– Slekt og mennesker er grunnsteinene i historien, for uten dem blir det ingen historie, slår han fast.

Borgos har studert slekter både innad og utenfor Vesterålen i flere tiår, og til nybegynnere er rådet hans klart: Start alltid med de nærmeste, og dokumenter alt!

– Må holde liv i maskinen

I et rekkehus på Strand står 77-åringen klar på trappa når SortlandsAvisas journalist ankommer. Det tar ikke lange tiden før vi blir tatt med inn til over 30 år med arbeid, nemlig kontoret.

– Her har jeg alle datamaskinene som jeg er helt avhengig av i dette arbeidet, sier han, og viser frem fire stasjonære datamaskiner.

Den eldste kjøpte han i 1987, og den inneholder hans største slektsdatabase for Vesterålen.

– Den gang kjøpte jeg en programvare, lærte meg å kode og satte opp programmet, som i dag inneholder over 120 tusen personer. Dermed er det veldig viktig at jeg klarer å holde liv i datamaskinen, forklarer han.

30 år med bygdehistorie

Borgos er utdannet lærer, og er opprinnelig fra Øksnes. Etter at han på 80-tallet tok hovedfag i historie, fikk han en forespørsel fra hjemkommunen om han ønsket å skrive bygdebøker for dem.

– Dermed startet jeg å kartlegge slekter i Vesterålen, fordi at Hadsel var handels- og kirkelig sentrum og kan dermed sees på som regionens inngangsport, forteller han.

Selv om det ikke er slektsgransking, men bygdeforskning Borgos har jobbet med, har han fått stor innsikt og kunnskap om blant annet slektene i Vesterålen.

– Jeg studerer ikke slektene for å vise hvem personene var, men for å kunne plassere dem i historien, sier han.

Enklere med digitaliseringen

Da han først startet, satt historikeren på kirkekontorene og skrev av kirkebøkene for hånd.

– Det var veldig mye arbeid, og etter startet jeg å fotografere det jeg fant. Jobben ble lettere der og da, men jeg fikk så klart en stor jobb da jeg kom hjem, sier han og ler.

I nyere tid er mange kirkebøker, gravminner, folketellinger og eiendommer blitt digitalisert, og er dermed å finne på internett.

– Dette gjør arbeidet mye enklere, men man må alltid dobbeltsjekke informasjonen man finner. Det er nemlig mye som kan vise seg å være feil.

Ga seg som 73-åring

Frem til 2012 skrev han bygdebøker for Øksnes, Andøy og Sortland kommune.

– Hadsel kommune spurte om jeg ønsket å skrive bygdebok for dem, men med et bind i året på opptil 800 sider ønsket jeg ikke å jobbe med det til jeg var over 80 år, sier han.

I 2015 mottok Borgos kongens fortjenstmedalje i gull for hans betydning som lokalhistoriker i flere kommuner, samt hans innsats knyttet til bevisstgjøring rundt nordnorsk kystkultur.