Også før 1. mars, var det lovpålagt å ha ansvarsforsikring - som dekker skade på andres biler, og eventuelle personskader, ved en ulykke. Men tidligere har man ikke fått bøter for hver dag man har manglet forsikring.

I desember i fjor vedtok Stortinget en gebyrordning, som gir bot på 150 kroner dagen for hver dag du mangler forsikring. I fjor fikk 115.000 bilister brev i posten om at de måtte avskilte eller skaffe forsikring innen 1. mars, eller få gebyrene. I praksis teller man bakover antall dager du har mangla forsikring etter 1. mars, og gir deg 150 kroner per dag. Det kan altså fort bli dyrt å unnlate å skaffe seg bilforsikring - rundt 5000 kroner per måned du forblir uforsikra.

I tillegg må du altså betale av egen lomme for skader på bil eller personer om du er involvert i en trafikkulykke - du kan ikke lenger satse på at den andre bilistens forsikring vil dekke skadene. Bilister vil få erstatningskrav fra den andre partens forsikringsselskap om de selv er uforsikret.

– Denne regningen blir jo egentlig betalt av de som betaler for å forsikre bilen sin, så det er på tide vi får en endring på dette. Det er helt uforståelig om noen heretter tør å ta den risikoen det er å kjøre å kjøre rundt uten forsikring. I verste fall kan man ende opp med erstatningskrav i millionklassen hvis en forårsaker en ulykke med personskade, sier Espen Opedal, direktør i Tryg Forsikring, i et presseskriv.

Fra og med i år er også årsavgiften erstattet med en trafikkforsikringsavgift, som blir en del av forsikringa. Dermed har man heller ikke betalt årsavgift for året om man mangler forsikring.