Regionreformen har satt samtlige fiskerihavnprosjekter på vent frem til 2020. Kristelig Folkeparti sitter ifølge Kyst & Fjord på nøkkelen til å gjøre noe med det, men vil ikke.

– Vi vil ikke legge noe press på regjeringa i denne saka nå. Det har vært veldig mye støy rundt regionreformen, spesielt i Troms og Finnmark, og vi frykter at dersom vi nå skulle kreve endringer, vil det bli oppfattet som at vi er i ferd med å ta opp hele debatten om regionreformen på nytt. Det ønsker vi ikke, sier stortingsrepresentant Steinar Reiten (KrF) fra Møre og Romsdal til Kyst og Fjord.

Han erkjenner at partiet har fått mange henvendelser om «utilsiktede konsekvenser» for fiskerihavnene. Han sier at de vil gjøre dette til høsten sammen med Arbeiderpartiet, Senterpartiet da reformen skal tas opp i sin helhet i Stortinget.

På vent

Det er faktumet at fylkesmannen skal overta ansvaret for alle landets fiskerihavner som skaper trøbbelet. Det har gjort at Kystverket har stoppet all planlegging av nye fiskerihavnprosjekter frem til 2020.

I behandlingen av regionreformen fikk regjeringen presset gjennom at utbygging og vedlikehold av fiskerihavnene skal flyttes fra Kystverket til de nye regionene. Dette har medført at arbeidet har stoppet opp. I mars krevde Senterpartiet at flyttingen stoppes og at arbeidet med havnene intensiveres.

I mars leverte Senterpartiet et forslag i Stortinget om at fiskerihavnene fortsatt skal være i statlig regi og at Kystverket skal forvalte driften, planleggingen, utbyggingen og vedlikeholdet. Senterpartiet foreslår i tillegg at ordningen med statlige tilskudd videreføres.

Flere har tatt til orde for at dette skal skje.

– Løsninga er at staten må se svakheten ved Stortingets vedtak og sende en bestilling til Kystverket, der man ber etaten gjenoppta planleggingsvirksomheten som opphørte 1. januar, sier daglig leder Bente Olsen Husby i Vest-Finnmark Regionråd til Kyst & Fjord.

– Først og fremst rammer dette den nordlige landsdelen, hvor de fleste fiskerihavnene befinner seg. Vi blir satt 4-6 år tilbake, sier hun.