– Vi har hatt ekstremt stor pågang av henvendelser som følge av ordningen sominntrådte 1. mars. Spesielt i perioden like før straffegebyrene trådte i kraftvar det ekstra stor pågang fra eiere av uforsikrede kjøretøy, sier Espen Opedal,leder for Tryg Forsikring i en pressemelding.

Ved nyttår var antallet kjøretøy uten lovpålagt forsikring i Norge 111.000. Nåer dette antallet redusert med nær 53.000, viser ferske tall fraTrafikkforsikringsforeningen mandag denne uken. Det betyr at antalletuforsikrede kjøretøy i trafikken er redusert med nær 48 prosent hittil i år.

PÅGANG – Vi har hatt ekstremt stor pågang av henvendelser som følge av ordningen sominntrådte 1. mars, sier Espen Opedal,leder for Tryg Forsikring. Foto: Colourbox/Tryg Forsikring

– Det er formidable tall, at bransjen på under tre måneder har klart å nestenhalvere antallet. Tryg Forsikring er kjempefornøyd med at vel 53.000 eiere haragert og enten avskiltet eller tegnet forsikring. Nå har vi forventninger omytterligere reduksjon. Målet er selvsagt at alle kjøretøy i Norge har lovpålagtforsikring i orden så snart som mulig, sier Opedal.

Risikerer millionkrav

Det er beheftet med stor risiko dersom du nå kjører uten forsikring. Etter 1.mars risikerer du i tillegg til straffegebyret å pådra deg et stort økonomiskerstatningsansvar dersom du kjører på og skader noen. Da må du tilbakebetaleerstatningen som de skadelidte vil få.

– Det er en helt enorm risiko å ta. I verste fall kan man ende opp mederstatningskrav i millionklassen hvis en forårsaker en ulykke med personskade,sier Opedal.

I fjor ble det utbetalt over 150 millioner kroner til personer som ble utsattfor trafikkulykker forårsaket av uforsikrede eller ukjente kjøretøy.

– Denne regningen blir jo egentlig dekket av de som betaler forsikring. Men, tiltross for den sterke nedgangen er det fremdeles titusenvis av bilister der utesom gambler med å kjøre uten forsikring. Disse vil nå få straffegebyr på 150kroner døgnet for personbil, sier Opedal.

Forsikre eller avskilte

Det var i desember i fjor at Stortinget vedtok den nye gebyrordningen. Hensiktener å få ned antallet uforsikrede biler på norske veier.

Det er heretter ulovlig å eie et registrert kjøretøy uten gyldigtrafikkforsikring. For å unngå videre gebyr må du enten forsikre eller avskiltekjøretøyet. Dersom du ikke betaler gebyret vil saken kunne ende med inkasso oget uforsikret kjøretøy kan bli avskiltet ved kontroll.

Gebyrsatser

Gebyrsats per døgn er:Moped, traktor, motorredskap og veterankjøretøy: 50 kr.Personbil, varebil, campingbil, beltebil, motorsykkel, beltemotorsykkel ogsnøscooter: 150 kr.Buss og lastebil: 250 kr.

Colourbox/Tryg Forsikring.