Mystisk, bevegelig lys over Vesterålen - kan ha vært kjempemeteor eller sattelitt

Flere så rundt 18-tida torsdag kveld et lys som beveget seg nordover over Vesterålen - før det gikk i oppløsning. Lyset skal ha vært observert så langt nord som i Kirkenes.

Slik så himmelfenomenet ut, like før det gikk i oppløsning.  Foto: Torgeir Sørensen

Nyheter

Lyset beveget seg fra sør og nordover, i en rett linje. I øyeblikket det gikk i oppløsning, ble ganske tydelig at det er noe som kommer ovenfra og inn i atmosfæren, og eksploderer, sier Torgeir Sørensen fra Sortland. Han har tatt bildene du ser øverst i saken, av det bevegelige lyset.

SpaceX eller meteor?

For meg så det ut som først et fly, men det var ikke noe lyd. Jeg opplevde det som kanskje en meteoritt eller noe avfall som kom ned i atmosfæren, spesielt da det begynte å gå i oppløsning. Da var det kommet ganske langt nordvest, men jeg fikk tatt noen bilder, sier Sørensen.

På Facebook diskuterer folk hva det kan være. Mange lanserer teorien om at det kan være nedfall fra en sattelitt som ble skutt opp 15:17 norsk tid fra Space X-senteret i California, USA. Når den når en viss høyde, fortsetter bare en liten del av den videre, mens resten slippes fra den. Det kan altså være «romsøppel» fra raketten folk har sett.

Flere i den internasjonale Space X-gruppa på Facebook har kommet med samme teori, og lagt ut bilder. De mener altså det er snakk om andretrinnet fra raketten, som da faller av når den har nådd en viss høyde.

Per B. Lilje ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitet i Oslo, mener ut fra bildene det kan være snakk om raketten.

«Dette er nok utenfor vårt kompetanseområde. Ut fra bildene gjetter jeg personlig på at det har med en rakettopskytning å gjøre, og tidsmessig kan det passe med oppskytningen av den spanske satellitten PAZ som ble skutt opp med en Falcon 9 rakett av SpaceX fra Vandenberg i California i dag kl. 06.17 California-tid, dvs. kl. 15.17 norsk tid. Den ble skutt opp sydover i en nær polbane, dvs. at den passerer omtrent over rett syd-nord over Norge. Omløpstiden er på omtrent en time og 40 minutter,» skriver han i en e-post til VOL.

Sett helt fra Kirkenes

Ved Meteorologisk Institutt Tromsø vet de ikke hva det kan være.

Vi har ikke sett noe, og vet ikke hva det kan være. Men vi har fått masse telefoner, folk skal ha sett det helt fra Kirkenes, sier vakta der. Flere melder også å ha sett lysfenomenet fra Lofoten, ifølge Lofotposten.

Ann Kristin Bergseng tok dette bildet av fenomenet.  Foto: Ann Kristin Bergseng

Lofotposten melder at lyset ble observert fra flytårnet på Leknes, men at de ikke vet hva det var. De meldte videre til Avinor i Bodø, som heller ikke hadde hørt noe.

Det samme gjaldt Forsvaret, ifølge avisa.

Jeg har sendt bildet til vår luftobservasjonssentral. Det er ikke noe militært fartøy. Hvis det er observert fra forskjellige plasser, kan det være en rakettoppskyting, eller en meteor, sier pressevakt Jørgen Petersen i Forsvaret til Lofotposten.

Trolig rakett

Trolig har fenomenet tilknytning til Space X-oppskytingen.

Pål Brekke hos Norsk Romsenter sier til NRK at han mener det er snakk om raketten.

– På bildene kan det se ut som at han har fått med seg oppskytningens andre steg, når en rakettmotor starter og det skjer en separasjon, sier han, og legger til senere:

  Jeg fikk bekreftet at Kongberg Satellite Services har gitt SpaceX bistand under denne oppskytinga. Etter hvert som jorda roterer, vil satellitten kunne komme fra sør, og noen har sett dette komme fra sør.

Kan være meteor

Astrofysiker Kaare Aksnes ved Universitetet i Oslo har ikke sett bilder av fenomenet når han uttaler seg. Han uttaler seg dermed mer generelt kun fra beskrivelsen, og mener det kan være en meteor.

Jeg har ikke fått noen informasjon om meteorer på vei forbi oss nå, men det du beskriver høres ut som det kan være en stor meteor. Hvis den er synlig over så store deler av Norge som du nevner, er det i så fall en kjempemessig meteor, sier han.

Aksnes forklarer at det er vanlig at meteorer går i oppløsning.

Det er typisk for meteorer som kommer inn mot jorda, at de færreste overlever turen ned til bakken. Når de kommer inn i atmosfæren, gjerne med en hastiget på 10-15 km i sekundet, blir friksjonen og farten så høy at det nesten kan se ut som fyrverkeri.

Han understreker at han ikke har sett bilder av fenomenet, og derfor ikke kan uttale seg med sikkerhet.

Det kan også være snakk om en sattelitt som kommer inn i atmosfæren, sier han.