flyttet fra de to andre i 2015, sluttet det å komme penger inn på hennes konto. Da går det hovedsakelig penger fra kontoer tilhørende Kvinne (39) til andre kontoer kvinnen disponerer, og til kontoer tilhørende Mann (29).

Mann (29) sin forsvarer, Samland, presiserte overfor retten at ingen penger har kommet inn til hennes klients konti direkte fra de fornærmede.

Mye av pengene som går inn på Mann (29) sin konto går til det som virker som kjøp av spilltjenester på nett. Totalt utgjør dette beløpet drøye 594 000 kroner.

– Det er lagt ved ligningsopplysninger til de tre tiltalte i saken. Som vi hører, de har ikke inntekter ut over stønad fra Nav. Det er også dokumentert i dokumentutdraget. Det jeg prøvde nå er å gi overblikk over pengestrømmen i saken, sa Madsen.

Kontaktet menn på facebook

Madsen leste deretter opp en rekke meldinger som er sendt mellom de tiltalte og de fornærmede. Der kommer det frem at de tiltalte har flørtet med mennene på meldinger, og at de har hatt lyst til å møte dem, men at de mangler penger til billetter, båt, bil eller bensin.

Den ene fornærmede skal ha overført 100 000 kroner til kjøp av hytte. Politiets etterforskning av hvor pengene har tatt veien viser derimot at pengene har gått til vanlig forbruk.

Aktor ber videre retten om å ha fokus på rollefordelinga de tre tiltalte i mellom.|