Ber spøkelsene i Nordland om å bruke refleks

De siste fem årene er det, ifølge tall fra SSB, meldt om 119 drepte og skadde fotgjengere i trafikken i Nordland. Risikoen for å bli påkjørt i mørket reduseres med 85 prosent når en bruker refleks.   

Med mange barn langs veiene på Halloween, er det ekstra viktig å bruke refleks.  Foto: Gaute Bergsli

Nyheter

I morgen er det Halloween med mange mørkkledde barn langs veiene. Ikke bare skremmer de naboen, men også mange bilister får seg en støkk.

Klar oppfordring: – Bruk refleks

Nå går Gjensidige ut og ber foreldre og barn om å bruke refleks, samt at de oppfordrer bilister til å være ekstra observante når det går mange barn langs veiene.

– I mørke klær eller kostymer og uten refleks, er det nesten umulig for en bilist å få øye på barna, selv med gatebelysning, sier Pål Rune Eklo, kommunikasjonssjef i Gjensidige, i en pressemelding.

Risikoen for å bli påkjørt i mørket reduseres med hele 85 prosent ved bruk av refleks. Selv om barnet ser bilen, ser ikke alltid bilisten barnet.

– Kle barna med refleks eller sy inn reflekser i kostymene. Med litt kreativitet kan det bli kule effekter som gjør det moro for barna å bruke refleks, sier Eklo.

Mange skadd hvert år

Bare om lag fem prosent av de som blir skadet bruker refleks. Hvert år dør i gjennomsnitt mellom 10 og 20 fotgjengere i trafikken i Norge. Rundt 100 fotgjengere blir alvorlig skadd, mens cirka 450 blir lettere skadd.

– Mange har reflekser liggende i skuffer og skap til ingen nytte. Har du en til overs, gi den sammen med godteriet og sørg for at barna trygt kan ha det moro på Halloween, sier Eklo.