Historisk toppår, melder Fiskeridirektoratet

For hver hundrelapp lakseoppdretterne omsatte for i fjor, satt de igjen med 36,3 kroner som overskudd på driften.
Nyheter

Det viser den store lønnsomhetsundersøkelsen til Fiskeridirektoratet. Lønnsomheten nær doblet seg fra 2015. Da tjente fiskeoppdretterne i gjennomsnitt 19,4 kroner på driften for hver hundrelapp de omsatte for.

– En driftsmargin på 36,3 prosent er den høyeste gjennomsnittlig driftsmargin vi har registrert siden lønnsomhetsundersøkelsen startet i 1982. Kun to ganger tidligere har vi registrert en gjennomsnittlig driftsmargin på over 30 prosent, i 2006 og 2010, sier fiskeridirektør Liv Holmefjord.

Årsaken til økning i gjennomsnittlig driftsmargin er høy salgspris. I 2016 oppnådde oppdretterne spesielt høy salgspris, 50,97 kroner kiloet i gjennomsnitt for året. Det var opp 47 prosent fra året før. Fiskeridirektøren er bekymret. Produksjonskostnadene går opp.

I 2005 hadde landets oppdrettere en produksjonskostnad inkludert slakterikostnader på drøyt 20 kroner kiloet. I fjor var det samme tallet drøyt 34 kroner kiloet.