Kan bli ekstremvær til uka

Et uvær som er på vei innover Sør-Norge, kan utvikle seg til ekstremvær og bevege seg nordover allerede tirsdag, advarer Meteorologisk Institutt.

Ekstremværet "Ole" traff Bodø i 2015. Nå kan et nytt være på vei.  Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix

Nyheter

Det er NRK og Yr som omtaler uværet søndag.

Et uvær er på vei innover Sør-Norge, med vindkast opp mot 25-35 sekundmeter, som vil merkes helt opp til Trøndelag mandag.

Til NRK sier statsmeteorolog Lars Andreas Selberg at de foreløpig er i såkalt fase A av ekstremværvurdering. Det betyr at de er usikre på om uværet vil «slå ned» eller bevege seg forbi høyere oppe. Dersom de beregner at uværet vil treffe med full kraft, går de inn i fase B, hvor ekstremværet får et navn og det sendes ut varsel.

– Det er fremdeles et veldig kraftig høytrykk i øst og veldig kraftig lavtrykk i vest som presser mot hverandre. Tre-fire kilometer over oss er det vinder på 100 knop, sier statsmeteorolog Geir Otto Fagerlid til kanalen. Vinden starter på Vestlandet i dag, der er det venta sterk storm, og trolig orkan. Så flytter været seg mot Sør-Norge.

– Så er det fare for å få tilsvarende situasjon i Nord-Norge på tirsdag. Vinden kan ta godt tak i Norge i lang tid, sier Fagerlid til NRK.