– Jeg er ikke overrasket. Jeg hadde forventet at han ville fortsette, for det er ikke tvil om hva han gjorde i stallen min, sier Venke Øyan Hansen.

Mann meldte seg

Det var 17. januar at det ble kjent at politiet etterforsket mulig voldtekt mot én eller flere hester i stallen hennes i Vesterålen.

Etter hvert meldte også en annen stalleier i regionen seg og fortalte om uvedkommende på besøk i stallen hans bare timer etter at den første saken ble meldt.

En mann meldte seg senere for politiet i forbindelse med mistanke om seksuelle handlinger overfor hestene.

– Jeg oppdaget mannen inne i boksen sammen med hesten. Ut fra det jeg fant i stallen, er ikke jeg i tvil om hva som har skjedd. Det er tatt prøver og det vil komme dokumentasjon fra veterinæren som undersøkte hestene. Da vil vi få svar på hva som har skjedd, sa Øyan Hansen til VOL da mannen hadde meldt seg.

Mannen erkjente ikke brudd på dyrevelferdsloven, men erkjente at han urettmessig har tatt seg inn i flere staller i regionen.

– Kunne ikke føre bevis

Geir Bendiksen i politiet sa under etterforskningen at de så alvorlig på sakene.

– Vi foretar undersøkelser for å se om vi kan hente inn nye spor i saken. Vi har satt inn nødvendige ressurser for å finne ut hvem som står bak overgrepene. For oss er det sentralt å få svar på hvorfor han tok seg inn i stallen og hva han ville der, sa Bendiksen til VOL.

I starten av juni var saken ferdig etterforsket, og påtalemyndigheten hadde gjort den straffemessige vurderingen av saken.

Hestesaken henlagt

– Det er avklart at det har vært uvedkommende i de to stallene. Men vi kan ikke føre bevis for at det er begått overgrep mot hestene og dermed gjort brudd på dyrevelferdsloven. Det forholdet er derfor henlagt. En person har fått 6.000 kroner i forelegg for uberettiget adgang til de to stallene, sa Elaine Pettersen Skagtun i politiet til VOL.

Samme person brøt seg inn i Lofot-fjøs

Natt til lørdag pågrep politiet en person som hadde tatt seg ulovlig inn i et fjøs i Vestvågøy i Lofoten.

Naken mann tatt på fersken i fjøs i Lofoten

Mannen ble overrasket av fjøseieren på morgenkvisten, noe som resulterte at fjøseieren ble «rent ned» av mannen, som var naken på dette tidspunktet.

Politiet ble tilkalt, og gjerningsmannen ble pågrepet. Politiet bekreftet mandag til NRK at mannen er den samme som ble mistatenkt for liknende forhold i Vesterålen i januar.

– Bare tull

Øyan Hansen er nå svært kritiske til at politiet på Sortland henla saken i Vesterålen.

– De henla saken fordi de ikke hadde nok bevis. Det er bare tull. Jeg fant ham med en ryggsekk fullt av dildoer og glidemiddel. Den ene hesten hadde skader innvending, og det er ikke tvil om hva som hadde skjedd. Den andre hesten hadde ikke skader, men mannen var ved den hesten da jeg kom inn i stallen. Jeg tror jeg tok ham på fersken før han hadde kommet lengre, sier hesteeieren.

– Om han brukte seg selv eller utstyret han hadde med seg, har ikke noe å si. Den ene hesten ble uansett voldtatt, det er ingen tvil om det, legger hun til.

– Hørte ikke mer fra politiet

Hun mener politiet har gjort en dårlig jobb i etterforskningen.

– De har ikke tatt kontakt med veterinæren som foretok undersøkelser i etterkant av hendelsen. Jeg fikk heller ikke anmelde saken. Jeg prøvde å anmelde tre ganger, men fikk ikke lov fordi politiet hadde tatt ut en siktelse på mannen. I og med at jeg ikke fikk anmeldt saken, fikk jeg heller ikke høre hva som skjedde i saken videre. Det var via en journalist jeg fikk høre at saken ble henlagt. Jeg har ikke fått ett eneste brev fra politiet etter hendelsen. Det er skammelig, sier hun.

Nå håper hun sakene i Vesterålen blir gjenopptatt.

– Jeg har prøvd å få tak i politiet i dag også, for jeg vil ha klarhet i om saken blir tatt opp igjen på Sortland. Det må den etter hva som har skjedd i Lofoten. Jeg har ikke fått tak i politiet, og jeg får bare beskjed fra sentralen om at politiet på Sortland skal ringe meg tilbake, men det har de ikke gjort, sier hun.

– Kravene til bevis er veldig høye

Regionlensmann i Vesterålen Per Erik Hagen og politioverbetjent Geir Bendiksen er for tiden i Bodø og kunne ikke uttale seg til VOL mandag kveld. Politiadvokat Malin Albertine Kristensen i Nordland politidistrikt sier imidlertid at politiet gjorde en grundig etterforskning av saken i Vesterålen.

– Det stemmer at politiet i januar i år etterforsket en sak i Vesterålen som gjaldt mistanke om overtredelse av dyrevelferdsloven og paragrafen som gjelder seksuell omgang med dyr. Mannen ble også siktet for uberettiget å ha tatt seg inn i stallen, noe han vedtok en bot for. Når det gjaldt overtredelse på dyrevelferdsloven, ble saken henlagt på bevisets stilling. Vi hadde en bred taktisk og teknisk etterforskning, og vi sikret spor fra åstedet og hesten, i tillegg til at vi gjennomførte avhør.

Etter endt etterforskning var det imidlertid ikke bevis nok til å ta ut tiltale, sier hun.

– Beviskravene er veldig høye for at det skal tas ut tiltale. Det må være bevist utover enhver rimelig tvil at den siktede har gjort noe straffbart. Etter en samlet vurdering mente politiet at bevisene ikke var tilstrekkelige i denne saken, sier Kristensen.

– Beklagelig om hun ikke ble informert

Kristensen sier at politiet også har innhentet en skriftlig erklæring fra veterinæren som var på stedet etter hendelsen.

– Den ble selvfølgelig tatt i betraktning i etterforskningen. Det stemmer at erklæringen kunne tyde på at det hadde vært en overtredelse av dyrevelferdsloven, men i sammenheng med andre bevis ble det ikke funnet tilstrekkelig nok.

– Hvorfor fikk ikke kvinnen anmelde saken selv?

– Når det gjelder påstanden om at hun ikke fikk anmelde saken, er bakgrunnen at hun varslet politiet om at det var en mann i stallen. Politiet opprettet da sak og anmeldte selv mannen. Vi oppretter ikke flere saker på samme forhold.

– Men hvorfor ble hun ikke underrettet i saken?

– Hun fikk status som fornærmet i saken, som om hun også hadde fått om hun selv stod for anmeldelsen. Hun skulle da ha blitt underrettet i saken. Jeg kjenner ikke til detaljene, men om hun ikke er blitt informert, har det skjedd en glipp, og det er selvfølgelig beklagelig, sier Kristensen.

– Hun har heller ikke fått kontakt med politiet på Sortland i dag?

– Jeg kjenner ikke til om hun har vært i kontakt med politiet i dag, men er det noe hun ønsker å fortelle, er det bare å ta kontakt med politiet igjen.

Ikke tatt stilling til gjenopptakelse

Kristensen utelukker uansett ikke at saken i Vesterålen kan bli gjenopptatt etter det som skjedde i Lofoten i helgen.

– I utgangspunktet er saken fra Vesterålen vurdert og avsluttet siden det ikke var tilstrekkelig bevis i saken. Hvorvidt saken skal gjenopptas etter det som skjedde i Lofoten, har politiet ikke tatt stilling til foreløpig.

– Han sa han var der for å «kose» med hestene

– Skapt store problemer for familien

Venke Øyan Hansen sier hendelsen i januar har preget familien hennes.

– Jeg har en ung datter som hadde problemer med å gå på skolen etter hendelsen. Hun har også vært redd og ikke hatt lyst til å gå i stallen, selv om vi skaffet oss kamera i ettertid. Jeg har drevet med hest i 25 år. Det er vår livsstil, men jeg har faktisk vurdert å slutte med hest etter hendelsen.

– Har du vært redd selv?

– Nei, jeg har ikke vært redd. Bare sint. Jeg vet hvem denne mannen er, og jeg har tatt ut besøksforbud. Jeg er uansett ikke redd for å møte på ham, jeg er ei svær «tøtte» på 120 kilo. Han tør nok ikke komme hit mer.