I følge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) har vinterturistene sviktet Vesterålen i vinter. I januar og februar 2017 hadde reiselivsbedriftene 14.000 overnattinger. For samme periode i år er nedgangen på hele 18,4 prosent, som vil si at det bare var 11.848 overnattinger.

Ved Vesterålen Kysthotell på Børøya i Hadsel kan daglig leder Johann Nilsen fortelle at han, i motsetning til tallene fra SSB, har hatt en voldsom økning i omsetningen – på 25 prosent.

Sterk økning

– Sammenlignet med i fjor har vårt hotell hatt en sterk økning. Hva som er tilfelle for hele regionen er jeg usikker på, men vi har hatt mest bedriftskunder de to første månedene i år, så det kan være noe av grunnen. Samtidig ser vi at vinterturisme ikke har fått ordentlig feste, sier daglig leder ved Vesterålen Kysthotell, Johann Nilsen. Han er for tiden er på reiselivsmesse i Stavanger for – ironisk nok – å få opp vinterturismen i Vesterålen.

Pen økning

Vesterålen Kysthotell går med andre ord i motsatt retning av statistikken til SSB. Hotellet på Børøya hadde i 2017 henholdsvis 732 gjestedøgn i januar og 843 gjestedøgn i februar.

– I januar i år hadde vi 862 gjestedøgn. Februar toppet med 1002 gjestedøgn. Det er markante økninger fra 2017 til 2018 for disse  månedene. Så tallene fra SSB skjønner vi ikke helt, sier Johann Nilsen ved Vesterålen Kysthotell.

Bedrifter dominerer

Han begrunner egen suksess med deres økte satsing på bedriftsmarkedet. Hotellet har fått flere konferanser etter en bevisst satsing. I tillegg har hotellet hatt noen få turistgrupper, som blant annet individuelt reisende fra Japan og Taiwan.

Sterk nedgang

Tallene fra SSB viser at tilbakegangen er størst for hytter og campingplasser. De to første månedene i fjor ble det solgt 3.094 overnattinger ved campingplassene i Vesterålen. I år ble det bare solgt 1.373 døgn. Det tilsvarer en reduksjon på 55,6 prosent.

Hotellovernattingene har samlet en nedgang på 8,4 prosent i Vesterålen. Det er utenlandske turister som svikter, hvor nedgangen er på 27,5 prosent.

Bedre betalt

Overnattingsstedene får imidlertid bedre betalt. Gjennomsnittlig rompris for hotell økte med 122 kroner per rom per natt. Til tross for at antallet turister ble færre, steg derfor losjiinntektene på hotellene til åtte millioner kroner, 400.000 kroner mer enn på samme tid i fjor.

Lofoten

Lofoten fortsetter for øvrig sin elleville vekst. I årets to første måneder ble det bokført 37.782 overnattinger totalt. Det vil si at Lofoten så langt i år er 218 prosent større en Vesterålen på overnattinger, men lofotingene får dårligere betalt: 613 kroner per natt mot Vesterålens 767 kroner per natt.

Varierer vinterstid

Markeds- og produktkonsulent Kjetil Paulsen i Visit Vesterålen sier i en kommentar til Vesterålen Online at det fra år til år er store svingninger i antall registrerte overnattinger om vinteren.

– Fra tidligere år ser vi at det svinger mer i vintermånedene enn i resten av året. Dette gir store utslag i statistikken. Det er i og for seg ikke overraskende at vi fra år til år ser eksempler som dette, sier markeds- og produktkonsulent Kjetil Paulsen i Visit Vesterålen til Vesterålen Online.

Store utslag

De store variasjonene vinterstid skyldes av og til været. Det kan også være at en operatør ikke har fått fylt et fly som planlagt, og må kansellere. Det gir store utslag i statistikken. Visit Vesterålen ser på årsstatistikken som mer nøyaktig, fordi vintermånedene har større variasjon.

Opplevelser

– Det har vært flere nordlysturister i Vesterålen i vinter. Samtidig har vi en god del turister som har opplevd hvalsafari og samisk kultur – og som bor i naboregionene Lofoten og Ofoten. Noen kommer hit på dagstur med buss, faktisk også fra Tromsø, og forlater Vesterålen når kvelden nærmer seg og de har fått med seg det de kom for å se, sier Kjetil Paulsen i Visit Vesterålen.

Naturlige svingninger

Han ser også at vinterturistene i Vesterålen holder seg i regionen i tre til fire dager. Noen benytter også Airbnb og tar en del kunder fra hotell, hytter og rorbugrender. Grunnlaget for statistikken endrer seg også over tid, og kan være noe av forklaringen på svingningene. I hovedsak er det de naturlige svingningene vinterstid som er utslagsgivende.

– Aktivitetsnivået viser seg å være høyere enn antall overnattinger vinterstid. Det skyldes dels privat overnatting, men også at folk overnatter i eksempel Lofoten. Charterturister fra Tromsø skaper også aktivitet når de kommer til Vesterålen. Mange av disse reiser videre om kvelden og genererer ikke overnatting her i regionen, sier han.